Elektrikli araç şarj noktalarıyla 5 şehri birbirine bağladı

Son 25 yılda Avrupa’da orman alanları artarken, Türkiye’de Kaz Dağları’nın eteklerindeki Edremit Körfezi’nde 3,5 milyon ağaç kesilmiş. Dünya çevre için ortamı doğaya bırakırken biz doğayı ele geçireceğimizi sanıyoruz. Karbon ayak izleri hesaplanıyor. Egzoz emisyonları düşürülmeye çalışılıyor. KG başına 95 gr altına inilmesi, inmeyenlerin de gr başına 35 euro çeza ödemesi söz konusu. BMunlar ülkemize ne zaman gelir bilinmez ama elektrikli araçlar bu kirlenmeye biraz çare olabilir. Elektrikli araçlar için de şarj noktaları önemli. Bir ara ismi TOGG ortakları içinde de geçen Zorlu, ZES (Zorlu Energy Solutions) şirketiyle elektrikli araçlar için şarj çözümleri geliştiriyor. Son verilere göre Zorlu’nun elektrikli araçlar şarj soketi sayısı 168’e çıktı.

21 Eylül Dünya Sıfır Emisyon Günü

Aslında temiz bir çevre için 21 Eylül Dünya Sıfır Emisyon Günü de kutlanmaya başlanmış durumda. 21 Eylül günü Birleşmiş milletler dahil bir çok kuruluş temiz bir çevre ve iklim için özel bir adım daha atmaya çalışıyor. ZES de bu özel gün için elektrikli araç kullanımının sıfır emisyon salımı konusunda ön plana çıktığını vurguluyor.

Aslında yer küremiz küresel ısınma konusunda giderek yeniliyor. Karbon salımı artıyor, çevre daha çok kirleniyor. Birleşmiş Milletler 2018 yılında hazırladığı bir raporda bunu da tespit etti. Rapora göre karbon salımı 2018 yılında ondan önceki dört yılın aksine artışa geçti.

Yine rapora göre, dünyanın sıcaklık hedefini bu değerlerin altında tutabilmek için küresel karbon salım oranlarının; 2030 yılında bugünkünden yüzde 55 daha az seyretmesi gerekiyor.

Karbon salımını çoğaltan etkenler arasında her gün kullandığımız fosil yakıtlı araçlar önemli rol oynuyor. Konuyla ilgili çalışmalara bakıldığında ortalama bir yolcu aracının kilometre başına yaklaşık 250 gram karbondioksit salımı gerçekleştirdiği biliniyor. Bu değerler yıllık olarak hesaplandığında ise 5 ton karbondioksit salındığı anlamına geliyor.

ZES şarj istasyonu ağı örüyor

Önümüzdeki yıllarda elektrikli araçların sayıları giderek artacak. Avrupa’da bir çok büyük şehir, fosil yakıtlı araçların kentlere girmesine izin vermeyecek. Otomobil üreticileri bir kaç yıl içinde daha çok elektrikli aracı pazara sunacaklar. Fosil yakıtlı araçlara alternatif olarak kullanılması hedeflenen elektrikli araçlar; çevreci ve tasarruflu yönleri, sıfır emisyonlu ve gürültüsüz olmalarıyla öne çıkıyor. Ancak ülkemizde elektrikli araçların yaygınlaşması ve üreticilerin Türkiye pazarına girmesi için belirli altyapı koşullarının da sağlanması gerekiyor.

Bu konuda ise şirketlerden çeşitli adımlar atılıyor. Sektörünün öncü şirketlerinden Zorlu Enerji, 2018 yılında kurduğu Zorlu Energy Solutions (ZES) markasıyla bu alana yatırım yapmaya devam ediyor.

ZES İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Eskişehir gibi Türkiye’nin büyük şehirlerini birbirine bağlıyor. Bu sayede elektrikli araçların Ege ve Akdeniz kıyılarına kesintisiz sürüş yapmasını sağlanıyor. Bugün 77 farklı noktada, 122 üniteyle ve 168 soket sayısıyla hizmet veren ZES, lokasyon sayısını ilk etapta 100’e çıkarmayı hedefliyor. Uzun vadeli hedefi ise 1000 istasyona ulaşmak.

Normal ve hızlı şarj yapılabiliyor

Temel olarak normal (AC-22kW) ve hızlı (DC-100kW) olmak üzere iki tip şarj istasyonu bulunan ZES; hızlı şarj noktalarında araç tipi ve modeline bağlı olarak 30-60 dakika arasında şarj imkânı veriyor. Hızlı şarj noktalarında aynı anda dört araç bağlanabiliyor.

Mevcut elektrikli araçlar içinde en iyisi hangisi?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.