Yerli otoda yeni emisyon düzenlemesi bir ay ertelendi

Otomotiv sektörünü ikiye bölen emisyon düzenlemesi sonunda kesinleşti. Bir aylık geçiş sürecinin ardından Türkiye’deki otomotiv üretimi de Avrupa ile aynı seviyeye çıkacak. Otomobillerde emisyon değerlerine ilişkin değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yerli otoda yeni emisyon düzenlemesi ne getiriyor? Motorlu araçlarda emisyon nedir: Motorların egzozlarından çıkan CO2 ve NOX zehirli gaz çıkış değerlerine verilen isimdir.

Türkiye’de yeni üretilen otomobillerin emisyon düzeyleriyle ilgili düzenlemelerin yürürlüğe giriş tarihlerinde değişiklik öngören tebliğ, Resmi Gazete’de yayınlanarak, yürürlüğe girdi..

Otomobiller ile hafif yolcu/ticari araçlardan çıkan emisyon seviyeleriyle ilgili düzenlemelerin yürürlüğe giriş tarihlerinde değişiklik öngören tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yerli otoda yeni emisyon düzenlemesi

Düzenlemeye göre 1 aylık uyum sürecinden sonra 1 Ekim 2019 tarihi itibariyle yeni emisyon seviyelerine geçilecek. Böylece Türkiye’de üretilen otomobillerde de 6b emisyon seviyesinden 6d-TEMP emisyon seviyesine, hafif ticari araçlarda ise 6b emisyon düzeyinden 6c emisyon düzeyine geçiş gerçekleşecek. Böylece Avrupa emisyon normları yakalanmış olacak. BU düzenleme araç başına 1000-1500 euro civarında maliyet getirecek. Türkiye’de üretilen ve satılan otomobil ve hafif ticari araçların motorları yeni sisteme uygun olacak. Bu da yerli otomotiv şirketlerinin Türkiye’de satıya çıkaracakları araçların fiyatanı artıracak.

Emisyonda Avrupa ile takvim birliği sağlandı

Yapılan düzenlemelerle 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle otomobillerde yeni emisyon seviyesine geçiş yapılmasının önü açıldı. Ancak bazı otomotiv üreticisi firmalar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurarak, bu tarihin ötelenmesini isteyen başvurularda bulundu. Yerli otomobil ve hafif ticari araç üreticilerinin bu talebi düzenleme ile 1 aylık geçiş süreci kadar yanıt buldu. İthal otomotiv sektörünü temsil eden ODD ise AB ile aynı takvimin yakalanmasını istiyordu.

İlgili kesimlerin görüşlerini dnleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, erteleme talebi üzerinde bir anlaşma oluşmadığını açıkladı. Bunun üzerine Bakanlık, otomotiv üreticilerine; yeni duruma uyum sağlamaları ve bu süreçten olumsuz etkilenmemeleri için geçiş süreci vermek üzere bir tebliğ değişikliği hazırladı.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ değişikliğine göre, yeni emisyon seviyeleri 1 Ekim 2019’da yürürlüğe girecek. Otomotiv üreticisi firmalara, bir aylık geçiş süresi tanınacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.