Motorunuzun yağı değişmezse ne olur?

Önce şu bilgiyi hatırlatalım:

Bütün konvansiyonel motorların en büyük sorunu olan sürtünme ve ısınmaya karşı en etkili koruyucu madde; motor yağlarıdır.

Sonra da şunu unutmamak gerekiyor:
Motorların çalışma süreleri belli kilometreye vardığında bu yağların yenisiyle değiştirilmesi gerekiyor. Ömür boyu giden yağ şimdilik yapılmadı.

Peki hangi yağ markası kullanılabilir? Yağ değişim km’si ne olmalı? Yağ değişiminin önemli ekipmanı yağ filtresinde orijinal filtre mi kullanılmalı? Yan sanayi filtre kullansak ne olur?

Aracımızda kullandığımız ve kullanacağımız motor yağının önemi ve  fiyatları hakkında gelen soruları topluca cevaplamak için yeni yazımızı hazırladık.

Hangi marka motor yağı?

Uzun satırlar boyunca yağ markalarının birbirlerine göre üstünlükleri, fiyatları gibi konuları konuşabiliriz. Lakin burada en temel ve dikkat edilmesi gereken ana başlıkları sizlere aktarmak istiyorum.

Motorun içindeki parçalar, aşınmadan özel yağlar kullanılarak kurtuluyor.

Yağlama nedir

Arabalarımızın motor bölümündeki birbirlerine temas ederek çalışan metal yüzeylerin korunması amacı ile sürtünme ve sürtünmeye bağlı aşınmaları maksimum şekilde önleme

yöntemidir.

Yağ değişimi nedir:

Yağın temas ettiği, yani görev yaptığı bölgelerdeki yüksek motor sıcaklıklarına bağlı olarak ömrünü yitirmesi ve görevini – yağlamayı istenilen şekilde yapamayıp metal yüzeylerin aşınmasına neden olmasıdır. Bu sebeple üretici firmaların belirlemiş olduğu km aralığında motor yağınızı değiştirmek zorundasınız. Kısacası viskozite özelliğini kaybetmesi ve yağın yenilenmesi işlemidir.

Yağ Filtresi önemli mi

Günlük hayatta karşılaşabileceğimiz tüm filtreler gibi aracımızdaki yağ filtresi de, yağın içindeki istenmeyenleri filtre eder. Çok kritik olan yağ filtresi, aracımızın sürtünen

Bu motor yağ filtresini kullanıyorum.

parçalarından kopan mikron büyüklükteki metalleri tutar ve yağı temizler.
Yan sanayi filtrelerin yüksek yağ basıncı içinde doğru şekilde yağı filtre edememesi motorunuzdaki yağlamanın kesilmesi ve motorunuzun çöp olması sonucunu getirebilir. Orijinali 40 lira iken yan sanayisine 20 lira vererek ucuza kaçmamak lazım.

Hava Filtresi

Her zaman kısaca söylediğim gibi, “Lütfen hava filtrenizi basınçlı hava tutarak veya duvara, yere vurarak temizlemeye çalışmayın.”

Kapalı kutu hava filtreleri temizlenmez, tek kullanımlıktır. Zamanı geldiğinde

Kullandığım hava filtresinin fiyatı: 60 TL

değiştirmezseniz, motorunuza girmesi gereken hava miktarı azalmaya başlar. Bu da yanma odasındaki oksijeni fakirleştirir ve yakıt tüketiminizi artırır.

Yukarıda kendi dilimce yağ değişimi ile ilgili klişeleşmiş basit hatırlatmaları yaptıktan sonra şimdi gelelim işin mühendislik ve ticaret tarafına.

Yağ değişimi ve ticaret:

Yazıda fotoğraflarını gösterdiğim ve kendi aracımda kullanmakta olduğum malzemelerin neler olduğu ve fiyatları yaklaşık şu şekilde:

  • Motul 10w40 2100 Power+ 4 litr motor yağı. Internette en ucuz 73 TL’ye buldum.
  • Yağ filtresi: yaklaşık 40 Lira
  • Hava filtresi: 60 Lira

Toplamda 173 lira tutan bu malzemeleri oto sanayi sitelerinde küçük esnafa değiştirirseniz yaklaşık 100 lira da işçilik verseniz arabanızın yağ değişimi 273 lira.
Yuvarlak hesap 300 lira gibi bir tutar ortaya çıkar.

Kendi aracımda kullandığım yağ ve filtreler.

Yan sanayi malzemeler ile bu fiyatları daha aşağıya çekebilmek mümkün olabilir, ama kalitesiz malzemeler başınızı ağrıtabilir.

Peki ben bu işlemi garantisi bitmiş ve 19 yaşındaki arabamı aynı malzemeler ile yetkili serviste yapmak isteseydim ne kadar tutardı?

Yeni ve garanti kapsamındaki araçlarınızın periyodik bakımlarını yetkili servislerde yaptırmak zorundasınız. Eğer özel serviste yaptırırsanız yada kendiniz el atarsanız garanti dışı kalıyor araçlar. Bu nedenden dolayı bakım fiyatları 3 yada 4 katı olarak artmaktadır.
Bakım maliyetleri arabanızın marka ve modeline göre değişir. Burada kullanıcıların başka bir seçeneği olmadığından yetkili servisin avucundasınız.

Yağ değişiminin önemi

Markaların kullanmakta olduğu çok farklı motor seçenekleri mevcut. Bu motorların kendilerine ait mühendislik yapıları ve kullanıldıkları ülkelere göre yağ ve belirlenen bir yağ değişimi aralığı fabrika tarafından belirtilmiştir. Bu aralık km ve yıl bazındadır.

Km bazındaki yağ değişimi örneğin her 10.000 km’de bir değişim olarak belirgindir.

Peki ya km değil de yıl bazındaki değişim yapılacaksa, bu nasıl belli olur?

Arabanızı hiç kullanmıyorsunuz ve kapalı garajda duruyor ise motorun içindeki yağ için son kullanma tarihi vardır. Bunu gıda maddeleri üzerindeki son tüketim tarihi şeklinde düşünmeliyiz.

Km limitini dolduran yada süresi biten motor yağını değiştirmezsek ne olur ?
Evlerimizde patates kızarttığımız yağı bir kaç kez kullandıktan sonra yanmış yağ olarak atık yada geri dönüşüm merkezlerine gönderiyoruz. Veya döküyoruz.
Durum arabamızın motorunda da çok farklı değil.
Yağ değişim süresi geçtiğinde öncelikle yağ viskozitesini, kısaca yağlama özelliğini kaybediyor. Bu özelliğin kaybolması sebebi ile hareketli yüzeylerin birbirine temasları artıyor ve çalışan metal yüzeyler fazla ısıya maruz kalarak, sürtünmeyle aşınıyorlar.

Sanayi tabiri ile “arabanın yatak sarması” denilen arızanın en büyük nedenlerinden biri bu.

Toplamda 300 liralık yağ değişimini yapmazsanız , arabanızın marka modeline göre 5 ile 25 bin lira aralığında masraflar ile karşılaşabilirsiniz.

İlla markanın önerdiği yağ mı kullanılmalı?

Yukarıda anlattıklarımdan başka bir konu ise fabrikaların markalar için önerdiği yağ kalınlıkları yada çeşitleri, araçların sıfır iken kullanması öngörülen yağlardır.

Benim arabam 1998 model ve 280 bin km’de olduğu için fabrikanın önerdiği yağı kullanmıyorum. Bunun sebebi ise metal yorgunluğu, aşınan yüzeyleri daha iyi korumak için ve son olarak yeni çıkan yağ teknolojisini takip ederek daha farklı ve güçlü yağlar kullanıyorum.

Araç muayenesinde jant sorunu

Kıbrıs’ta otomobilin adı var, müzesi de

http://otoajanda.com/anadol-stc-ortaya-cikti/

 

 

1 yorum
  1. Kırıkhan Yaşar diyor

    Gayet açıklayıcı bir yazı olmuş filtreler ve motor yağı muhakkak üretici markada onaylı olmasına dikkat edilmeli. Öncelik orijinal parça ve orijinal yağ neyse o konulmalı çok maaliyetli olacaksa şayet oem üretici kimse örneğin bosch valeo mahle gibi üreticilerden filtre ürünleri tercih edilmeli.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.