Türkiye otomotiv ihracatı Şubat 2021: 2,5 milyar dolar oldu

Otomotiv sektörüne ait rakamlar 2021 yılında yükseliş yaşamaya devam ediyor. Ocak ayında artıya geçen üretim, ihracat ve satış rakamları şubatta da tekrarlanıyor. Satışlarda yakalanan yüzde 24’lük artış ihracatta da kendini gösterdi. 2021 Şubat ihracatı, 2020 yılının pandemisiz son ayı olan şubat ayı rakamlarını az da olsa geçti ve Türkiye otomotiv ihracat rakamları Şubat 2021 tarihinde 2,5 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. İhracattaki artışta Avrupalı otomotiv devlerinin üretime hız verme planları için parça alımına yönelmelerinin etkisi büyük. İhracattaki artışın ana nedeni tedarik sanayiine gelen talepler.

En çok satılan SUV, HB, sedan modelleri – Şubat 2021

Türkiye otomotiv ihracat rakamları: Şubat 2021 karnesi

Türkiye otomotiv ihracatınında en önemli yere sahip Avrupa’da; açılma tam başlamadan 2020 rakamlarının yakalanması umut verici kabul ediliyor.

Türkiye otomotiv ihracatı

Tedarik endüstrisi ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtların ihracatı çift haneli yükselirken; Birleşik Krallık’a yüzde 37, Fas’a yüzde 65 artış kaydedildi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 300 bin kişiye doğrudan iş imkanı sağlayan ve son 15 yılın üst üste ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörünün bu yıl 30 milyar dolar ihracat hedeflediğini söyledi.

Türkiye otomotiv endüstrisinin 2021 yılının ilk iki aylık ihracatı ise geçen seneye göre yüzde 2 düşük gerçekleşti ve 4 milyar 802  milyon dolarda kaldı.

Çin otomobil pazarında son durum?

Otomobil fabrikaları kapasitesi artıyor

OİB verilerine göre şubatta yüzde 13 artışla 957 milyon dolar ihracat gerçekleştiren tedarik endüstrisi; en büyük ürün grubunu oluşturdu. BU durumun Avrupalı otomotiv fabrikalarının önümüzdeki döneme yönelik üretime başlama iştahlarından kaynaklandığı yorumunu yapabiliriz. Parça tedariğini sağlayan otomotiv devleri üretimde gaza basmaya hazır olduklarının işaretini veriyorlar.

  • Binek otomobil ihracatı şubatta yüzde 19 azalarak 876 milyon dolar;
  • Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 45,5 artarak 527 milyon dolar,
  • Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da yüzde 53 azalarak 68 milyon dolar oldu.

Türkiye otomotiv ihracat rakamları masaya yatırıldığında bitmiş hazır ürün ihracatından çok tedarik sanayi ve ticari araç ihracatının öne çıktığı görülüyor. Buradan da Avrupalıların henüz normal yaşama dönmediklerini ve alım kararına yönelmediklerini anlayabiliyoruz.

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 24 artış görüldü.

Yine önemli pazarlardan İtalya’ya yüzde 28,

Fransa’ya yüzde 14,

ABD’ye yüzde 18,

Rusya’ya yüzde 52,

İspanya’ya yüzde 37,

Polonya’ya yüzde 22 artış dikkat çekiyor.

Buna karşın ekonomik otomobillerin üretildiği Romanya’ya yüzde 47 ve Slovenya’ya yüzde 46 ihracat düşüşü göze çarpıyor.

Kia Sportage

Binek otomobil ihracatında sıkıntı sürüyor

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 6, İtalya’ya yüzde 20, Birleşik Krallık’a yüzde 22, Almanya’ya yüzde 34, Belçika’ya yüzde 39 ihracat düşüşü görülürken, Slovenya’ya yüzde 55, Fas’a da yüzde 125 ihracat artışı yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatında ise Birleşik Krallık’a yüzde 253, Fransa’ya yüzde 65, Belçika’ya yüzde 75, Slovenya’ya yüzde 69 artış, ABD’ye yüzde 36 ve Hollanda’ya da yüzde 79 ihracat düşüşü yaşandı.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 32, yine önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 63, İtalya’ya da yüzde 33 düşüş görüldü.

Diğer ürün grupları arasında yer alan Çekiciler ihracatı ise şubatta yüzde 80 artarak 80 milyon dolar oldu.

Fransa’ya ihracat yüzde 7 arttı

Türkiye otomotiv sanayinin en büyük pazarı durumundaki Almanya’ya şubatta 348 milyon dolar ihracat gerçekleşti.

Yüzde 7 oranında artışla 302 milyon dolar ihracat yapılan Fransa ikinci büyük pazar oldu.

Üçüncü büyük pazar Birleşik Krallık’a ihracat yüzde 37 artışla 277 milyon dolara çıktı. Bu ülkeye olan artışta ticari araçlara yönelik talebin yüzde 253 artışı gözden kaçmıyor.

Yine şubatta Slovenya’ya ihracat yüzde 20,  Fas’a yüzde 65, Rusya’ya yüzde 12 artarken, ABD’ye ise yüzde 14, Romanya’ya yüzde 37, Hollanda’ya yüzde 32 ve İsrail’e yüzde 32 düşüş yaşandı. Fas’a olan artışta binek otomobiller ihracatındaki yüzde 125 artış etkili olurken, ABD’ye yönelik azalışta ise binek otomobiller ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatındaki düşüş etki yaptı.

AB’ye ihracat yüzde 2 düştü

Ülke grubu bazında Avrupa Birliği Ülkelerine ihracat şubatta yüzde 2 düşüşle 1 milyar 670 milyon dolar olurken, AB ülkeleri ihracattan yüzde 66 pay aldı. Birleşik Krallık’ın Diğer Avrupa Ülkeler arasında yer alması ile bu ülke grubunun payı yüzde 12’ye yükseldi. Diğer Avrupa Ülkelerine yönelik ihracat ise yüzde 23, Afrika Ülkelerine de yüzde 13 arttı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.