Türkiye çevreci MTV’ye ne zaman geçecek?

Volkswagen’in dizel araçlarda bilgisayar hilesine başvurarak çevreyi belirtilenden 40 kat daha fazla kirletmesi, tüm dünyanın yeniden zararlı egzoz gazlarına odaklanmasına sebep oldu. Başta Avrupa ve ABD olmak üzere emisyon testlerinin daha sıkı şekilde ölçülerek, çevreci araçların sözde kalmaması hedefleniyor.

Türkiye’de ise henüz Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) bir adım yol katedilemedi. 2010 yılından bu yana gündemde olan AB standartlarındaki MTV sistemi hala uygulamaya girmedi. Ülkemizde motorlu taşıtların vergilemesinde taşıtların yaşı ile motor silindir hacmi dikkate alınıyor. Yaşı küçük, motor hacmi büyük araçlar için daha fazla MTV alınırken; motor hacmi düşük, yaşı büyük araçların vergisi kademeli olarak düşüyor.

Özetle yaşı küçük çevreci araçlar daha cezalandırılıyor, çevreye zararlı gaz salan yaşlı araçlar düşük vergiyle ödüllendiriliyor. 20 yaşın üzerinde yollarda gezen 3.2 milyon aracın saçtığı zehir de cabası…

Emisyon krizi için kim ne dedi? 11 milyonluk geri çağırmanın nedeni

Avrupa ülkelerinde halen uygulanmakta olan vergi sistemlerinde, ‘kirlettiğin kadar öde‘ olarak da nitelenen ve araçların kilometre başına açığa çıkarttıkları karbondioksit değerine göre vergi hesaplanıyor.

Halen 28 AB üyesi ülkeden 18’i (Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya, İsveç , İngiltere ve Hırvatistan) binek otomobillerde bu sistemi uyguluyor. 15 ülke de elektrikli araç alımlarında vergi teşvikleri sunuyor. Vergiye esas olan gram/km değerleri, genelde fabrika verilerinden ya da ölçümlerden alınıyor. Türkiye’de MTV, araçların silindir hacmi, yaş ve ağırlık (kamyon ve çekicilerde) esasına göre alınıyor.

100 otodan 18’inin emisyonu yüksek

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre, Ocak-Eylül döneminde ortalama emisyon değerlerine göre incelendiğinde, en yüksek paya yüzde 41.63 oranıyla 100-120 gr/km arasındaki otomobiller (208.531 adet) sahip.

120-140 gr/km arasındaki otolar yüzde 29.28 payla (146.663 adet ) ikinci sırada yer alıyor. Çevreye yüksek oranda zararlı gaz salan 140-160 gr/km arasındakilerin payı yüzde 14.38 (72.030) olurken, 160 gr/km’nin payı yüzde 3.91 (19.631). Türkiye ve Avrupa’da karbondioksitle ilgili olarak bir sınırlama yok.

Ancak AB çevreyi korumak için 2021 yılında otomobillerdeki emisyon oranını gr/km’de 95’e indirmeyi hedefliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.