Tesla’ya ağır bedel

Elektrikli otomobil konusunda öncü role soyunan bağımsız teknoloji şirketi Tesla, 2 ay içerisinde itibarın zirvesiyle ağır maliyetleri birarada yaşamaya başladı. Şubat ayında şirketin kendi geliştirdiği Falcon roketle birlikte uzaya gönderdiği Tesla roadster otomotiv dünyası açısından da ‘event’in zirvesi kabul edlilirken 123 bin adet Tesla’nın geri çağrılmasıyla birlikte sadece şimdilik 60 milyon dolar zarar ortaya çıktı. Şirketin her zaman olduğu gibi yatırımcıları hop oturup hop ayağa kaldıracak finansal dalgalanmaları da bugünlere gündemde.

123 bin Tesla’da korozyon sorunu

Öncelikle 123 bin aracın neden geri çağrıldığına bir bakalım; bilindiği gibi global üreticiler satacakları aracın Norveç’in soğuğundan Nevada’nın çölüne kadar her türlü iklimde iyi bir şekilde çalışmasını garanti etmek durumunda. Oysa bugün Tesla’nın soğuk iklimli bölgelerde korozyon sorunu yaşadığına ve bu sebeple 123 bin aracın geri çağırılmasının gündeme gelmesine şahit oluyoruz. Soğuk ve uzun süre kar yağışı olan ülkelerde yolların tuzlanması ve kullanılan tuzun içindeki yüksek miktarda var olan kalsiyum ve magnezyumun araçların karoserinde korozyon oluşumuna sebep olduğu açıklandı.

Tesla, 123 bin adet aracı geri çağırmaya ve kullanıcılarına mailler göndermeye başladı.

Almanya’nın Menajer dergisi, bilgileri nereden aldığını belirtmeden, korozyonlu parçaların Robert Bosch GmbH tarafından tedarik edildiğini bildirdi.

Tabi ki, korozyonlu parçalar dediğimizde aklınıza çürüyen bir araba, yada her yeri pas tutmuş bir araç gelmesin. Bahsi geçen korozyon, hidrolik direksiyon sistemi üzerinde bağlantı civatalarında yaşanan bir sorun olarak kayıtlara geçti. Bu sorunun daha büyük dertlere yol açmaması ve markanın imajı adına geri çağrılan ya da çağrılacak olan Teslalar için konu her zaman ki gibi markanın içinde bulunduğu ekonomik sorunlara bağlanıyor.

Meyve veren ağaç taşlanır mı ? Ya da gerçekten taşlandığı kadar durum kötü mü diye küçük bir inceleme yaptığımız da marka ile son bilgiler şu şekilde.

Tesla’nın roadsteri uzayda.

Hisse senetleri düştü

Hisse senetleri 266.3 dolara kadar düşen Tesla için Moody’s Investors Service ayrıca kredi notunu daha da önemsiz bir şekilde düşürdü. Bilindiği gibi şirket Roadster, Model S, Model X adını verdiği spor araçlarından zarar ederken geniş kitlelere hitap edecek bir otomobili geliştirme planları yaptı. Fiyatı 35 bin dolar olarak açıklanan ve geçtiğimiz temmuzda seri üretimine başlanan Tesla Model 3, bu beklentileri karşılayacak bir otomobildi. Ancak üretilen rakamlar ve beklentiler örtüşmedi. Tesla, çok farklı sahalarda dünya devleriyle rekabet edebilecek mi, başka çözüm yolları mı bulacak? Zaman gösterecek…

Tesla’nın paslanan civataları için Türkiye de ki kullanıcılar ne yapacaklar yada korozyon sorunu yaşıyorlar mı henüz bilmiyoruz. Sosyal medyalarını takip ettiğim Tesla Türkiye kullanıcılarından geri dönüşleri merakla bekliyoruz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.