TAYSAD anketi: Pazartesi normal düzene geçiş başlıyor mu?

Koronavirüs önlemeri kapsamında duran veya yavaşlayan üretimin yeniden başlamasına yönelik çalışmalar sürüyor. Bu tür çalışmalarda 460 üyesiyle dinamik araştırmalar yapan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD), bu kapsamdaki Koronavirüs Etki Araştırmaları’nın üçüncüsünün sonuçlarını paylaştı. TAYSAD Anketi: Pazartesi normal düzene geçiş süreci başlıyacak mı sorusunu üyelerine sordu.

Ankette; 4 Mayıs haftasından itibaren sektörde sosyal mesafeli normal çalışma düzenine geçişin artacağı öne çıkan ilk sonuç oldu. İkinci ankette belirginleşen salgının negatif etkilerinin 2-3 ay daha süreceğine yönelik görüş; üçüncü ankete de sirayet etti.

Katılımcıların çoğunluğu Koronavirüs salgınının etkilerinin Temmuz’dan önce sona ermeyeceği görüşünde. Katılımcıların yüzde 76’sı bu yıl yüzde 20’den fazla ciro kaybı beklediğini dile getiriyor.

Nakit sıkışıklığı yaşanacak

Ankete göre, sektör temsilcilerinin yüzde 65’i önümüzdeki dönemde nakit sıkışıklığı yaşanacağını belirtirken, bu sorunun 3 ay ya da daha uzun süre devam edeceği öngörülüyor.

Sanayiciler sorunların çözümü için hükümetten; mücbir sebep tanımının otomotiv tedarik sanayinin tamamını kapsayacak şekilde genişletilmesin istedi.

İstekler arasında kamu ve özel bankalardan kullanılan kredilerin Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına denk gelen ödemelerinin faizsiz en az altı ay ötelenmesi de bulunuyor.

Ayrıca KGF Desteği ve Türk Eximbank kredilerindeki ek sınırlayıcı şartların kaldırılması ve “Kısa Çalışma Ödeneği” şartlarında asgari ücret brüt tutarının 3 katı olarak uygulanması da beklentiler listesinde yer aldığı görüldü.

TAYSAD üyesi şirketlerin patronları üçüncü kez soruları yanıtladı.

İlkini 25 Mart’ta düzenlediği anket çalışmasına 30 Mart’ta ikincisi ile devam eden TAYSAD, üçüncü anket çalışmasını ise 29 Nisan’da tamamladı. Anket; 4 Mayıs itibarıyla normal çalışma düzenine geçişin artacağı sonucunu verdi.

Nisan başında yapılan ikinci ankette, pandeminin etkilerinin Haziran ve öncesinde biteceğine yönelik görüş yüzde 73’lük bir kesimi kapıyordu. Bu görüyü dile getirenlerin oranının üçüncü ankette yüzde 40’a gerilediği görüldü.

Üretim temposu artıyor!
Ankette, TAYSAD üyelerinin yüzde 70’den büyük bir oranda kısmi çalışmaya devam ettiği, 4-8 Mayıs haftası itibariyle sosyal mesafeli normal çalışma düzenine geçen işletme sayısının yüzde 23’lere ulaştığı ve üretimde komple duruş yaşayanların ise yüzde 4 seviyesine gerilediği görüldü. Ankette ayrıca, 11-17 Mayıs haftasında, üretimde komple duruşun yüzde 3’e, kısmi çalışma sistemine geçişin ise yüzde 66’ya gerilediği belirlendi.

Üretim hacmi yükseliyor!
Anket ile kısmi çalışma sistemindeki firmaların üretim hacimlerinde de yükseliş yaşanacağı ortaya çıktı. Bu kapsamda 6-12 Nisan’da yüzde 39 olan haftalık üretim temposunun, 4 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak artacağı ve Mayıs ayının sonunda yüzde 60’lara yükseleceği aktarıldı. Ayrıca katılımcıların yüzde 60’ı pandemi etkilerinin Temmuz ayından önce sona ermeyeceğini düşünürken, etkilerin ortadan kalkmasının Ağustos ayı sonrasına kalacağını düşünenlerin oranı yüzde 26 oldu.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.