Otomobil bulamayan filolar, hafif ticariyle büyüyor

Otomotivde yok yılı yaşanıyor. Talebi karşılayamayan otomotiv satış noktalarında sıra var. Dövizdeki artışı göz önüne alan tüketiciler, gerek sıfır gerekse ikinci el araçları güçleri ölçüsünde üzerlerine almaya çalışıyor.  Böylesine ilginç bir pazarın yaşandığı 2021 yılında filo alımlarının da sayısı açıklandı. Türkiye filo kiralama şirketlerinin üye olduğu TOKKDER Başkanı İnan Ekici, 9″9 ayda 12,6 milyar TL ödeyen üyelerimiz, karşılığında 47 bin 700 araç satın aldılar.” açıklamasını yaptı. Filo şirketleri, otomobil bulmada zorlanılan 2021 yılında büyüme ateşini hafif ticari araç kiralamalarıyla yakaladı.

TOKKDER-Başkanı-inan-Ekici
TOKKDER Başkanı İnan Ekici
Bu dönemde, sektörün kiradaki aktif araç sayısı yılın ilk 6 aylık dönemine göre küçük bir azalmayla 221 bin 748 adete geriledi. Sektörün toplam araç sayısı ise 2020 yılı sonuna göre yüzde 9,1 azaldı ve 239 bin adede geriledi.

Filo kiralamada markalar dağılımı

Filolarda en çok Renault marka araçlar tercih edilmeye devam ediyor. Renault yüzde 22,9 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası…
Renault’nun hemen arkasındaki markalar da şöyle sıralanıyor:
  • yüzde 14,7 ile Fiat,
  • yüzde 10,9’la Volkswagen
  • yüzde 10,8’le Ford

Filolarda hafif ticari araçlar artıyor

2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün
filosundaki payı yüzde 2,9 olan hafif ticari araçların payı; 2021 yılının 3 çeyreği sonunda yüzde 4,8’e yükseldi.

Elektrikli ve hibrit araçlar yükselişte

Diğer yandan, sektörün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli
araçların payının hızla artmaya devam etmesi de dikkatleri çekti. Buna göre, sektörün araç parkının büyük bölümünü yüzde 74,9 ile dizel yakıtlı araçlar oluşturmayı sürdürüyor.
Benzinli araçların payı yüzde 19,2’ye çıktı.
Hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 5,9’a ulaştı.
TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, “Ticari araç kiralama oranları artış gösteriyor. Bu trendin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
6nesil-opel-astra-e

“Çip krizi, sektördeki potansiyel büyümeyi engelledi”

Global ölçekte yaşanan çip krizinin Türkiye’ye etkilerini de değerlendiren İnan Ekici, “Kiralama sektöründe ikinci ve üçüncü
çeyrekte bir miktar büyüme beklentimiz vardı. Ancak araç bulunurluğunda yaşanan sıkıntılar büyümeyi, özellikle üçüncü çeyrekte fırsat olmasına rağmen, yakalayamamasına sebep oldu. Çip tedarikindeki sorunun 2022 yılı ortasına kadar devam edeceği öngörülüyor” şeklinde konuştu.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.