Kış kazalarının araç başı maliyeti 1300 lirayı buluyor

Soğuk kış aylarında trafik nazası yapma riski, yaz aylarına göre 6 kat daha yüksek. Otomobil bakım ve onarım şirketi Auto King; kışın araç başına ortalama trafik kazası maliyeti için; parça ve işçilik dahil 1.295,00 TL + KDV seviyesinin tutturduğunu hesapladı.

Kış döneminde yaşanan trafik kazalarının çoğu aracı yol durumuna uygun kullanmamak ve kış bakımı yapmamaktan kaynaklanıyor. Mekanik ve periyodik bakımlar, kazalarda yüzde 65-75 oranında bir düşüş sağlıyor. Kış lastiği ise mutlaka kullanılması gereken bir önlem.

İstatistiklere göre Türkiye’de saatte 27 trafik kazası yaşanıyor. Bu kazaların yol açtığı hayat kaybı günlük ortalaması ise 10 cana yakın. Kazalarda günde 200’e yakın kişi de yaralanıyor.

Yılda binlerce insanın canına mal olan trafik kazalarının yüzde 29’u araca yandan çarpma ya da çarpışma; yüzde 16’sı yayaya çarpma; yüzde 15’i ise aracın yoldan çıkması şeklinde gerçekleşiyor.

Auto King Genel Müdürü Engin Atakan, kış aylarında araç başına ortalama maddi hasar maliyetinin 1.295 TL + KDV olduğunu, aracı kışa hazırlamanın maddi hasarların önlenmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Kazalara karşı önlemler

Kış kazalarının azalması açısından mevsime uygun lastik tercihi ve fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun sıvı kontrolleri ve takviyelerinin yapılması zorunlu. Ayrıca, radyatörlere ve cam suyuna antifriz eklenmeli. Balatalar, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi, kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kış kullanımına uygun hale getirilmeli.

Kıy bakımında nelere dikkat edilmeli:

  • Araç lastikleri kış lastiği olarak değiştirilmeli, 4 mevsim lastikleri yeterli gelmediği soğuklukta günler olabilir. 4 mevsim ve yaz lastikleri 7 derecenin altında sizi yolda tumakta zorlanırlar.
  • Cam silecekleri yenilemeli, yağmurlu, çamurlu günlerde ön cam temiz olmazsa etrafınızda güvenli ortam yaratmakta zorlanırsınız.
  • Akü ölçümleri yaptırılmalı. Soğuk havalar aracınızın akü kapasitesini düşürür. Akünün, akü kablolarının, kutup başlarının ve akü sıvısı kontrol ettirilmeli.
  • Fren bakımı önemli
  • Farların ve ar ampüllerinin kontrolünü yaptırın
  • Motor sıvılarına bakılması da büyük önem taşıyor.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.