Kearney Raporu 2020: Otomotiv ihracatına yeni kapı ABD

Danışmanlık şirketi Kearney, hazırlattığı raporda, Türkiye otomotiv endüstrisine Amerika’da fırsatlar doğacağını iddia etti. Kearney Raporu, pandeminin ardından gelecek dönemde bölgesel tedarik zincirlerinin öne çıkacağını ve OEM’lerin tek veya sınırlı tedarikçi yerine alternatifli tedarikçilere yöneleceklerini öngördüğünü ifade etti. Kearney Raporu 2020 yeni döneme yönelik bu iki olgunun Türkiye otomotiv ihracatı için başta ABD olmak üzere küresel pazarlarda önemli fırsatların kapısını açacağı belirtiliyor.

ABD otomotiv ithalatında en büyük ciroyu 95.7 milyar dolar ihracatla Meksika gerçekleştiriyor. Kearney raportörleri Meksika’yı 20.3 milyar dolarla Çin, 19.7 milyar dolarla Güney Kore, 3.2 milyar dolarla Brezilya ve Hindistan’ın izlediğini hatırlatıyorlar. Türkiye’nin ABD’ye otomotiv ihracatı 1.4 milyar dolar.

Türkiye otomotiv ve tedarik sanayi için 2020 beklentilerini TAYSAD Başkanı zoom toplantısında anlatmıştı. Konuyla ilgili haberimizde 2020 zararının 8 milyar doları bulacağı konusu dikkat çekmişti.

ABD ile masaya oturulması gerekiyor

Kearney, ABD pazarından doğacak fırsatların yakalanması için de öneriler saralanmış. Danışmanlık şirketi Kearney raporunda Ar-Ge yatırımlarının artışı; Ankara – Washington hattında çelik ve otomotivde daha düşük gümrük vergisi görüşmeleri; ile serbest ticaret anlaşması için ısrarcı olunması yer alıyor.

Raporda, yakın tedarik zincirlerinin önemi artacak denmesine karşın, Türkiye’Ye ABD fırsatı gösterilmesi dikkat çekiyor.

Kearney’in raporunda AB ve İngiltere otomotiv pazarlarına da yer ayrılmış. Türkiye otomotiv ihracatının en büyük dilimini oluşturan  AB ve İngiltere pazarlarındaki en büyük rakipler de saralanıyor:

Kearney Raporu, “bu bölgede başlıca rakipler 34.9 milyar dolarla Çekya, 26.4 milyar dolarla Polonya, 17 milyar dolar ihracatla Slovakya, 15.3 milyar dolar ihracatla Güney Kore ve 15.2 milyar dolar ihracatla Macaristan” olarak sıralıyor.

Ortadoğu otomotiv pazarını da masaya yatıran Kearney Raporu, “bu bölgede en büyük ihracatçının 4.8 milyar dolarla Güney Kore olduğunu, onu 4.5 milyar dolarla Çin ve 2.6 milyar dolarla Tayland’ın izlediğine” işaret ediyor. Türkiye, 2.3 milyar dolarlık otomotiv ihracatıyla bu üçlünün peşinden geliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.