Karsan CEO’su Okan Baş USPS ihalesi sonrası konuştu

Karsan CEO’su Okan Baş ile Karsan’ın yeni dönemine ilişkin konuştuk. Geçtiğimiz haftanın otomotivdeki en önemli olaylarından biri ABD Posta İdaresi elektrikli araç ihalesinin sonunda belli olmasıydı. Yaklaşık 1 yıldır sonucu beklenen ihalenin sonuçlanması, küresel salgın nedeniyle kasım ayına kadar sarkmıştı. Ardından da her an açıklama bekleniyordu ama şubat sonunda yapıldı açıklama. Üç finalistten Karsan, ihaleyi kaybederken, ABD’li Oskoch firması ihalenin kazanını oldu. Oskoch aslında Hummer araçlarını da ilk geliştiren ve daha sonra General Motors’a satan şirket.

İhale sonucunun açıklandığı gün biz de Karsan Bursa tesislerine doğru yol alıyorduk. Karsan CEO’su Okan Baş ile otonom otobüs testi için buluşacaktık. Tabii ki test sonrası şirketin son durumunu da konuştuk.

Konuştuklarımızın başlıklarını belirtmemiz gerekirse,:

  • Kaybedilen ihaleden bir şey kazanıldı mı
  • Karsan hissedarı SBK Holding ile ortaklığın son durumu
  • Bunda sonra neler yapılacağı gibi temel konuları içeriyordu.
Karsan CEO'su Okan Baş
Okan Baş: Karsan CEO’su yeni dönem planlarını ilk kez anlattı!

Karsan CEO’su Okan Baş, soruları şöyle yanıtladı:

  • Amerikan Posta İdaresi USPS ihalesi sonuçlandı. Neler hissediyorsunuz?

Okan Baş: Bizim bir sürü sepetimiz var. Bir sepete her şeyimizi koymuyoruz. Farklı boyutlarda ürünlerimiz var. Elektrikli araçlarımız var. Otonom araçlarımız var. Ben o ürünü yaptım sonuçta; daha önce olmayan bir know-how edindim. Ben üründen faydalanarak başka şeyler yapabilirim. Öte yandan, dünyanın önde gelen markaları arasından sıyrılıp ilk 3’e kalmak ve finale kadar mücadelemizi sürdürmek de; bizim için oldukça değerliydi. Bu da Karsan’ın ismini dünya arenasında duyurması bakımından destekleyici oldu.

  • Devam edecek misiniz projeye? Araçları gösterecek misiniz?
  • Tabi ki devam edeceğiz. O ürünün isim hakkı ve prototipi satın alınmış şekilde USPS’te. Aynısını yapamayız çünkü onlara özel bir ürün yaptık biz. Bu farklı bir boyut. Ancak o üründen edindiğimiz kazanımlarla; farklı ürünler yapma noktasında çalışmalarda bulunabiliriz.
  • Karsan ve ana hissedarı Kıraça Holding’deki son hisse durumları nedir? 

Karsan ve bağlı bulunduğu Kıraça Holding ortaklık yapısında son aylarda değişimler oldu. Önceki yıllarda Nahum ailesinin hisseleri Lüksemburglu fona satıymıştı. Daha sonra aralık 2020 tarihinde hisseler şu an kriminal ortamda olduğu belirtilen SBK HOlding tarafından satın alındığı öğrenildi. Son olarak da dün Kıraça Holding bu hisseleri satın aldı ve artık Karsan halkta açık kısım hariç tamamen Kıraça Holding’in oldu.

Karsan Otonom otobüs fiyatı
Karsan CEO’su Baş, sorularımızı cevapladı.
  • Otomotiv şirketi olmaktan teknoloji şirketi olmaya doğru mu gidiyorsunuz?

Genel bir yanıt vereyim, otomotiv sektörü yine otomotiv sektörü olarak kalacak. Ancak dünya değişiyor; teknolojiler, beklentiler farklılaşıyor. Ben, Karsan’ı şu şekilde tanımlıyorum; 50 yıllık otomotiv deneyimi olan bir start-up! Deneyimli bir otomotiv start-up’ı. Çok esneğiz. Her şeyi yapabiliriz ki zaten görüyorsunuz.

  • İhracat hedefleriniz neler?

Bizim odağımız ihracat ve ihracat oranımız şu anda yüzde 80’lerde. İhracatta değer yaratmak istiyoruz.

  • Hyundai için üretim yapmaya devam ediyor musunuz? Kapasite kullanımınız düşük, bunu artıracak çalışmalarınız olacak mı?

Şu anda Hyundai için üretim devam ediyor. Hyundai minibüs üretimi yıl sonuna kadar sürecek. O tarafla ilgili çalışmalarımız var ancak henüz konuşmak için erken.

Okan Bey, tüm ürün gamını elektriklendireceğiz dediniz. 12 metre, 15 metre… Ne zaman tamamlayacaksınız elektrikli ürün gamını? Ticari araç üreticisi olarak en büyük geliriniz konvansiyonelden.

OB: Biz 3 senedir yaptığımız yeni ürün yatırımlarının tümünü yeni teknolojiler için yapıyoruz. Elektriklendirme ve otonom için yapıyoruz. İki odak noktamız var. Ürün gamımızı da genişletiyoruz paralel olarak. Konvansiyoneller için de yatırım yapıyoruz ama onlar için şöyle bir desturumuz var. Mevcutu devam ettirmek için yapıyoruz. Yani bir yenilemek, bir geliştirmek için yapmıyoruz.

Mevcut bir ürünümüz var, örneğin Atak’ın dizeli var. Atak’ın dizelini mevcut haliyle devam ettirebilmek için; rekabette çok minimum seviyede ayakta tutmak için; ‘maintenance’ diyorlar ona biliyorsunuz, ayakta tutmak için ona da yatırım yapıyoruz. Ama ana hedefimiz bütün ürün gamımızı elektriklendirmek. Time frame’imiz de bu sene sonuna kadar, 18 metreye kadar elektrikli yapmak otobüslerimizi. Ve onu göreceksiniz önümüzdeki aylarda. Bütün gücümüzle ona çalışıyor arkadaşlarım şu anda. Ve çok da iyi gidiyor. Güzel, çok heyecanlandırıyor aslında bizi bunlar. Zamanı geldiğinde hep beraber buraya, bütün…  Bir de hedefimiz şu; biz 6 metreden 24 metreye kadar tamamı elektrikli ürün gamı olan tek marka yapmak istiyoruz Karsan’ı öncelikle, sonrasında da otonom.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.