İtinayla pil “şarz” edilir…

Daha önceki yazılarımızda hep bahsettik. Dizel motor yavaş yavaş otomotiv diliyle “phase out” oluyor, yani ortadan kalkacak. Bazı firmalar 2020 yılı itibarıyla üretimi durdurmaya hazırlanıyor bile. Yerlerini hybrid (hem fosil yakıtlı hem de elektrikli) ve sadece elektrikli araçlara bırakacaklar, çevre de bundan faydalanacak. Elektrik de temiz üretilirse, mutlaka hava kirliliği azalacak. Ama ya menzil? Pili yurdum insanının deyimiyle nasıl “şarz” edeceğiz? Üretim firmaları bu işin neresinde? Türkiye’deki elektrikli şarj istasyonları 2018 haritası var mı?

Şarj istasyonları? Şarj süresi?

Bildiğim kadarıyla elektrikli otomobiller an itibarıyla 400 km kadar bir menzil sunuyor. Bu da kullanım şartlarına göre artı eksi değişebiliyor tabii. Yani çıkıp İstanbul’dan, varamıyoruz Bodrum’a. Durup şarj etmemiz lazım. Peki ne kadar sürecek bu? Nerelerde olacak? Önünde sıra olursa ne yapacağız?

Şarj istasyonları kuruluyor da…

Adam sendeciliğimiz var ya

Milletini, yapısını, davranış şekillerini iyi bilen birisi olarak ne yazık ki rahatlıkla akla gelebilecek kimi konular burada daha da hayati. İşletmeye uğraştığımız çalışma alanlarında yaptığımız adam sendecilikler, altyapıyı oluşturmadan bir işe girişmeler, bir şey olmazcılıklar, vurdumduymaz hal ve tavırlar ve de pek bayıldığım (!) “Allah yapısı değil ki kul yapısı kardaş!” yaklaşımı…

  • Evet görüyoruz yollarda şarj istasyonları kuruluyor ancak bunlar yeterli mi?
  • Bu istasyonlarda ciddi miktarda elektrik kullanmaya başlandığında ülkenin elektrik altyapısı bunu kaldıracak mı?
  • Bu tür araçlar arttıkça istasyonlarda ufak ufak sıralar oluşmaya başlarsa araç sahipleri mağdur olmayacak mı?
  • İstasyonları kuran firmalar aynı anda çok araca göre mi hazırlıklarını yapıyor yoksa nasıl olsa şimdilik ürün az birer ikişer kuralım mı diyor?
  • İstasyonların teknik altyapıları üzerinde hangi ciddi çalışmalar gerçekleştirildi, gerçekleştiriliyor?
  • Şarj edelim derken kendimiz çarpılmayalım, yüksek radyasyona maruz kalmayalım değil mi, doğru yapalım aparatları. Oralarda destek verebilecek eğitimli personel olacak mı?

Yoksa pompacı Sadık dayı benzin mazot verirken otomobillere, “Az bekle geliyom kardaş, aha o fişi tah baham hele!” mi diyecek?

Yurdumu iyi tanıyorum bütün bunlar imkan dahilinde… Biz şarj değil de “şarz” edersek bu işler zor…

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.