İnan Ekici: Filolar yeni araç istemedi, eldekiyle devam etti

Türkiye otomotiv pazarının önemli parçası filo kiralama sektörü 2020 yılını pazardaki canlanmanın aksine sıkıntıyla geçiriyor. 2020 yılı ilk 9 ayında satın alacak 29 bin otomobil bulabilen sektör, bunun için 5,6 milyar TL ödedi.

Filo kiralama sektör yöneticilerinin 4 yıl ve üzeri dönemler için kiralama izni beklediği günümüzde TOKKDER raporu açıklandı. TOKKDER Başkanı İnan Ekici sektörün son durumunu anlatan bir açıklama yaptı.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) raporuna göre 2020 yılı üçüncü çeyreğinde operasyonel kiralama sektörü yatırımları 5,6 milyar TL tutara ulaştı.

Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 7,5’i olan 29 bin adet aracı da filosuna kattı. Bu dönemde aktif büyüklüğü 31,5 milyar TL’ye kadar ulaşan sektörün; filosundaki araç sayısı ise 249 bin 800 adete ulaştı.

Müşteri talebi alt segment araçlara kaydı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, filo kiralama sektörünün son durumu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Talebin yerli ve alt segmentteki araçlara kaymakta olduğunu söyleyebiliriz. Tasarruf etmek isteyen birçok sektör müşterisi, bu dönemde mevcut kiralık araçlarını yenilemek yerine, bu araçların kira sürelerini uzatmak istiyor. Mevzuat gereği sektör olarak 48 aydan uzun süreli araç kiralaması yapamamaktayız. Bu durumun aşılması için ilgili devlet kurumları nezdinde girişimlerimizi sürdürüyoruz” 

Filo kiralama sektörü dizel Renault seviyor

Türkiye’de uzun kilometre yapan  filo kiralama araçları bu nedenle dizeli tercih ediyor. Sektörün yüzde 89,5’i dizel, yüzde 64,7’si otomatik vites araçlardan oluşuyor.

Filo kiralama ordusunda marka bazında son durum ise şöyle: TOKKDER raporuna göre, ilk 9 ayda Renault yüzde 25,9’luk pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası oldu.

Yüzde 14,5 ile Fiat ikinci, yüzde 11,6 ile Volkswagen üçüncü ve yüzde 11,4 ile Ford dördüncü en çok tercih edilen filo markası.

Kiralamada SUV payı artıyor

Sektörün araç parkının yüzde 50,7 gibi önemli bir kısmı kompakt sınıf (C segmenti) araçlardan oluşuyor. Küçük sınıf (B segmenti) araçlar yüzde 26,6 ve üst orta sınıf (D segmenti) araçlar 13,2 paya sahip. Bu dönemde, SUV gövde tipli araçların operasyonel kiralamadaki payı ise yüzde 5,1 olarak gerçekleşti.

En çok tercih edilen sözleşme süresi 30 ila 42 ay arası

2019 yılında yaklaşık 3 milyar TL vergi ödeyen operasyonel kiralama sektörü; 2020 yılının ilk 9 aylık döneminde bu rakamı yakaladı.

TOKKDER raporunda diğer önemli konu 43 ay ve üzerinde sözleşmelerin arttığının görülmesi oldu. Buna göre, Türkiye’deki operasyonel kiralamaların yüzde 55,2’sini 30- 42 ay süreli sözleşmeler oluşturdu.

İkinci olarak en çok tercih edilen operasyonel kiralama süresi yüzde 17,4 ile 43 ay ve üzeri sözleşmeler olurken, 18-30 aylık sözleşmeler yüzde 16,7 oranında tercih edildi.

Üçüncü çeyrek raporuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TOKKDER Yönetim Kurulu

Başkanı İnan Ekici, “Yılın kalan çeyreğinde yüzde 2 civarında daralmayı beklemek gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.