İthal ikinci el araç bekleyenlere kötü haber

Türkiye’nin AB macerasında önemli bir dönüm yoktası olan Gümrük Birliği Anlaşması’nın imzalanmasının üzerinden 21 yıl geçti.

Son dönemde AB ile arasına mesafe giren Türkiye, yeni bir Gümrük Birliği Anlaşması yapmayı birkaç ay önce gündem getirmişti.

Yeni anlaşma ile otomotiv sektörünü yakından ilgilendiren bir serbesti bekleyenler de olmuştu.

Beklentiye göre Türkiye’ye ikinci el otomobil ithalatı da serbest bırakılacaktı. Bu sayede Avrupa’nın çok ekonomik ikinci el otomobilleri Türkiye’de kapış kapış gidecek ve tüketiciler “otomobildeki vergi tuzağından” kurtulacaklardı.

Ne yazık ki bi haberler bu akşam suya düştü.

Almanya Başbakanı Merkel, yaptığı sert açıklama ile yeni bir Gümrük Birliği Anlaşması içine girmeyeceklerini, mevcut anlaşmayı da genişletmeyeceklerini kesin bir dille ifade etti.

YOUTUBE’DA CANLI YAYINA KATILDI

YouTube canlı yayınında soruları yanıtlayan Merkel, Türkiye ile ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini belirterek şunları söyledi:

“Biz farklı konularda çok farklı görüşlere sahibiz. Öte yandan bu görüş ayrılığını ifade etmekten de çekinmiyoruz. Biz birbirimizle diyalog içindeyiz. Uzun süre birlikte görüştük. Ama birçok soruda birbirimizi ikna ettiğimiz de söylenemez. Maalesef bunlara daha fazla sorunlar da eklendi. Bu nedenle biz artık ilişkilerimizi böyle sürdüremeyiz dedik. Bizim işverenlerimizin kısmen zor duruma sokulduğunu gördük. İlişkilerimiz zor bir dönemden geçiyor. Bazı yerlerde sınırlamalara gitmek zorunda kaldık. Diyaloğa da devam etmeliyiz.

 

GÜMRÜK BİRLİĞİ ŞİMDİLİK GENİŞLETİLMEYECEK

Alman işverenler konusunda Türkiye’den sinyal geldi. Turistlere uyarıları da yapmak zorundaydık. Bunlar Türkiye’yi biraz düşündürdü, ama elbette yeterli değil. Şimdi üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açmıyoruz. Üyelik hazırlık yardımlarını da en düşük seviyeye çektik. Biz ama şunu da gözardı edemeyiz. Türkiye, sadece (Cumhurbaşkanı) Erdoğan ve hükümetten ibaret değil. Neredeyse yüzde 50’si anayasa referandumuna ‘Hayır’ dedi. Onların da bizden beklentisi var. Sert pazarlıkları sürdürmemiz, yanlış uzlaşmaya girmememiz lazım. Biz bizden umutlanan ve bizimle diyalog isteyen bu yüzde 50’ye yanlış sinyal de vermemeliyiz. Türkiye’yle Gümrük Birliği her halukarda şimdilik genişletilmeyecek ve güncellenmeyecek. Herhangi bir derinleşme olmayacak. Üyeliğe hazırlık yardımını da paranın nereye gittiğini çok iyi bildiğimiz durumda veriyoruz.”

TÜRKİYE, GÜMRÜK BİRLİĞİ’Nİ GÜNCELLEMEK İSTİYOR

Türkiye ise AB ile ilişkilerin geldiği bu noktada Gümrük Birliği anlaşmasını güncelleme isteğinde. Mevcut GB Anlaşması’nda AB ülkelerinin yaptığı her serbest ticaret anlaşmasına Türkiye tek taraflı kapılarını açmış oluyor ve ucuz ithal mallar nedeniyle dış ticaret açığı artıyor.

Türk sanayiciler, Gümrük Birliği’nin Türkiye ekonomisine katkısı olduğunu kabul etmekle birlikte, anlaşmadaki bazı maddeler nedeniyle oluşan haksız rekabeti gidermek için güncelleme talep ediyordu.

Aslında ikinci el otomobil ithalatı mevcut anlaşma içinde de yer alıyor. Fakat İkinci el araç ithalatının serbest bırakılması, Türkiye’deki otomobil ve ticari araç üretimini doğrudan baltalayacağı için 5’er yıllık sürelerle erteleniyor.

 

Yerli üretim ölür, Türkiye 2. el oto mezarlığı olur

Türkiye, Honda Civic Sedan’dan Toyota C-HR’a, Ford Transit’ten Fiat Egea/Tipo’ya kadar pek çok modeli Türkiye4de üretiyor. Bu otomobiller ve hafif ticari araçlar ile otobüs ve kamyonlar Türkiye’den dünya yollarına açılıyor. İç pazarı da hesaba katarak yatırım yapan Mercedes’ten Renault’a Türkiye’deki dünya devleri, yeni duruma yeni hesap yaparlar. Avrupa’dan ithal edilecek ucuz ikinci el otomobiller nedeniyle yerli üretim araçların satışları çok azalacaktır. Herkesin ikinci elde BMW, Audi, Mercedes peşinde koşması, Avrupa’nın ikinci el araç mezarlığı olmamıza da yol açacaktır.

Yerli otomobili kim üretecek derken… Türkiye’de üretilen otomobiller

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.