İddialı proje: elektrikli otomobil evin jeneratörü olacak

Nissan elektrikli otomobil konusundaki deneyimini güncel hayata taşımaya hazırlanıyor.
Nissan Energy adı verilen çalışma elektrikli otomobillerin gerektiğinde; bir jeneratör görevi üstlenebilmesini de hedefliyor. Nissan elektrikli araç serisinin bir ekosistem geliştirmesi çalışmaları; Nissan Akıllı Mobilite stratejisinin bir parçası olarak ortaya çıkıyor.

Biraz detaylandırmak gerekirse Nissan Leaf ya da bir başka Nissan elektrikli araç; bataryalarını şarj etmek için ev ya da işyeri sebekesine bağlanırken; aynı zamanda ev ya da işletmelere enerji verebilecek. Nissan Energy; Enerji Sağlama, Enerji Paylaşımı ve Enerji Depolama adı verilen; girişimler aracılığıyla araçların enerji sistemlerine bağlanmasıyla ilgili yeni standartlar belirleyecek.

ABD, Almanya ve Japonya’da saha testleri başladı

Nissan Energy çalışmaları, Kuzey Amerika’da çeşitli lokasyonlarda başladı. ABD’nin Tenessee eyaletinde bulunan Franklin şehrinde, Leaf modeli kullanımı ile ilgili pilot çalışma yapıyor. Buna göre Nissan, elektrik talebinin yoğun olduğu saatlerde kendi genel merkez tesislerine enerji sağlamaya başlayacak. Almanya’nın Hagen şehrinde teknoloji şirketi The Mobility House, enerji tedarikçisi ENERVIE ve iletim sistemi operatörü; Amprion’un yer aldığı bir pilot projede Leaf, Almanya elektrik şebekesi için bir rezerv olarak kullanılacak. Japonya’da ise, elektrikli araçların enerji yönetimine yardımcı olması projesi saha testleri elektrik ve telekom şirketleriyle ortak yürütülüyor.

Nissan Enerji Sağlama girişimi, müşterilerin evde, yolda ve gidecekleri yerde ihtiyaç duyduğu ağa bağlı şarj çözümlerini sağlıyor. Elektrikli araç sahipleri, elektrikli araçlarını en rahat zamanda şarj etmek istiyor ve şarj işlemlerinin büyük bir çoğunluğu evde yapılıyor. Nissan elektrikli araçların güvenli bir şekilde ağa bağlanmasına yönelik çözümler içeriyor.

Şarj noktalarını bulmak ve Nissan Energy Supply’ın hayata geçirilmesini sağlayan ağa bağlanmak; revize edilmiş Leaf navigasyon sistemi ve kolaylıkla erişilebilen NISSANConnect uygulamasıyla mümkün. Bu uygulama ile kullanıcılar, 22 binden fazla hızlı şarj noktası ile dünyanın en büyüklerinden biri olan; ve hızla büyüyen CHAdeMO şarj ağına kolaylıkla erişebiliyor.

Eski piller forklifte

Nissan Enerji Paylaşımı ise, enerji entegrasyonu potansiyelinden faydalanmak üzere iş ortaklarıyla çalışmalar yürütülüyor. Elektrikli otomobil bataryaları, sadece araca enerji sağlamaktan çok daha fazlasını yapabiliyor ve mobil enerji depolama cihazları olarak da kullanılabiliyorlar. Şu anda yollarda olan Nissan araçları, 10 GWh’nin üzerinde ortak depolama potansiyeline sahip. Nissan Energy Share’in sahip olduğu özellikler, yüksek kapasiteli batarya gücünü; ağa bağlı bir ev veya bina ile paylaşma imkanı sağlayarak araçları toplumun altyapısına bağlıyor.

Nissan ayrıca elektrikli aracın bataryasının ömrü, otomobile enerji sağladıktan sonra sona ermiyor. Batarya, elektrikli forkliftlere ve jeneratörlere enerji vermekten bir spor sahasına enerji sağlamaya; kadar farklı kullanımlar için geri dönüştürülerek yeniden kullanıma alınabiliyor.

Nissan, Japonya’da elektrikli araçların lityum-iyon bataryalarını yeni kullanımlara hazır hale getiren; 4R Energy Corp.’u kurmak üzere 2010 yılında Sumitomo Corp. ile güçlerini birleştirdi. İlk 4R Energy fabrikası, kapılarını Mart 2018’de açarken; Nissan, 4R Energy Corp.’un bataryaların yeniden oluşturulması kabiliyetleri aracılığıyla; diğer kullanımların yanı sıra EV uygulamalarına yönelik bataryaları yeniden kullanabildi, enerji depolayabildi ve ağır ekipmanlara enerji sağlayabildi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.