Hidrojenli oto için Ortak Girişim Grubu kurdular

Japonlar yapmış! Hidrojenli oto için Ortak Girişim Grubu kurdular. Yerli otomobilin gündeme gelmesinden bunu yapamaya soyunan Ortak Girişim Grubu’nun kurulması ve üretim planlaması aşamasına geçene kadar geçen yaklaşık 8 yıllık süre…

Seri üretime kadar bir 4 yıl daha ekle…

Henüz kullanımını yaygınlaştıracak altyapı (en önemlisi istasyon ağı) konusuna gelmedik bile.

Dünya otomotivinde gelecek planları sadece elektrikli araçların etrafında dönmüyor elbette.

Atı alanın Üsküdar’ı geçeceği alternatifler de konuşuluyor.

‘Konuşuluyor’ demek yanlış ifade, ‘hayata geçiriliyor’ demek gerekir sanırım…

Elektrikli otomobiller kadar olmasa da hidrojenli otomobiller de otomotiv dünyasının gündeminde önemli bir yer tutmaya başladı…

Henüz dünya genelinde yollarında yok denecek kadar az olsa da, fuarların son dönemde en önemli teknolojik şov malzemelerinden biri olan hidrojenli araçların gelecek yıllarda piyasanın en önemli oyuncuları arasında gireceği kesin…

Hidrojenli otolar için kilometre taşı

Şimdilik figüran olan hidrojenli araçların gelecek yıllarda piyasanın baş aktörleri arasına girmesinde kilometre taşı olabilecek adımlardan biri geçen hafta Japonya’da atıldı.

Hibrit konusunda da öncü olan Japonya’nın bütün otomotiv ve enerji dağıtım devlerini bir araya getiren bu adım, şu aşamada fazlasıyla lokal. Ancak Japonya bir anlamda hidrojenli araçlar konusunda global ‘kuralları’ yazmaya başladı bile. Yılda ürettiği 10 milyon araç ile otomotiv endüstrisinde ‘kural koyucu’ ülkeler arasında olan Japonya’nın bu girişimi, hidrojenli araçları ‘global dünyanın’ önemli bir parçası yapacak gibi görünüyor.

Honda Clarity, hidrojenli otomobillerin örneklerinden biri olarak satışta.

Japon otomotiv şirketleri ve enerji dağıtım şirketleri Japonya’da hidrojenle çalışan araçlar için şarj istasyonu ağı kurulumu hızlandırmak için bir ortak girişim grubu oluşturdu. Japan H2 Mobility (JHyM) adını taşıyan konsorsiyum, Toyota, Nissan, Honda gibi otomotivcileri, enerji alanındaki JXTG Nippon Oil&Energy, Idemitsu Kosan, Iwatani Corporation, Tokyo Gas, Toho Gas, Air Liquide Japan şirketlerini ve Toyota Tsusho, Japon Geliştirme Bankası gibi yatırımların bir araya geldiği ilk girişim olma özelliğini taşıyor.

Girişimin ana hedefi, istasyonların yaygınlaşması, istasyon kuruluş maliyetlerinin azaltılması ve kamu otoritelerinin başta güvenlik olmak üzere çeşitli düzenlemeleri yapmalarını sağlamak olarak açıklanıyor.

Japonya’da şu anda 101 hidrojen yakıt istasyonu ve çoğu Toyota Mirai olmak 2.400 hidrojenli araç var. 2030 yılına kadar hedef en az 900’ün üzerinde istasyon, 800 bin adetlik hidrojenli araç ve 7.7 milyar Euro pazar büyüklüğüne ulaşmak.

Bu hızlı planın, Japon otomotiv endüstrisinin hidrojenli araçlar konusunda çok da fazla acele etmemesine rağmen hayata geçirilmesi dikkat çekici.

Çünkü ortalama 60 bin Euro’luk fiyat hidrojenli araçlar için en önemli bir sorun olarak ortada duruyor…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.