Fransızların keyfi yerinde!

Renault Grubu, 2018 yılı ilk 6 ay sonunda rekor faaliyet karlılığına ulaştı. Satış rakamları, yüzde 9,8 artış kaydederek 2,07 milyon adede çıkan; (Jinbei ve Huasong hariç)Grupun cirosu ilk yarıda yüzde 1.4 artarak 29 milyar 957 milyon Euro’ya yükseldi. Faaliyet karı, cironun yüzde 6.4’ne denk, 1 milyar 914 milyon Euro oldu. Net gelir ise yüzde 16,3 düşüşle 2 milyar 40 milyon Euro; bu düşüş, Nissan’ın geçen yıla ait dağıtmış olduğu 483 milyon Euro karın 1. çeyreğe yansımasından kaynaklandı.

Renault Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn rekor sonuçlara ilişkin şunları söyledi: “Grup, dalgalı bir ekonomik ortamda ilk yarıyılda rekor bir karlılığa ulaştı. Bu sonuçlar, bölgesel yayılım stratejimiz, yeni ürünlerimizin başarısı ve tüm çalışanlarımızın özverisinden kaynaklanıyor. Sonuçlar bu yılki hedeflerimize ulaşma konusunda bize güven veriyor.”

Pezo, real, dolar, ruble değer kaybı etkili oldu

AVTOVAZ hariç otomobil cirosu %0.5 azalarak 26 milyar 867 milyon euro seviyesinde gerekleşti. Bu düşüşte Grupun ticari faaliyetlerinde kullandığı başlıca para birimi olan; Arjantin pezosu, Brezilya reali, ABD doları ve Rus rublesi cinsinden para birimlerinin değer kaybının yarattığı – 4.6 puanlık negatif etki önemli rol oynadı. Satılan ara sayısının etkisi ise +3.1 puan olarak pozitif oldu. Gelişmekte olan lkelerin kur zayıflığının telafi edilmesi 1.2 puanlık pozitif fiyat etkisi sağladı.

Otomobil faaliyet karlılığı (AVTOVAZ hariç), 2017’nin ilk yarısındaki %4,8’e kıyasla 77 milyon Euro düşerek 1 milyar 215 milyon Euro oldu ve cironun % 4.5’ini oluşturdu. Hammadde fiyatlarındaki değişimlerin -192 milyon Euro ve temelde Arjantin pezosunun devalasyonu nedeniyle para birimlerindeki dalgalı seyrin gelirlere 347 milyon Euro negatif etkisi oldu. Yerel para birimlerinin dövize karşı devalasyonunu dengelemek için gelişmekte olan piyasalardaki fiyat artışlarından yararlanıldı ve gelirlerde 184 milyon Euro pozitif etki sağladı.

Satış Finansmanı, Grubun faaliyet karlılığına, 594 milyon Euro katkıda bulundu.

Fransa’da rekabetilik anlaşmasının (CAP 2020) uygulanmasına bağlı olarak, diğer faaliyet gelir ve giderlerinde yeniden yapılandırmaya gidildi. Ücretler ve ilgili hükümler nedeniyle – 180 milyon Euro negatif bir etki oluşturdu.

Nissan başta olmak üzere,ortak şirketlerin katkısı 814 milyon Euro’ya ulaştı. Nissan’ın 2017’deki katkısı, malzeme üreticisi Calsonic Kansei’deki hisselerinin satışından gelen tek seferlik bir kazancı da içeriyor.

Küresel pazar yüzde 3 büyüyecek

Küresel pazarın %3 büyümesi (önceki tahmin %2,5 idi), Avrupa pazarının %1,5 (önceki öngörü %1’e idi) ve Fransa pazarının (önceki öngörü %1 idi) %2 büyümesi bekleniyor.

Uluslararası alanda, Brezilya pazarının %10 (önceki tahmin %5 idi) ve Rusya pazarının %10’un üzerinde (önceki tahmin yaklaşık %10 idi) büyümesi bekleniyor. Çinin %5 (değişmeyerek) ve Hindistanın %8 (önceki tahmin %6 idi) büyümesi öngörülüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.