Ford, kamyonla Afrika’yı fethedecek

Ford Trucks Afrika pazarında stratejik ülke olarak Fas’ı seçti. Kazablanka’da 100 yıllık Ford bayisi ile distribütörlük anlaşması imzalayan Ford tüm Afrika’yı buradan yönetecek. Ford Otosan Genel Müdür Haydar Yenigün “2020 yılına kadar 50 ülkede kamyon operasyonuyla var olacağız. Afrika bu hedefte kilit rol oynuyor” dedi.

Ford Otosan’ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, Afrika pazarını Fas’tan yönetecek. Global çapta yatırımlarına hız veren Ford Trucks, Kazablanka’da Ford’un 100 yıllık bayisi olan Auto Hall’un otomotiv distribütörü Scama ile işbirliğine gitti. Bu kapsamda açılan Ford Trucks bayisi, Afrika’nın yönetim merkezi olacak. Bugün itibariyle 22 ülkede distribütörlük ve bayi ağı yapılanması bulunan Ford Trucks’ın, 2020 yılına kadar hedeflediği 50 ülkeye ulaşması için Afrika pazarı stratejik önem taşıyor. Ford Trucks Fas bayisi Scama tarafından inşa edilen 4S tesisinin açılışı 4 Kasım’da gerçekleştirildi. Açılış törenine; Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Kamyon İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay katıldı.

Ağır ticaride hedef ilk 3’e girmek


Açılış töreni öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Haydar Yenigün Fas’ın Afrika pazarı için önemli bir lokasyonda bulunduğunu belirterek, Ford Otosan olarak Afrika’nın yönetim merkezini Fas olarak seçtiklerini söyledi. Bugün itibariyle 22 ülkede bayi ve distribütörlük yapılanmalarının bulunduğunu ifade eden Yenigün “Kamyon işimizi Kuzey Afrika’daki en önemli ülkeye taşıyoruz. Afrika’yı Fas’tan yöneteceğiz. Ford Global ile yaptığımız anlaşma çerçevesinde hedefimiz 60 ülkede faaliyet göstermek. 2020 yılına kadar 50 ülkeye ulaşacağız. Afrika bu hedefte kilit rol oynuyor” dedi. Kuzey Afrika pazarında hedeflerinin yıllık 20 bin ağır ticari araç satışı olduğunu da belirten Yenigün “Önümüzdeki dönemde Kuzey Afrika ağır ticari araç pazarında ilk 3 marka arasına girerek yüksek bir pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Belirsizliğin bitmesi rekor getirecek
Gazetecelerin iç pazar ile ilgili sorularını da yanıtlayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 1 Kasım seçimlerinden sonraki hafta hissedilir bir rahatlama yaşandığını belirterek, “Gerginlik ve belirsizliğin kalkması ile birlikte bir rahatlama yaşandığı gerçek. Bunun satışlara yansıyacağını ve yılın yeni bir rekorla kapanacağını düşünüyorum. Ama net konuşmak için yine de bir parça beklemek gerekiyor” diye konuştu. Seçimden sonraki ilk beş iş günü içinde kurların henüz bir noktaya oturmadığını bu yüzden biraz beklemek gerektiğini belirten Yenigün, kasım ayının geçen yıllara oranla biraz daha sakin, aralık ayının ise geçen yıl seviyelerinde gerçekleşmesini öngördüklerini belirtti.

Döviz kuru fiyatlara yansımayacak
Haziran ayından bu yana yükselen döviz kurlarından doğan maliyet artışlarının kendileri de dahil olmak üzere birçok firma tarafından tam olarak fiyatlara yansıtılmadığını ifaden eden Haydar Yenigün, şöyle devam etti: “Kurların netleşmesini beklerken fiyatlarımızı da belirli bir seviyede tutarak, rekabetçi pozisyonumuzu korumamız gerekiyor. Gerileme ile birlikte elimiz rahatlasa da yine de önemli oranda bir fark mevcut ve bunu yansıtmadık. Sona aya gelirken de bu farkların fiyatlara yansıtılacağını düşünmüyorum. Gerek üretici olarak gerekse distribütör olarak sanıyorum bu maliyet artışlarını yine biz karşılayarak fiyatlarımıza yansıtmayabilir ve bu şekilde satışların belirli bir seviyenin altına düşmemesi için destekleriz.”

Büyüme için üretim yatırımı şart

Ford’un ağır ticaride hedeflerini oldukça yüksek olduğunu söyleyen Yenigün, bu hedeflere ulaşılabilmek için yeni yatırımlarında yapılması gerektiğini ifade etti. İnönü fabrikasının yıllık 15 bin üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Yenigün “İnönü fabrikamıza üretim kapasitemiz 15 bin adet. Üretimin yüzde 33’ünü ihraç ediyoruz. Yeni gireceğimiz ülkeler ile mutlaka kapasitemizi artıracağız. Dolayısıyla ihracatımız da artacak. 4 yılda 1.5 milyar dolar yatırım yaptık. Hedeflenen büyümenin yakalanması için üretim yatırımı da gerekiyor” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.