Fabrikalar iç pazarla dönmüyor, ihracat imdada yetişiyor

Ülke ihracatının 5’te birinden fazlasını otomotiv yapıyor…

Üretmek nasıl oluyor, hangi aşamalardan geçerek bir proje, bir çizim nasıl ete kemiğe bürünüyor geçen yazılarda değinmiştik. Ürettiğinizi sadece iç pazara satacak olursanız, fabrikanızı döndürmeniz, devam etmeniz çok zor olur. Bu etki zincirleme olarak tedarikçiye, çalışanlara, sektör ne olursa olsun oradan ekmek yiyen ailelere doğru döner. Ve iş iyice zarar yazmaya başlar. Yani ürettiğinizi ihraç etmek zorundasınız. Gelelim otomotive…

İhracatın lideri…

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine otomotiv sektörü, geçen mart ayında bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 3 milyar 146 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Şubat 2016’dan itibaren son 26 aydır ihracatta artışı devam ettiren sektör, mart ayında ise tarihinde ilk kez 3 milyar doların üzerinde satış yaptı. Ülke ihracatındaki payı yüzde 21’e ulaşan otomotivin, böylece tek başına gerçekleştirdiği ihracat Türkiye’nin toplam rakamının beşte birini de aştı.

Hareket hangi ürün gruplarından…

  • Ürün grupları bazında bakıldığında, otomotiv yan sanayii ihracatı yüzde 20 artışla 1 milyar 46 milyon dolar oldu.
  • Binek otomobil ihracatı yüzde 9 artarak 1 milyar 275 milyon doları buldu.
  • Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 24 artışla 553 milyon dolar ve otobüs – minibüs – midibüs ihracatı da yüzde 16 artışla 176 milyon dolar olarak gerçekleşti.
  • Otomotiv yan sanayiinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 16, Fransa’ya yüzde 37, ABD’ye yüzde 42, Polonya’ya yüzde 35, Rusya’ya yüzde 60 ihracat artışı yaşandı.

Binek otomobillerde en fazla ihracat yapılan ülke olan İtalya’ya ihracat yüzde 26 artarken, önemli pazarlardan Belçika’ya yüzde 23, İsrail’e yüzde 22, Hollanda’ya yüzde 150 arttı, Almanya’ya ise yüzde 23 düşüş oldu. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ülke olan İngiltere’ye geçen yıl ile yaklaşık aynı değerde ihracat yapılırken, Fransa’ya yüzde 66, Slovenya’ya yüzde 31, Almanya’ya yüzde 28 artış kaydedildi.
Otobüs – minibüs – midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya yüzde 49 artış görülürken, Fransa’ya yüzde 18, İtalya’ya yüzde 63 artış yaşandı. (Kaynak: Habertürk)

Otomotiv ihracatı tarihi rakamlara çıktı.

Bütün bunlar nasıl oluyor?:

Dünya kalitesinde üretemezsen, o ülkelerde gerekli hizmetleri veremezsen, ürününe satış sonrasında yeterli hizmeti sağlayamazsan bu kadar ihracat yapmanın bir yolu yok. Onlarca ülkede yapılanan sektör, bu konuda da diğer tüm sektörlere örnek olacak bir durumda. Yurdunu en iyi şekilde temsil ediyor. Ar- Ge olmadan, inovatif ürün ve hizmetler ortaya koymadan da bu ihracat adetlerine ulaşmak mümkün değil. Demek ki sektör bunda da yirmi yıl öncesine kadar çok daha iyi yerlerde, daha da iyileşecek.

Yani…

Tek başına tüm ülkenin yaptığı ihracatın yüzde 20’sinden fazlasını gerçekleştiren sektör, mutlaka her geçen yıl daha da artarak yurt dışına da yurt içine de daha da çağdaş, daha da doğru ürünleri üretmeyi başaracaktır. Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. Ah bir de yurt içinde bu yüksek vergilerle boğazı sıkılmasa… Biraz daha destek olsa devletimiz…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.