Eski dostum Anti freese

Araçlarımızın daha verimli ve uzun ömürlü olmaları için kullanmamız gereken koruyucu sıvılardan biri. Aracımızın cam suyu en iyi kullanım alanlarından biridir.

“Antifiriz”; İngilizce okunuşuyla hayatımıza giren (Orijinali anti freese) sıvıların donma noktasını -30 /-50 dereceye kadar düşürebilmeye yarayan kimyasal sıvıya verilen isim.

Anti freese 1859 yılında Alman kimyacı Charles Adolphe Wurtz tarafından bulundu.

Glikol tabanlı bu kimyasal, dinamitlerin soğuk hava koşullarında dayanmalarını sağlama araştırma çalışmaları sırasında keşfedildi. 1900’lü yılların başında suyun kaynama ve donma noktasını değiştirdiği ortaya çıktı.

Çok eski çağlarda yaşayan mamutların fosillerinden öğrenildiği kadarıyla, bu dönemdeki yaşayan canlıların kanlarında doğal antifiriz sayılabilecek bir madde olduğunu ve buzul çağında bu doğal savunma mekanizması sayesinde hayatta kaldıklarını biliyoruz.

Antifriz çeşitleri

Günümüzde arabamızın soğutma sisteminde kullandığımız antifirizin 3 farklı çeşidi mevcut.

  • Organik antifiriz
  • İnorganik antifiriz
  • Hibrid antifiriz

Antifiriz ve renkleri:

Orijinal veya ham hali şeffaf olan antifiriz sonradan eklenen renklendiriciler sayesinde sınıflarına ayrılır.

  • Organik antifiriz: Kırmızı, turuncu, yeşil, pembe, mavi
  • İnorganik antifiriz: Yeşil
  • Hibrid antifiriz: Turuncu, sarı

 

 

 

 

 

Çeşitlerini renklerine göre sınıflandırdığımız antifirizlerin hangisini kullanmamız gerektiği otomobil üreticeleri tarafından belirlenmiştir. Bu belirleme yöntemi ise motor imalatında kullanılan metaller ile alakalıdır. Örneğin aracınızın motor bloğu demir, döküm yada aluminyum gibi seçenkelerden biridir ve bu metallere uygun içerikli renkte antifiriz kullanmanız önerilir.

Antifiriz kullanımı

Antifirizi kontrol etmek: Arabanızın soğutma sistemindeki suyun içinde ne kadar antifiriz olduğunu kontrol etmelisiniz. Bunu ise bonometre isimli ölçme cihazı ile yapabilirsiniz.

Antifiriz karışım oranı: En önemli konu belki de budur. Ne kadar suya ne kadar antifiriz konulmalı ? Motor suyu ve cam suyuna eklenecek olan antifiriz miktarı tablo olarak şu şekildedir.

  •   0 °C  =    Yüzde 100 su
     -3 °C =   Yüzde 90 su + yüzde 10 antifiriz
      -8 °C =   Yüzde 80 su + yüzde 20 antifiriz
    -16 °C =   Yüzde 70 su + yüzde 30 antifiriz
    -25 °C =   Yüzde 60 su + yüzde 40 antifiriz
    -37 °C =   Yüzde 50 su + yüzde 50 antifiriz
    -50 °C =   Yüzde 40 su + yüzde 60 antifiriz

Antifiriz, motor soğutma suyunun donması üzerine yaşanacak büyük hasarların önüne geçmek ve aracınızın zorlu kış koşullarında sorunsuz çalışması için çok önemlidir ve tek çözüm olarak öne çıkar.

Yüzde 60’dan fazla kullanım durumunda antifirizin özelliği ters etki yaratır ve su miktarı azaldığı için daha erken donma başlar. Bu yüzden soğutma sistemine tamamen antifiriz konulmamalıdır.

Antifirizin gizli özelliği

Antifirizin gizli bir özelliği daha var. Motor suyunun donma derecesini düşürürken, yaz sıcaklarında da kaynama noktasını yükseğe taşıyarak, soğutma sıvısından daha fazla verim almanızı sağlar.

Aracınıza koymuş olduğunuz suyun içeriği sayesinde kireçlenme ve tıkanma sorunları yaşarsınız. Özellikle musluk suyu kullanımında bu sorun daha çok ortaya çıkar. Antifirizin kimyasal özelliği sayesinde kireçlenmenin önüne geçersiniz ve yağlayıcı özelliği ile devir daim sistemindeki su pompasının ömrünü uzatır.

Antifirizin etkisini arttırmak için yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanımı tavsiye edilir.

Kalitelerine göre farklılık gösteren antifirizler için yılda 1 defa motor soğutma suyuna takviye edilmesi yeterlidir. Yüksek kaliteli ürünler ise 3 yıla kadar özelliklerini koruyabilmektedir.

Antifirizin bir çok güzel ve koruyucu özelliğinden bahsettik. Son olarak ise kötü ve tehlikeli bir konuya dikkat etmeniz gerekiyor.

Yollara çıkıp, kullanılmaya başlandığından bu yana hiç antifiriz takviye edilmemiş bir aracın motoruna glikol dinitrat yani antifiriz eklerseniz büyük sorunlar yaşayabilirsiniz.

Nedenine gelirsek;

Bugüne kadar sadece musluk suyu kullanılarak yoluna devam etmiş bir aracın soğutma sisteminde kireçlenme mevcuttur. Soğutma sistemi üzerinde yer alan radyatör ve hortumlarda yıpranmaya bağlı olarak gözle görünmeyen kılcal çatlaklar oluşmuştur. Sözünü ettiğimiz kireç tabakası bu minik çatlakları, dolgu malzemesi gibi kapatır.

İnceltici ve çözücü özelliği olan antifiriz bu küçük çatlaklardaki kireci temizlediğinde aracınızın motorunun soğutma sisteminde su kaçaklarına sebep olur. Bu da aracınız ve tabii ki sizin için önemli bir sorun demek.Bu tehlikeli durumu yaşamamak için mutlaka servise veya ustanıza danışmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.