Dizel yasağına Barcelona da katıldı: 50 bin aracı kapsıyor

Avrupa’nın en önemli kentlerinde eski araçlara yönelik kısıtlamalara bir yenisi eklendi. Avrupa kentlerinde daha temiz hava solumak isteyen kamuoyu, bu konuda hükümetlere ve yerel yönetimlere baskılarını artırıyor. Dizel yasağı genişliyor. Son örnek 1.6 milyon nüfuslu İspanya’nın en büyük ikinci şehri Barselona’dan geldi. Barcelona, perşembe gününden itibaren çok fazla artan çevre kirliliğini azaltmak için yeni bir önlem başlattı; şehrin tamanında çevre kirliliği yaratan araçların kullanımı sınırlandı. Yasak kapsamına 15 yaşından büyük dizel motorlu ve 20 yaşından büyük benzinli araçlar giriyor.
Eski nesil araçlar Barcelona’ya sabah 07:00 ile 20:00 arası giremeyecekler. BU saatler arasında sadece özel izin alınan bu tür araçlar girebilecek. Sınırlama haftanın beş mesai günü geçerli. Bu araçların sahipleri devletten yılda sadece 10 gün izin alabilecek. Şehir dışından gelen araç sahipleri ise bulunacakları bölgenin belediyesine 100 euro karşılığında izin alabilecek.

Ticari araçlara 1 yıllık izin

2021’den itibaren, fazla çevre kirliliği yapan kamyonet, kamyon ve otobüsler de bu kanuna tabi tutulacak. Belediyeye göre, bu yasak günde 50.000 aracı ilgilendiriyor ve azot dioksit salınımını yüzde 15 azaltacak.

Madrid Belediyesi de bir sene önce şehir sakini olsun ya da olmasın tarihi merkezlerde her tür aracın dolaşımını yasaklamıştı. Yasak sadece dizel yasağı değildi. Bu yasak sadece benzinli ve dizel araçları değil, her tür aracı kapsıyordu. Bu yasak Barselona kentindeki sınırlamalara göre çok daha ağır olmasına rağmen ilgilendirdiği alan açısından çok daha önemsiz kalıyor.

Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, temmuz ayında; bu araçlara tıpkı Londra, Stockholm veya Milano gibi diğer Avrupa metropollerinde olduğu şekilde şehre girişte geçiş ücreti olasılığını dile getirmişti.

Barselona 2002 yılından bu yana, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan ince partikül ve karbondioksit seviyesini geçen bir havaya sahip.

2017’de Barselona Belediyesi’nin bu konuda hazırladığı son rapora göre; çevre kirliliği 2010 ve 2017 yılları arası şehirde 424 erken ölüm vakasına neden oldu.

Temmuz ayı sonunda Avrupa Komisyonu, Brüksel tarafından uyarılan ve hava kalitesi mevzuatına uyma konusunda sona kalan İspanya’ya karşı AB Adalet Divanı’nı işaret etmişti.

DEFNE OKŞİT

Dizeli terkeden terkedene…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.