Cabrio olmazsa hatırım kalır!

Kendi kendine gidebilen, sürücüsüz, otonom, robotik otomobiller…

Adına ne derseniz deyin, otomotiv ve teknoloji dünyasının üzerinde fazlasıyla kafa patlattığı bu konu son dönemde sektörün en ilgi çekici ve ‘kontrol manyaklığından muzdarip benim gibiler’ için de fazlasıyla ‘esrarengiz’ gelişmelerinden biri…

Kim sadece bir robotun kontrolündeki bir araca binmek ister ki? Teknolojinin esranrengizi olur mu? Bilim ve kişisel-psikolojik yaklaşımı birbirine karıştıran bu düşüncem fazlasıyla sakat tabii…

Ne yani! Şimdi bu otomobiller kendi kendine mi gidecek.

Evet aynen öyle.

Konu otomotiv firmaları açısından ‘futuristik’ takılmaktan çok öteye geçti. Olay bugünde cereyan ediyor artık… Birkaç yıla kalmaz biz fanilerin bile ‘standart donanımına’ girer…

Her markanın farklı Ar-Ge çalışmaları yaptığı ve sayfalarca tutacak ‘ne, nasıl’ teknolojilerinin ayrıntılarını bir yana bırakıyorum. Kimlerin masasında değil ki bu konu şu günlerde…

İlk örnekler geliyor

Bu yola 6 yıl önce ilk adımı atan Google değil sadece sürücüsüz otomobil peşinde olan. Birçok teknoloji firması ve üniversiteler bir yana, otomotiv dünyasından General Motors, Chrysler, Ford, Mercedes, Audi, BMW, Nissan, Renault, Hyundai, Peugeot, Toyota, Volvo ve dahası… Otomotiv tedarikçisi Delphi’yi de unutmamak gerek. .

Otonom otomobillere yönelik çok da ileri tarihli değil. Birçoğu 2017’den kısmen de olsa pratik hayata dahil olacak. 2020’den itibaren ise pratik hayata karışacak.

İlk adım Google’dan, ama seri üretime girer mi girmez mi belli değil. Sonuçta otomotiv üreticisi değil. Ama yarattığı teknolojinin çığır açacağı da kesin. Google’ın otonom araçları California’da bu yaz ‘gerçek yola’ çıkıyor zaten… Diğer firmaların örnekleri de sırada. Mesela geçen ocak ayında Detroit Fuarı’nda tanıttığı tamamen otonom özelliğine sahip F015 konseptiyle dikkat çeken Mercedes’in Frankfurt’ta tanıtacağı yeni Mercedes E Serisi, yarı otonom özelliğine de sahip olacak. Mercedes’in S bazlı bir otomobili otonom testlerinde yakalandı. Bir diğer Alman marka Audi 2017 yılında piyasaya süreceği A8 modeliyle bu dünyaya katılacak. Renault’nun elektrikli modeli Zoe altyapısında geliştirdiği Next Two adlı protopi otonom sürüşe imkan veriyor. Fransız markanın hedefi otonom modelini 2020 yılında yollara çıkarmak. Nissan da elektrikli Leaf modeli üzerinde otonom çalışmaları sürdürüyor. ABD’li Ford, yeni nesil Mondeo ve Fusion modellerinde, otonom sürüş için altyapı sağlayacak sistemleri geliştirmeyi sürdürüyor. Markanın hedefi 2025. Liste çok daha fazla uzatılabilir…

Yasal düzenlemeler başladı bile

Ancak ilk etapta ‘kısmen’ otonom otomobiller yollarda olacak. Tamamen sürücüsüz olanların, yani içinde sürücü olmadan yol alabilen araçlar için biraz daha beklemek gerekecek. Çünkü iş teknolojinin geliştirilmesiyle bitmiyor. Otonom sürüşün gelecekte araçların bir parçası olacağı kesin. Ancak yollara çıkabilmeleri ve tüketicinin kullanımına uygun olabilmesi için de altyapı ve yasal düzenlemeler şart.

Birçok ülkede bu araçların kullanımı için deneme, test ve mevzuat değişiklikleri konusunda çalışmalar yapılmaya başlandı bile. Örneğin ABD’nin Nevada, Florida, Kaliforniya ve son olarak da Michigan eyaletleri, otonom araçlara izin verdi. Belçika, Fransa, Hollanda ve İtalya bazı şehirlerinde sürücüsüz araçlar için ulaşım çözümleri planlıyor. Hollanda ayrıca bu tip otomobillere yönelik akıllı yol altyapısını da kurmaya başladı bile. Almanya, İngiltere ve İspanya şimdilik sadece trafikte teste çıkmasına izin verdi. İngiltere Ulaştırma Bakanlığı bu araçlarla ilgili mevzuat düzenlemelerinin de 2017 yılına kadar yapılacağını açıkladı. Güney Kore ve Japonya’nın da bu yıl içinde kanuni düzenlemeler yapması bekleniyor. Yani otomotiv ve teknoloji dünyasıyla birlikte kamu yönetimleri de karşılarına çıkacak tabloya hazırlıklı olmak için harekete geçmiş durumda…

Meanwhile in Turkey:

O sırada Türkiye’de:

“Yerli otomobili üreteceğiz. SUV olacak, cip olacak, sedan olacak, hatchback olacak. Ağustos ayında bu dört modelin de prototipi çıkacak.”

Cabrio da üretmezseniz hatırım kalır!

Elinizi korkak alıştırmayın. Her şey çok basit zaten.

Bir de otonom versiyon ekleyin, şanımız yürüsün!…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.