Araç muayeneden nasıl geçtik?

 

Türkiye'nin önemli özelleştirmelerinden biri de araç muayene hizmetlerinin özelleştirilmesi olmuştu. Başta Doğuş Grubu olmak üzere Alman TÜV ve Hamdi Akın'ın holdinginden oluşan konsorsiyum iki bölge halindeki ihaleyi kazanarak, 600 milyon lrayı devlete ödemiş ve 20 yıllık imtiyazı almışlardı.

Daha sonra Akın ortaklıktan çıktı yerine İngilizler geldi. Şimdi üç ortaklı muayene şirketi yoluna devam ediyor.

Araç başına 180 liralık bedel karşılığı muayene hizmeti veren Tüvtürk, ücretsiz randevudan 1 milyar lirayı bulan yatırımlara kadar, geniş bir çalışma alanı buldu kendine.

Genel Müdür Kemal Ören'in verdiği bilgilere göre artık Türkiye'de ruhsat ile araç arasındaki farklılıklar ortadan kalktı. Dijital ortamda tüm bilgiler tutuluyor ve hatta ruhsat olmasa da neredeyse olur hale geldi.

Bugüne kadar 39 milyon kez muayene hizmeti verdiklerini dile getiren Ören, araçların önemli kısmının bir ya da ikinci kez yapılan muayenelerle onay aldığını bölertiyor.

10 milyon aracın önemli hatalar tadışığını ve düzeltmelerinin sağlandığını söyleyen Genel Müdür, bu süreçte kendisine ait Harley Dacidson motosiklet ile eşinin aracının da muayeneye takıldığını ve ikinci kez girmek zorunda kaldığını ironik şekilde açıkladı.

Benim de bir keç aracık geri çevrilmişti. Ford Focus markaydı yıllar önceki aracım ve muayeneden "arka koltuklar 5 kişilik yazıyor ama 4 kişilik" diye geri çevrilmişti. Sanki ben araca koltuk eklemişim gibi. Ruhsat üzerinde yapılan bir değişiklik sonucu ikinci kez muayenee girmiş ve bu kez hafif kusurlu denilerek onay çıkmıtı.

Bu kez hafif kusurun nedeni motor no'sunun onların istediği yerde yazmamasıydı. Sanki o plaketi araca ben çakıyordum da… kusur bendeydi. Ford Focus 2004 modellerin tümü hafif kusurluydu bu durumda. Almanya'daki fabrikanın dikkatine sunmak gerekiyordu.

Her neyse Kemal Ören'in motosikletinin bile geçmemiş olması içimi rahatlattı. Pek çok araç sahibinin ahı vardı heralde ve tanımasalarda Kemal Ören'i.

İşin şakası bir yana…

Tüvtürk'ün imtiyazı 2028 yılına kadar devam edecek. Yatırımları 1.5 milyar lirayı bulacak. 2028 yılında ihale yenilenecek. isteyen girebilecek. Tüm tesisler ve yatırımlar Tüvtürk şirketine ait. Yeni yirket girerse,bu yatırımları ya satın almak zorunda ya da yeni bşatan yapmak durumunda. olacak. Zaman hızlı geçiyor. 

180 x 39 milyon dendiğinde 7 yılda en az 7 trilyon liralık ciro çıkıyor ortaya. 

Esas olarak aydınlatma ve fren sistemleri arızalı olan Türkiye otomotiv parkında muayenesiz araç sayısı giderek azalıyor. Bu da araç kaynaklı kazaların azalması demek. 

Sırada insan kanaklı kazaların ortadan kaldırılması olmalı.

Gerçi otomotiv şirketleri şerit takip sistemi, öndeki araçla mesafe kontrol sistemi gibi sistemlerle bu konuda sürücüden yetkiyi adeta alıyorlar.

Bir süre sonra otonom araçlar yollara çıkacak. Ve belki de bundan 20 yıl sonra trafik kazaları ölümcül olmaktan çıkacak.

Makas atmak, aşırı hızlı gitmek, sinyalsiz şerit değiştirmek kalmayacak.

Kazasız kötü habersiz günler dilerim tüm okurlarıma…

 

Bu araçlar da araç muayene istasyonlarına onay için geldi

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.