2020 hedefi; 47 bin Peugeot satışı, yüzde 7 pazar payı, SUV liderliği…

Otomobil dünyasının tek radyo programı Otoajanda, her hafta olduğu gibi radyogedik’te Perşembe günleri saat 17:00-18:00 arasında canlı olarak yayınlanmaya devam ediyor. Halil Okşit ve Memduh Taşlıcalı’nın bu haftaki konuğu otomotiv sektöründe geçen yıl adından en fazla bahsedilen markalardan biri olan Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç oldu.

Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç, 2019 yılında SUV sınıfında yakalanan liderliği, 2017 yılı sonunda yüzde 3,8 olan pazar payının kısa sürede yüzde 6’yı geçmesini; 2020 yılı beklenti ve model takvimini anlattı. İşte timecode ları ile birlikte İbrahim Anaç’ın radyo programında paylaştığı bilgi ve yorumlar…

03:00 Peugeot’da iyi marka yönetimi ve müşteri yöneliminin sağlanması başarıyı getirdi. Sadece iyi model tek başına başarı sağlamaz; çok başarılı modelleri olup da yerleri hiç de iyi konumda olmayan birçok marka var. İyi bir bayi teşkilatı oluşturduk, pazar dinamiklerini iyi takip ediyoruz, bunlar başarı sağladı.

Peugeot Genel Müdürü İbrahim Anaç, radyogedik te yayınlanan Otoajanda programında merak edilen soruları cevaplandırdı

06:20 2019 yılında pazarı doğru tahminleyip planlamayı ona göre yaptık. Bayi teşkilatında 27 proje uyguladık, değişim için.

07:50 3008 modeli SUV pazarında son iki ayda aldığı rakamların da etkisi ile ilk sıraya yerleşti. Burada yıllardır zirvede olan modelleri geride bıraktı. Bunu sağlamak için farklı çalışmalar yaptık; Bir örnek vereyim iki yıldır yaz aylarında günlük kiralama ile 100 bin bireysel kullanıcının 3008 modelini deneyimlemesini sağladık. Bu rakam iki yılda showrooma test için gelen müşteri sayısı kadar. Bu, liderlikte etken oldu. Perakende ve filo oranlamasına önem veriyoruz. Filo oranını belli bir oranın üzerinde tutmamaya çalışıyoruz.

10:30 Çok daha fazla filo satabiliriz, talep de var ama oranı bozmak niyetinde değiliz. Perakande müşteriye araç satan bir marka olmak istiyoruz. Filo büyüme kontrollü oluyor.

Peugeot 508’e gelen müşteride premium ağırlıkta

12:00 Aralık ayında Peugeot 508 ile bu sınıfta yüzde 12 pazar payı elde ettik. İddiamız adet ve pp değil; 508 rakiplerine göre radikal sedan olarak tanımlanıyor. Sedan Coupe birleşimi. 3 müşterinin ikisi premium gruptan geliyor. Lider olmak değil hedef; filo pazarındaki iddiada buna paralel. Orta ve üst donanım ilgi görüyor.

15:30 SUV model 2008’de de çok iddialıyız. Adetler küçük değil, talep yüksek önümüzdeki birkaç ayın aracı satıldı, yeni ürün istedik ama Avrupa’da da talep var; 2008 modeline her sınıftan gelen müşteri var, büyük kısmı rakiplerden geliyor. Hatta D sedandan bile gelen var, fiyatına göre iyi bir kıymet sunuyor; ikinci el değeri, teknoloji, i-cocpit, sürüş dinamikleri etken oluyor talep oluşmasında.

Şubat ayında da pazar iyi çıkacak

24:20 Bu yıl ilk 10 SUV arasına 3 model koyabiliriz, 2008 ve 3008 kesin. 5008 için de hedef yüksek. 7 koltuk alternatif sunan ender modellerden biri.

Bu yıl satışlarımızda SUV modellerin oranı yüzde 20-25 olur, 2020 yılını 46-47 bin satış rakamı ve yüzde 7 pazar payı ile kapatırız. Pazarın büyüyeceğini öngörüyouz. Şubat sonuçları Ocak ayındaki ivmenin devam edeceğini gösteriyor. Birkaç etken var; faiz oranları çok iyi. 2017’den daha iyi; ,ikinci el değerleri iyi, yeniye geçmek için önemli bir peşinat olabilecek düzeye geldi. Ayrıca 2 yıldır birikmiş bir beklenti var, modeller eskidi değişim ihtiyacı var. Filolar eskidi, yenilenecek, pazar büyüklüğü 700 bin olacak.

(İbrahim Anaç, 2019 başında pazarın 520 bin olacağını öngörmüştü. Sektörde 300-350  binler konuşuluyordu. Sonra 500 bine revize etti, öngörüsü gerçekleşti.)

30:00 Faiz döviz oranları iyi, dövizi tetikleyen kararlar negatif sonuçlar oluşturur. Talep üzerinde ters etki yapar. Dövizi yukarı hareketlendirmemek gerekir.

34:00 PSA bünyesinde 4 marka var; Peugeot, Citroen, Opel ve DS. Grubun hedefi yüzde 15-17 pazar payına kısa sürede ulaşmak; PSA Türkiye pazarında kalıcı olarak ilk 3 gruptan biri olacak.

36:00 Peugeot 4. sırada hafif ticari araçta, Rifter ile bunu planlamıştık, Expert Traveller kombi, panelvan ile Boxer da iddialıyız. 2019’da Peugeot Profesyonel bayiler oluştu. Müşterinin ayağına gidip tanıtım yapıyoruz. PSA ise hafif ticaride 3. sırada.

40:30 208 yılın son çeyreğinde gelecek şekilde planlama yapıyoruz, bir aksilik olmazsa. TR ihtiyaçlarına göre donanımları belirlemeye çalışıyoruz, dizel motor olmayacak. Elektrikli motorlar konusunda altyapı oluşmasını bekliyoruz modelleri getirme konusunda acelemiz yok.

43:00 Peugeot 208 optimum donanımlarla gelecek. Opsiyonlar olacak. Giriş seviyesinden itibaren donanım özellikleri yüksek olacak. Türkiye’de donanımlı modeller daha çok tercih ediliyor. İddialı satış rakamları olacak. Yeni ürünler hangi müşteriye ulaşabiliriz ona bakıyoruz. 508 ve 2008 bunu yaptı; 208 de de bu olacak daha önce Peugeot almamış kitleye ulaşmak istiyoruz.

Müşteri en az satıcı kadar bilgi sahibi

50:30 301 modeli ise filo ağırlıklı olarak satışa devam edecek.

53:30 Trendlere gelirsek dizel motor bu yıl da azalmaya devam edecek. Sedan sınıfı küçülüyor, SUV büyüyor. Marka olarak burada iyi durumdayız.

56:00 Müşteri artık çok daha bilinçli, danışmanlar kadar aracı tanıyan çok müşteri var. Satın alma öncesi eskiden 4 showroom geziyordu müşteri, şimdi bu 2’nin altına indi. İnteraktif iletişim kararları daha rasyonel kılıyor. Tercihte yanılma payı daha azaldı.

57:30 Otomobilde teknolojiyi yeterince kullanıyorum müzik tercihim klasik, jazz oluyor. Çocuklar varsa araçta kararı onlar veriyor, modern müzik de dinliyorum. Uzun yolda halk müziği de güzel oluyor.

Otoajanda radyo programı, Perşembe günleri 17:00-18:00 arasında radyogedik.com.tr adresinden canlı olarak dinlenebiliyor. Daha sonra ise programı podcast olarak radyo web sayfasından, otoajanda.com adresinden ya da SoundCloud.com adresinden de takip edebilirsiniz. 20 Şubat 2020 Perşembe günü yayınlanan Otoajanda programının tamamını buradan dinleyebilirsiniz.  

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.