2019 Bilanço: Otokar, Bükreş ve BAE ile kârda

Otokar 2018’deki iki kat kârını yükseltmekte ısrarcı

Toplu taşımaya yönelik otobüs üretici ve ihracatçısı Koç Grubu şirketi Otokar, 2018 yılı finansallarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre şirket 2018 yılında 1 milyar 679 milyon TL ciro elde etti. Bu cironun 164 milyon TL’sinin net kâr olduğunu dile getiren Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, son dönemin en zor yıllarından birini geride bıraktıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Bizim sınıf 3 yıldır küçülüyor”

Otokar, 2018’de bir önceki yıla kıyasla ihracatını ikiye katladı. Yurt içinde faaliyet gösterdiğimiz segmentlerde son 3 yıldır yaşanan daralma 2018’de de devam etti. Bu yıl finansal piyasalarda yaşanan çalkantı ve sonrasında ortaya çıkan nakit sıkışıklığı iç pazarı olumsuz yönde etkiledi. Bu gelişmeler sonucunda Otokar, geçtiğimiz yılı yüzde 6’lık azalma ile 1 milyar 679 milyon TL ciro ile kapattı. Buna rağmen, bu gelişmeler öngörülerek yaptığımız planlar ve zamanında alınan önlemler sayesinde 2018 yılında hedeflerimize ulaşıp, kârımızı yüzde 65 artışla 164 milyon TL seviyesine yükselttik” dedi.

Otokar Sultan midibüs

İhracata ağırlık vermesinin sebebini Türkiye’deki pazarın dalgalanma ve daralma pozisyonunda olduğuna değinen Görgüç; ihracat performansı hakkında şu bilgileri paylaştı:

Otokar, 2018 ihracatı

“2018’de ihracata daha fazla ağırlık verdik. İhracatımızı yüzde 99 artırarak 211 milyon dolarlık yurt dışı satışı gerçekleştirdik. İhracatın ciro içindeki payı ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 31’den yüzde 65’e çıktı. Yurt dışındaki bağlı ortaklık ve iştiraklerimizin katkısı ve buna bağlı olarak ihracat satışlarımızın artması kârlılığımıza olumlu etki yaptı” .

Otokar Kent otobüsü ile İstanbul ve Bükreş halkını taşıyor.

İstanbul’dan sonra Bükreş

Otokar‘ın 2018 performansında geçtiğimiz yaz kazandığı Bükreş Belediyesi Toplu Taşıma ihalesinin payı büyük oldu. Şirket teslimatları devam edecek iki büyük proje ile ihracat rakamını yüzde 65’e çıkardı ve kârlılığını yükseltti.

Bunlardan ilki, Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri’nin zırhlı araç tedarikine ilişkin sözleşmesiydi. İkincisi ise Bükreş Belediyesi’nin açtığı otobüs ihalesi oldu.

Bir Türk otobüs markasının tek kalemde aldığı en büyük otobüs ihracat anlaşması olan; 400 adetlik şehir içi otobüsün temininin yanı sıra 8 yıllık satış sonrası hizmetlerini de içeren sözleşme için Romanya’da bir şirket kuruldu. Bükreş teslimatları tamamlandığında, Otokar‘ın İstanbul’dan sonra en büyük filo ile hizmet sağlayacağı şehir olacak.

Avrupa’dan Ortadoğu’ya yollarda

Genel müdür Görgüç; “Otokar otobüsleri bugün İspanya, Sırbistan, Almanya, İtalya, Yunanistan, Belçika, Romanya, Polonya, Macaristan, Slovenya gibi 50’den fazla ülkede hizmet veriyor. Geçen yıl Almanya, Fransa, Polonya, Ürdün ve Tunus’a da önemli otobüs teslimatı gerçekleştirdik. Polonya’da Varşova Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerinde bu yıl 34 adet Doruk otobüsümüz işe başlandı. Mart ayında Ürdün- Amman Belediyesi’nin açtığı 100 adetlik otobüs ihalesini kazanan şirketimize, otobüslerden duyulan memnuniyet ile 35 adetlik ilave sipariş geldi. Bu yıl bahar aylarında teslim edeceğiz. Bu yıl, doğalgazlı Kent otobüslerimizin ilk ihracatı İspanya’ya yapıldı. Ülkemizde Doruk ismiyle tanınan ve İtalya, İspanya, Fransa, Belçika ve İsveç’te satışına başlanan Ulyso T’yi bu yıl Almanya pazarına da sunduk” açıklamasını yaptı.

2018’de otobüs midibüs pazarı daraldı

Otokar‘ın Türkiye pazarı satışları hakkında da bilgi paylaşan Serdar Görgüç; “2018’de toplam otobüs pazarı yüzde 29 düzeyinde daralarak yılı 3.800’lü adetlerde tamamladı. 2018’de faaliyet gösterdiğimiz segmentlerde Türkiye’de satılan her 3 otobüsten yaklaşık 1’i Otokar oldu” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.