Elektrikli araç alınır mı

Günümüzde en çok tartışılan konulardan biri elektrikli araçlar olmaya başladı. Dizel mi, benzinli mi, hibrit mi dizel mi diye otomobil sohbetlerinin baş köşesine oturmaya başladı. Dizel araç satışları hafif hafif azalırken, benzinli ve hibrit araç satışları artıyor. Peki Türkiye’deki otomobil müşterisi elektrikli araç alınır mı sorusuna nasıl cevap veriyor? Dünyanın en büyük filo kiralama şirketlerinden Leasplan konuyla ilgili bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

“Elektrikli Araçlar ve Sürdürülebilirlik” araştırmasına göre, Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 10’u elektrikli araç alma eğiliminde. Yapılan araştırmaya göre Türkiye elektrikli araçlara en fazla ilgi gösteren ilk 3 ülke arasında çıktı. Çalışmanın sonuçlarına göre son 3 yılda Türkiye’deki kullanıcılar son üç yılda elektrikli araçlara yüzde 75 gibi yüksek bir oranla ilgi göstermeye başladı.

5 yıl içinde araç alacaklardan yüksek voltaj

BU arada 5 yıl içinde yeni bir araç satın almayı düşünenlerin elektrikli araç tercihi de ölçüldü. Türkiye’den soruları cevaplayanların yüzde 57’si, “kesinlikle evet” derken; yüzde 35’i kararsız kaldı; yüzde 8’i ise “kesinlikle hayır” cevabını verdi.

Araştırmada araç kiralamak isteyenlerin nabzına da bakıldı. Yakın gelecekte araç kiralama niyetinde olan her 5 kişiden 2’si elektrikli araç kiralamak istiyor. Bu konuda en istekli ülke yüzde 87 ile Romanya çıktı. Bu ülkeyi yüzde 66 ile Yunanistan, yüzde 64 ile Türkiye izliyor.

Araştırma şirketi Ipsos ile filo kiralama şirketi Leaseplan işbirliğiyle hazırlanan Mobility Monitor çalışmasının Elektrikli Araçlar ve Sürdürülebilirlik” bölümü yayınlandı.

Araştırma 16 farklı ülkeden 4 binin üzerinde kişiyle gerçekleştirildi. Katılımcıların yüzde 61’i elektrikli araç alınır mı ve kullanılır mı sorusuna evet yanıtını verdi.

Ankete katılanların büyük çoğunluğu, elektrikli araçlara pozitif baksa da mevcut altyapıya ilişkin kaygılarını ifade etti.

Elektrikli araç alımının önündeki engeler sıralamasında yetersiz şarj altyapısı öne çıkarken, sınırlı sürüş mesafesi veya menzil endişesi yüzünden elektrikli araç alınır mı sorusuna “hayır “diyenlerin de belirginleştiği görülüyor.

Türkiye elektrikli araç alacak mı?

Elektrikli Doblo’ya Bursa’da Türk imzası

Yerli elektrikli otomobil şirketi TOGG 2022 yılında ilk modellerini çıkarma planlarıyla ilerliyor. Şirketin yol haritası kendi araştırmalarıyla belirlenecektir doğal olarak. Ama yabancıların araştırmaları da elektrikli otomobillerin falına bakıyor.

Araştırma Türkiye otomobil müşterisinin elektrikli araçlara yaklaşımıyla ilgili beklentileri de içeriyor. Sonuçlara göre Türkiye elektrikli araçlarla ilgili en olumlu yaklaşıma sahip ilk 3 ülke arasına girdi.

Portekizli katılımcıların yüzde 87’si elektrikli araçlara karşı olumlu bakarken, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 84’ü elektrikli araçlara olumlu baktığını ifade etti. Türk katılımcıların yalnızca yüzde 2’si elektrikli araçlar için olumsuz görüş bildirirken, yüzde 14’ü herhangi bir yaklaşım sergilemeyerek nötr kalmayı tercih etti.

Türkiye’yi yüzde 83 ile Yunanistan takip etti.

Elektrikli araçlara karşı en olumsuz yaklaşımı ise yüzde 32 ile Lüksemburg gösterdi.

Düşük maliyetler çekiyor, yetersiz altyapı itiyor

Elektrikli araç satışları ticari araçlarla da hacim kazanacak.

Çalışma Türkiye’deki kullanıcıları elektrikli araç almaya ve almamaya neden olan en öncelikli üç koşulu da ortaya koydu.

Buna göre, Türkiye’deki katılımcıların yüzde 72’si düşük kullanım maliyetleri nedeniyle elektrikli araçları öncelikli olarak tercih edeceğini vurguladı.

Bunu yüzde 47 ile düşük CO2 emisyonları, yüzde 31 ile düşük NOx emisyonları takip etti.Elektrikli Karsan Jest Hannover yolunda.

Öte yandan, Türkiye’deki kullanıcıların elektrikli bir araç almama nedeni yetersiz şarj altyapısı olarak öne çıktı. Buna göre, Türklerin yüzde 54’ü yetersiz şarj olanakları nedeniyle elektrikli araç satın almamayı tercih ettiklerini ifade etti. Bu nedeni ise yüzde 50 ile satın alma fiyatı, yüzde 31 ile sürüş menzili takip etti.  Türkiye’deki katılımcıların yüzde 92’si özellikle halka açık yerlerde yeterli şarj istasyonları olmadığını ve bu durumun da elektrikli araç satın almama noktasında önemli bir kaygı yarattığını iletti.

1 yorum
  1. Yunus Demirci diyor

    Romanya mı Portekiz mi % 87 ile birinci ülke? Her ikisi de birinci ise Yunanistan nasıl ikinci oluyor peki Türkiye bu durumda üçüncü olur mu? Liste nerede? Neden yayınlanmıyor? Haber yapıyorsanız düzgün ifadelerle oluşturun metninizi! Birinciliği iki ülke paylaşırken ikinci Yunanistan ve üçüncü de Türkiye oldu… diyebilirdiniz mesela.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.