Yeni Mondeo’da tasarım 10 numara, desibel de

 

Geçtiğimiz hafta Amerka Birleşik Devletleri'nde iki yıl önce Fusion adıyla yolallara çıkan, Avrupa içinse 2015'i bekleyen yeni nesil Mondeo'yu karlı yollarda zorlu koşullarda deneme imkanı bulduk.

Öncelikle yaklaşık 200 mesafeyi yoğun kar yağışlı havada, karla kaplanmak üzere olan yollarda kış lastiği takilmış 1.5 litre Ecoboost benzin motorlu otomatik şanzımanlı, Titanium donanım paketine sahip yeni Mondeo ile katettim. Bu uzun yolculukta arka koltuğunu test ettiğim yeni Mondeo, arkaya doğru sportiflik kazanan tavan çizgisine karşın içeride bunu hissettirmeyen bir ferahlığa sahip.

Kasintisiz 2 saat civarında süren bu yolculuk sırasında arkada bilgisayarımı açarak çalışma ortamı bulabildim. Diz mesafesi, baş mesafesi yeterli.

Aracın uzunluğu sedan ve hb gövdelerde 4.871 m. SW için bu rakam 4.867 m. 

Yan aynalar kapalı olarak aracın genişliği 1.852 m. Yan aynalar açıldığında aracın eni 2.121 m'ye genişliyor.

Araçta herhangi bir yük olmadığında aracın yüksekliği sedan ve hb karoserlerde 1.482 m iken SW'de biraz daha yüksek bir rakam sözkonusu: 1.501 m.

Aks mesaesi 2.850 metre tutulan yeni Mondeo'nun iç mekan genişliğine yol açan rakamlarsa şöyle:

Ön Baş mesafesi 996, 987 ve 988 mm

Önde maksimum bacak mesaesi 1.128 m. 

Arka baş mesafesi ise 960 mm. SW gövdede bu rakam 6 mm daha artıyor. Yine arka bacak mesagesi 972 mm. 

Bu rakamlar da araç içindeki ferahlığı sağlayacak ölçüleri içeriyor.

Perdeli arka camlar

Arka camlarda koyu renk cam kullanmı ile perdelerin yer alması, sizi meraklı gözlerden de koruyor ama bu ortam dışarıyı sizin görmenizi de negatif etkiliyor.

Yolculuk süresince 1.5 litrelik motor, 1.5 tonluk aracı yutkunmadan taıdı. Bunu da 160 hp gücündeki motorla kombine 6 ileri otomatik şanzıman ve 240 nm tork ile gerçekleştirdi.

Kar yağışı nedeniyle dikkat seyredilen yolculuk sırasında yakıt tüketim değerimiz otomobilin bilgisayarına 14.2 litre olarak yansıdı. Çok da ekonomik bir yolculuk değil yani.

Ama kış şartları, kuvvetli rüzgar direnci, açık havalandırma, yüksek devir gibi yakıt tüketimini artıran kondisyonu unutmamak lazım. Çünkü aynı yolculuğu ertesi gün gerçekleştirdiğimizde hava koşulları biraz daha yumuşamıştı ve biz bu kez 10 lt yakıt tüketimine indik. Hem de İstanbul için yoıun sayılacak bir traikte yaptığımız yolculukta.

Yani aracın beninli otomatik versiyonunda yakıt tüketimi beklenen seviyelerin üzerinde. Aracın resmi yakıt tüketim verileri şehir içinde 10,3, şehir dışında 5,5  ve ortalamada 7,2 lt. Biz bu rakamları yakalayamadık. Çünkü bu verilerin elde edildiği ideal iklim ortamı, 90 km sabit hız gibi özellikler gerek bizim kullanımımız, gerekse hava koşulları nedeniyle elde edilemedi.

Eleştirilerimizin ikinci kısmını ise araç içi ses düzeyine ayırmak gerekecek. Motor gürültüsü değil ama lastik v eyol gürültüsü içeriye yansıyor. Islak ve ağır yol şartlarının ve kış lastiklerinin bu gürültü seviyesinde etkisi var ama Ford, özellikle desibel düzeyinde iyileştirmeler yaptığını da vurguluyor.

Ben bu segmentteki bir araçtan daha sessiz bir iç mekan beklerim.

Donanımlara gelince, Sony Müzik sistemi ve akıllı navigason hoşuma gitti. Kısa bir adaptasyon süresi sonrasında elinizin alışacağı sistem Türkçe konuyarak da anlaşabileceğiniz akıllı bir sistem. Navigasyon sisteminin uygun olmadığı yönündeki kullanıcı eliştirilerini duymuş olsam da biz aksine pratik kullanımı ve rahatlığı yakalayabildik.

Sesli komut sistemiyle istediğiniz müziği dinleyebilirken, aracın iç mekan sıcaklığı, gideceğiniz rota, telefon görüşmeleri yapabiliyorsunuz.

Yani isternseniz Neşet Ertaş çal, isterseniz evi ara, isterseniz sıcaklığı 20 dereceye getir, en yakın benzin istasyonunu bul gibi komutlarınızı sesli verebiliyorsunuz ve yeni sekreteriniz de sizin dediğinizi uyguluyor.

SMS mesajlarınızın sesli okunması, teefon görüymelerinizin çağrı yapma ve çağrı alma şeklinde eller sebrst şekilde gerçekleşmesi gibi özelikler de bun dahil. Ayrıca istenirse bütün bu işlemler dokunmatik ekran üzerinden kolay parmak kıpırtılarıyla da gerçekleşebiliyor.

Yeni Mondeo'nun bir başka ekipman var ki otomobillerde ilk kez kullanılıyor. Arka emniyet kemerleri hava yastığı içeriyor. Yani kaza anında bu emniyet kemerlerini takan özellikle çocuklar göğüs darbelerine karşı yumuşacak bir yastıkla da korunmuş oluyorlar.

 

Artıları

– Fiyat fayda donanım dengesi

– Yeni teknolojileri

– İç mekan genişliği

– Şık ve yenilikçi görüntüsü

 

Eksileri

– Yüksek yakıt tüketimi

– Ses yalıtımı

 

 

 

 

 

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.