2017 Octavia martta Türkiye’de

Çek üretici Skoda’nın “markanın kalbi” olarak nitelediği ve Türkiye dahil tüm dünyada en çok satan modeli Octavia, kapsamlı bir yenilenme operasyonu geçirdi.

Tasarımı, iç mekanı ve yeni teknolojik donanımlarıyla öne çıkmak isteyen Octavia, Mart ayından itibaren Türkiye yollarında olacak.

1996’da yola çıktı, 21 yılda 5 milyonu geçti

İlk nesli 1996 yılında sunulduğundan bu yana 5 milyon adetten fazla satılan Skoda Octavia ve Octavia Combi, üçüncü neslinde gerek görsel gerekse de teknolojik olarak güncellendi. Octavia, geniş iç mekanının yanı sıra artırılan konfor ve güvenlik donanımlarıyla, orta sınıftaki yerini güçlendirmeyi planlıyor.

2017 Octavia’daki değişiklikler

Kapsamlı tasarım yeniliklerinin bir parçası olarak Skoda Octavia ve Octavia Combi’nin ön kısmında geniş radyatör ızgarasının yanı sıra çift parçalı farlar, modele kendine özgü bir görünüm kazandırıyor. Ön far grubuna eklenen kristalize görünümlü ek ünite ve geniş petekli radyatör ızgarası, otomobile daha erkeksi bir görünüm kazandırmak amacıyla düşünülmüş ayrıntılar.

Dış kısımda yer alan farlar kısa huzmeli ışık yaymakta kullanılırken, iç bölümde yer alan farlar ise uzun huzmeli ışık yaymak üzere konumlandırılmış.

Yeni geliştirilen full LED teknolojili farlarsa, “Style” donanım seviyesinde standart sunulacak.

Yeniden tasarlanan arka tampon, ince konturlarıyla farklılaşmış. Arka stop lambaları ise LED teknolojisiyle güçlendirildi ve karakteristik “C” şekilli görüntüsüyle dikkati çekiyor.

2017 Skoda Octavia

Octavia ailesinin dış boyutlarında da değişimler yaşandı. Octavia’nın sedan versiyonunun boyu 11 mm daha uzayarak 4,670 mm’ye, Combi versiyonu da 8 mm uzatılarak 4,667 mm’ye yükseldi

Sedanın bagaj kapasitesi 568 lt olurken, bu miktar Combi versiyonunda 588 lt’yi buluyor. Ayrıca her iki aracın arka koltuklarının yatırılmasıyla bu alan, sedan versiyonda 1.558, Combi’deyse 1.718 lt’ye ulaşabiliyor.

Yeni Skoda Octavia’nın kabinindeki değişiklikler

Octavia ve Octavia Combi’nin iç mekanı da, makyaj operasyonunda elden geçirilen bölümler arasında. Çok fonksiyonlu göstergeler daha okunur hale getirilip, belirginleştirilmiş. Bu değişiklikler donanım paketlerine göre farklılıklar gösteriyor.

Ayrıca klima kontrol düğmeleri de görsel olarak yenilendi.

Kapı içlerine isteğe bağlı alınabilen ışıklandırma seçenekleri eklendi.

LED teknolojili ışıklandırma sistemi 10 değişik renk seçeneği sunuyor.

2017 Octavia ailesinde Swing (standart) ve Bolero ses sistemlerinin yanı sıra navigasyon özellikli Amundsen ve Columbus seçenekleri de bulunacak.

Bolero, Amundsen ve Columbus, yüksek kapasiteli dokunmatik ekranları sayesinde hafif bir dokunuşla hızlı tepki verme iddiasında. Bu sistemlerin ekran büyüklükleri ise 6.5 ile 9.2 inc arasında değişiyor.

Teknolojik yenilikleri dikkat çekiyor

Bununla birlikte yenilenen Octavia ailesinde, Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink ve hatta SmartGate sistemlerine uyumlu “SmartLink+” platformu da isteğe bağlı olarak satın alınabiliyor.

Yeni Skoda Connect özelliği sayesinde yolcular, artık sürekli “online” kalabilme seçeneğine de kavuşuyor.

Octavia serisinde sunulan ve farklı donanım seviyelerinde satın alınabilen sistem, sürücüye araçla ilgili pek çok bilgiyi, “araç dışındayken” de sunabiliyor.

Örneğin camlar ya da kapıların tam olarak kapalı olup olmadıkları. Aracın yakıt seviyesi gibi bilgiler, akıllı telefona indirilebilecek bir uygulama sayesinde sürücüye aktarılabiliyor. Yine aynı yolla aracın sürücüye ne kadar uzaklıkta bulunduğu ya da aracın son park edildiği yer gibi bilgiler de öğrenilebiliyor.

Akıllıca düşünülmüş zengin fikirler

Tüm Skoda modellerinin karakteristiği haline gelen, konfor ve kullanışlılık için geliştirilmiş unsurlar, yenilenen Octavia ailesinde daha da zenginleştirildi.

Örneğin tabanı, pet şişenin kapağını tek elle açabilmeye olanak tanıyacak şekilde tasarlanmış yeni şişe tutucu, bunlardan biri. Ayrıca ısıtmalı direksiyon simidi, arka koltuktakiler için iki USB girişi, ön koltukların sırtlıklarında bulunan açılabilir sehpalar ve kişiselleştirilebilen anahtar da, Octavia’da bulunabilecek özelliklerden. Octavia Combi’de ise bagajda bulunan ve araç çalışır durumdayken pilini şarj edebilen çıkarılabilir bir fener mevcut.

Octavia ailesinin yenilenmesi sırasında arka iz açıklıkları 20 – 30 mm arasında artırıldı. Verimlilik sağlayan elektro mekanik servo sistemle donatılmış direksiyon ise farklı yardımcı sistemle uyumlu. Fren diskleri de büyütüldü.

Uyarlanabilir Dinamik Şasi Kontrol (DCC) sistemi, Octavia ve Octavia Combi’de isteğe bağlı sunulabilen bir seçenek. Bu sistemde, amortisörlerin çalışması, elektrikli bir valflerle kontrol ediliyor. Sistem sayesinde amortisörlerin sertliği, “Konfor”, “Normal” ve “Spor” modlara ayarlanabiliyor. Bununla birlikte DCC, tehlikeli durumlarda daha iyi yol tutuş, lastiğin daha iyi yolu tutabilmesi ve fren mesafesinin kısalması amacıyla otomatik olarak “Spor” moduna geçiş yapabiliyor. DCC, 150 PS üzeri güçlerdeki motorlarda ve Ambition donanım seviyesinden itibaren alınabiliyor.

Sürüş Modu Seçicisi ile de sürücü, direksiyonun sertliğini, DSG şanzımanın vites geçiş zamanlarını ve diğer fonksiyonları da ayarlayabiliyor. Bu sistemde de “Normal”, “Eco”, “Sport” ve “Individual” (Kişisel) modunun yanı sıra DCC ile birlikte çalışan “Konfor” modunu seçilebiliyor.  “Kişisel” modda yapılan seçimler. Yine istenirse, “kişiselleştirilebilen anahtar”da hafızaya alınabiliyor.

Yenilenen Octavia’nın güvenlik donanımları

Yenilenme operasyonuyla birlikte, Skoda Octavia ve Octavia Combi modellerine 5 yeni güvenlik donanımı eklendi. Bu yeni donanımlar, şehiriçi trafikte, köy yollarında veya otobanda güvenliği artırırken, park manevralarını da kolaylaştırıyor.

İsteğe bağlı sunulacak ve Şehiriçi Acil Frenleme fonksiyonuna sahip Ön Bölge Frenleme Asistanı, Yaya Koruma sistemini de içeriyor. Sistem radar sensörleri kullanıyor ve artık karşıdan karşıya geçen yayalara karşı da tepki sağlıyor. Sistem, 10 ile 60 km/s hızlar arasında çalışırken, bu hızlarda bir kaza ihtimali sezdiğinde gerekirse acil frenleme yapıyor.

Yeni Kör Nokta Uyarı sistemi ise, şerit değiştirmelerde güvenliğe yardımcı oluyor ve 10 km/s’den sonraki tüm hızlarda devrede oluyor. Arkada bulunan iki radar sensörü, aracın arkasından gelen trafiği denetliyor.

Şayet aracın arkasına aniden bir başka yaklaşırsa, yahut kör noktadaysa, yan aynadaki LED ışık aracılığıyla uyarıyor. Arkadaki sensörler, aynı zamanda, yine yeni bir sistem olan “Arka Trafik Uyarısı” tarafından da kullanılıyor.

Bu sistem de, sürücüye, bir park yerinden çıkarken gelen olup olmadığına ilişkin uyarıda bulunuyor. Sistem, trafikte gelen araç varsa önce görsel, ardından sesli uyarı yapıyor, son olarak da acil frenle müdahale ediyor.

Yeni Manevra Asistanı ise geri park manevralarında, aracın arkasında bir engel algılaması halinde otomatik olarak frenlemeyi içeriyor.

Farklı motor seçenekleri

Yenilenen Octavia ve Octavia Combi,

Türkiye’de ilk etapta 1,0 TSI 115 PS ve

1,4 TSI 150 PS benzinli ve

mevcut modele göre beş beygir güçlenen 1,6 TDI 115 PS dizel motor seçenekleri ve

aynı zamanda hem manuel hem de DSG otomatik şanzıman ile satışa sunulacak.

Dünyada örneği yok

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.