Yerli otomobilin kaptanı Gürcan Karakaş’ın son rakibi

Elektrikli süpürge şirketi Dyson, elektrikli süpürgeden sonra elektrikli otomobil projesini yürütmek için; eski BMW ve Infiniti yöneticisi Roland Krueger’i işe aldı.

Dyson, 2021 yılına kadar üç elektrikli otomobili yollara çıkarmayı hedefliyor.

Dyson CEO’su Jim Rowan; yeni transfer Kruger’in işe başlamasıyla bu alanda işlerini br üst boyuta taşıma konusuna ne kadar ciddi yaklaştıklarını gösterdiklerini söyledi.

Rowan daha sonra iddialı bir cümle daha kurarak, bütün otomotiv sektörüne ve tabii ki Elon Musk’ın Tesla’sına meydan okudu: “Özel Dyson teknolojisi ve inovasyonu kullanarak bir başka endüstriye girmeyi ve oyunu bozmayı hedefliyoruz.” 

Hatırlanacağı gibi İngiliz Dyson, toz torbasız elektrikli süpürgeleriyle devrim etkisi yaratmıştı. Tabii bugün bir çok marka bu teknoloji ile üretim yapıp, ürünlerini piyasaya sürüyor.

Dyson elektrikli otomobillerine böyle bir tasarım olur mu?

Yeni isim Kruger kimdir?

53 yaşındaki Krueger, 2014’ten bu ayın başlarına kadar Nissan’ın Infiniti markasının başkanlığını yaptı. Bundan önce BMW için çalıştı ve markanın Almanya’daki üst yöneticiliğini yürütmüştü. Krueger nisan ayında işe başlayacak ve Dyson’ın Singapur’daki yeni merkezinde görev yapacak.

Dyson, Singapur’da otomobil üretecek

Dyson, elektrikli otomobillerini Singapur’daki yeni bir fabrikada inşa etmeyi planlıyor. Financial Times, geçen yıl yazdığına göre Dyson çok satacak bir model yerine yarı konsept ve düşük hacimli bir araçla ortaya çıkacak. Volvo’nun elektrikli araç markası Polestar gibi düşük profille hareket edecek.

Şirket, Tesla ve Çinli elektrikli araç şirketi Nio’ya rakip olacak bir marka oluşturmaya çalışıyor. Eleman ihtiyacını ise esas olarak İngiltere merkezli otomotiv firmalarından temin ediyor.

Örneğin Dyson’ın küresel ürün geliştirme başkanı eski Aston Martin mühendislik direktörü Ian Minards, otomotiv ticari direktörü Andy Gawthorpe ise eski Jaguar-Land Rover pazarlama stratejisi ve planlama direktörüydü. Mühendislik bölümü başkanı John Stamford, eskiden Mercedes AMG’nin İngiltere merkezli F1 motor bölümünde elektronik başkanıydı.

Şirketin resmi merkezi de Singapur transfer edildi

Dyson, Salı günü yaptığı açıklamada, şirket ofisini ve vergi kayıtlarını İngiltere’den Singapur’a taşındığını da açıkladı.

Açıklamanın devamında Singapur’a taşınma operasyonunun Brexit yüzünden yani İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden uzaklaşmasından kaynaklanmadığı da belirtildi. Merkezin taşınmasına karşın ürün geliştirme bölümünün çoğu İngiltere’de kalacak.

5.853 mühendis ve bilim adamına sahip olan şirketin, bu mühendisleri toz torbasız elektrikli süpürgelere olduğu kadar elektrikli otomobiller için de çalıştıracağı aşikar. Ayrıca İngiltere’deki ürün geliştirme çalışmalarını da artırması bekleniyor.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun CEO’su Gürcan Karakaş, Ford Otosan Genel Müdürü ve OSD Başkanı Haydar Yenigün ile de görüşmüştü.

Bilindiği gibi Türkiye’deki 6 şirketin oluşturduğu Türkiye Ortak Girişim Grubu AŞ de elektrikli otomobil yapımında 2022 yılını önemli bir kilometre taşı olarak açıklamıştı. TOGG kaptanlığını ise geçtiğimiz yılın eylül ayından bu yana Bosch’tan transfer edilen Gürcan Karakaş yürütüyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin otomobilinin uluslararası piyasalara 2022 yılında çıkacağını söyleyen Karakaş, Dyson gibi yeni bir hedefle daha rekabet etmek zorunda kalacak.

Bakalım kim kazanacak?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.