VERSİYONLAR EKONOMİSİ

Yeni dünyanın güçlü dinamizmini burada aktarmaya çalışacağız… Bu dinamizmin en önemli göstergesi artık her alanda “yeni versiyonların” oluşuyor olması. Sadece otomotivde versiyonlar oluşmuyor. Daha çok yazılımlarda gördüğümüz versiyon uygulaması, değişimin hızı karşısında pek çok sektör ve alanda da uygulanan bir konsept haline geldi. Son 10 yıllık süreçte değişen versiyonlar, dizamizmin ve hızın da en önemli göstergesi oldu.

Artık, ekonominin dinamikleriyle ilgili hızlı ve radikal değişimler, yeni versiyonlarla tanımlanıyor. Böyle açıklanıyor. Yeni ekonomik düzenimiz adeta bir “Versiyonlar Ekonomisi”ne dönüşmüş durumda… Bu dinamiklerin en son versiyonları, gerçekten etkileyeci ve takip edilmesi gerekiyor. Tüm iş yaşantımızı ve rekabeti, belkide kariyerlerinizi değiştirecek versiyonlara bir gözatalım…

ENDÜSTRİ 4.0

Şunu söyleyebiliriz ki büyük bir endüstri devrimi geliyor. Belli kollardan gelişen bu devrim, hızla tüm yaşantımızı ve üretimden yaratım sürecine her şeyi değiştirecek. Sanayi devriminden bu yana belki bu versiyon en güçlülerinden biri olacak. “Endüstri 4.0” olarak adlandırılan bu versiyonunun ana temelleri otomasyonu, makinelerin birbiriyle konuştuğu bir dünyayı ifade ediyor. Buzdolabı marketteki kasayla, kombi arabadaki vericiyle konuşuyor. Üretimdeki makinenin paketleme ünitesi lojistik şirketindeki sistemlerle konuşur hale geliyor. Bir diğer koldan da “3D Baskı” gibi temel değişimleri de kapsıyor Endüstri 4.0… Üretimin ana bileşenleri, yöntemleri değişiyor. Bütün üretim makineleri çöpe gitmeyle karşı karşıya… Tüm bu gelişimin en önemli sorunu ise istihdam olacak… Pek çok çalışan bu dönüşümle açıkta kalacak. Onlara ne olacağı yeni İK versiyonlarının işi olacak kuşkusuz…

DİJİTAL 2.0

Daha dijitale yeni girmiştik 2.0’ı nerden çıktı demeyin… Dijital dönüşümün ilk versiyonları daha çok bir kaosu ifade ediyordu. Dönüşüm hızlı ve güçlüydü ama çok da “akıllı” değildi. Pek çok işi örneğin, iletişim akıllı telefonlarla hızlanmış, siparişten iş süreçlerine pek çok konu mobilleşmişti. Ancak örneğin “Data” yani veriler, henüz tam ve kesin işlenecek boyutta değildi. Şimdi ise temel değişim, “Dijital 2.0” ile daha akıllı bir döneme giriyoruz. Verilerin işlenip ona göre değerlendirmelerin yapıldığı bir döneme doğru gidiyoruz. Fakat dijital 2.0 deyince aklımıza gelecek en önemli konu bizi “application-uygulamalar” ekonomisine doğru götürmesi… Her çözüm bir uygulamayla geliyor.

EĞİTİM 2.0

Versiyonları yazmakla bitmiyor… En önemli gördüklerimden biri eğitimle ilgili. Dijital dönüşüm ve değişimin hızı Eğitim 2.0’ın özelliklerini belirliyor. Eğitim tamamen dijitalleşiyor ve artık mobil, bulunduğun yerde eğitimi almak, zaman ve mekan bağımsız eğitim sürecini sürdürmek en kilit kavramlar. Bir diğer konu ise Eğitim 2.0’ın ana özelliklerinden biri belkide… “Sürekli Eğitim”… Her ne yaparsanız yapın, ne kadar donanımlı olursanız olun, değişim o kadar hızlı ve yıkıcı ki, eğitimin sürekli olması ve sürekli yenilenmesini gerektiriyor.

İK 3.0

İK 3.0 ile versiyonlar ekonomisinin bu haftaki açılımını bitirelim. Yeri geldikçe yeni versiyonları tüm sektörler için yazmaya devam edeceğiz. İK 3.0’ın en önemli noktası yetenek yönetimi… Yeteneği bulma, onu şirkette kalıcı kılma ana konu… Doğru yerde doğru adamı kullanabilme böylece süreçleri de yeni yetkinliklere göre tanımla da bu kavram içinde. Yanı sıra Yedekleme Yönetimi, Yüksek Potansiyel, Liderlik Gelişimi… Şirketlerin geleceğine damga vuracak İK 3.0’ın ana unsurlarını oluşturuyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.