Türkiye’nin Otomobili’nin son röntgeni: Motor Bosch’tan, pil 6 devden birinden

“Türkiye’nin otomobili” Aralık ayının son günlerindeki görkemli lansmanından sonra bu kez de bazı otomobil gazetecileriyle buluştu. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş‘ın katıldığı bilgilendirme ve her türlü sorunun alındığı toplantı, şirketin Bilişim Vadisi’ndeki genel müdürlük binasında yapıldı. Bilişim Vadisi, şirketin fabrikasına 30-40 dakika mesafede. Biz aracı genel müdürlükteki kapalı odada yakından inceleme fırsatı bulduk. Kaput ve bagaj açılmıyordu. İçine bindik, kalite algısı yüksek kabini dikkat çekici. Aracın içi internet bağlantılı tablet ekranlarla kaplı. İstenirse araç eve geldiğinizi evdekilere bildirecek kadar bağlantılı olacak.

Toplantıda TOGG CEOsu bir çoğu önceden yanıtlanmış soruların dışında, yeni bilgiler de verdi. Satır başlarıyla Türkiye’nin otomobilinin son röntgeni:

Türkiye’nin otomobili için işe başladıklarında “Fırsat var mı” sorusuna yanıt aradıklarını hatırlatan CEO, gelinen noktada fabrikanın temilinin mayıs ayında atılacağını söyledi.

Fabrikayı inşa edecek inşaat firması gibi yüklenicilerin seçimi aşamasında olduklarını dile getiren CEO, 2,5 yıl içinde üretim aşamasına geçileceğini belirtti. Fabrika bilindiği üzere Bursa Gemlik ilçe sınırları içinde 1 milyon metrekarenin üzerinde olacak. Eski askeri arazi üzerinde yapılacak tesis, eski askeri hava alanını test pisti olarak kullanacak.

İlk uluslararası gösterim Barcelona’da şubat ayında düzenlenecek CES Fuarı’nda gerçekleşecek. TOGG, Fuara Turkcell ile birlikte katılacak. Fuarda şimdilik TOGG adıyla anılan araçlar ilk kez uluslararası bir etkinlikte sergilenecek. Karakaş, asıl lansmanın Las Vegas’ta düzenlenen CES Fuarı’nda yapılmasını planladıklarını da söyledi.

Şirket 15 yıllık kapsamlı bir plan yaptı. Hafta hafta ne yapacaklarını biliyorlar. 15 yıl içinde 1 milyon araç üretip, satacaklar. 30 bin kamu alım garantisi var ama bu rakam 15 yıllık bir sürede gerçekleşecek.

İlk elektrikli SUV 2022 yılında satışa çıktığında, kendi segmentinde rekabetçi bir fiyata sahip olacak. Türkiye’de elektrikli araç pazarı olmadığı için payı içten yanmalı araç pazarından alacak. Fiyatları da onlarla rekabet edebilir olacak. 2022 yılı sonlarında başlayacak üretil 2027 yılında 100 bin adeti, 2032 yılında ise 160 bin adeti bulacak. Bu sürede üretilen araç sayısı 1 milyonu bulacak.

2032 yılında araç pazarının yüzde 50’sinin elektrikli araçlardan oluşacağı hesabı üzerinden ilerleniyor.

İlk planda 5 model tek platformda üretilecek. SUV modelin ardından kompakt Sedan, sonra kompakt hb, sonra B HB, ve sonra da MPV denilen bir hafif ticari araç da üretilecek. 2029 yılında ilk aracın facelifti yapılacak.

Bu arada şirket yürüyen prototip olacak şekilde test amaçlı kullanılacak ilk 125-150 aracın üretimi için de 2021 ortasını planlıyor.

İsim arayışları devam ediyor. 150 civarındaki isim önerileri sadeleştirildi. Bunlar Norveç, Rusya, Almanya ve Fransa’da araştırmaya tabi tutuluyor.

Türkiye’nin SUV’u çok tartışıldı. Araç dış hatlarıyla Pininfarina tarafından iki yıl önce Çin’de gösterilen bir araçla benzerlikler taşıyor dendi. Bunun böyle olmadığı belirtildi. 6 kişilik TOGG tasarım ekibi; Murat Günak’ın danışmanlığında 18 tasarım eviyle görüşüp; üçünü seçti. Bunların içinden de Pininfarina tasarımları üzerine karar kılındı.

Yerli SUV, ürün geliştirmenin dışında Euroncap’ten 5 yıldız almak için de hazırlanıyor. 2022 normlarında 5 yıldız alacak sağlamlıkta olacak. Avrupa, Türkiye’den böylesine güçlü bir ürün beklemiyor.

Araç İngiltere, Kıbrıs ve Malta gibi sağdan direksiyonlu ülkelerde satılmayacak, sağdan direksiyonlu üretilmeyecek.

İhracat hedefi şimdilik yüzde 10’da tutuldu. Gelen talebe göre bu artabilir. Hedef Avrupa ve Türkiye Cumhuriyetler. Kapasite katlanabilir, üretim hızlandırılabilir.

Elektrikli bir aracın en önemli komponenti pil paketi. Bu konuda bekleme süreci işliyor. Dünyada da bu konuda çok acemi. Üretim yapan 7 firma var. TOGG, bunlardan 6 ‘sı ile gizlilik anlaşması imzaladı. Bunlar da yatırım yapıyor, üretimleri 100 bin adetli elektrikli araçlara pil tedarik hale gelecek bir kaç yıl içinde.

 

TOGG mühendislik ekibinin hesabına göre 500 km menzil için bugünkü teknolojiyle 90-95 kw enerji gerekiyor. Pil teknolojisinde üretim zamanı en iyi teknoloji hangisi ise ona karar verilecek. Pil maliyetleri de ucuzluyor.

TOGG pil hücresini alma eğiliminde. Paketlemeyi kendisi veya bir ortağıyla birlikte yapabilir. Karar verilmedi. Buna pilin dayanıklılık testleri de dahil. Batarya yönetim sistemi ise TOGG mühendislerinin yazılımı ile realize olacak. Karataş’a göre pil üretimi kimya sektörünün işi. Tesla da pil üretiyor ama içi konusunda karar vermiyor. Bu konuda lityum ion dışı teknolojiler de konuşuluyor. En optimum nokta 2022 yılında yakalanacak.

TOGG’un elektrikli aracı günümüz maliyetiyle İstanbul’dan Ankara’ya 55 TL’ye gidecek.

Şu anda TOGG bünyesinde 120 çalışan var. ama yurtdışında 400 mühendis Türkiye’nin otomobili için çalışıyor.

 

Elektrikli motor için Bosch ile çalışılacak. Bosch, elektrikli motor ve şanzımanı bir arada üreten bir teknolojiye sahip.

Konsept aracın ekranları Vestel tarafından üretildi. Gerçek araç için henüz Vestel ile anlaşma yapılmadı. Vestel veya diğer ortaklar, projede ortak olmasına rağmen, seri üretim araçlara parça verebilmek için her bir tedarikçi ile aynı zorunluluklara sahip.

 

Aracın satış ve dağıtımı konularında karar alınmadı. 2020 sonunda bir karar alınması sözkonusu. Üretimin başlamasına daha 2,5 yıl var. Bu yüzden ön sipariş alınması şimdilik düşünülmüyor. Bayilik için yurtdışı ülkelerden de başvurular var. Henüz hiç biri incelemeye alınmadı.

 

Türkiye’nin otomobili 220’si ana parça olmak üzere 700 civarında parçadan oluşacak. Değer bazında başlangıçta yüzde 51’inin yerli olması hedefleniyor.

 

 

8 Yorumlar
  1. Sevcan diyor

    Insallah TOGG Turkiye satisinin ill alicilarindan olmak istiyorum ??

  2. Eser ünal diyor

    Bende varım

  3. Ersin Gökçe diyor

    ben her zaman varım

  4. Mustafa Albayrak diyor

    Bende varım yerli ve milli teknoloji kullanımına

  5. Osman köse diyor

    Herdaim varolduğum yaşadığım süreçte daima varım

  6. Hakan Bayrav diyor

    İnşallah bu çok önemli kendi elektornik aracınızın yapılmasında benimde tuzumun olmasını gurur duyarım nemutlu türkümdiyene

  7. İsmet KİRAZ diyor

    Bende varım

  8. Ali kaplan diyor

    Bende varım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.