Türk otomotivinin şansı, bin kişiye 130 otomobil

Otomotiv sektörü özelinde hazırlanan “Riskler ve Fırsatlar” raporuna göre, Çin, Brezilya ve Hindistan gelecek dönemde otomotiv sektörünün parlayan yıldızları arasında yer almaya devam edecek. Türkiye ise her ne kadar döviz kurlarındaki dalgalanmalar, faiz ve ÖTV oranlarındaki artışlar gibi engeller nedeniyle riskli pazar olarak tanımlansa da, otomotiv sahipliğinde 1000 kişi başına düşen araç sayısına göre Avrupa’ya oranla halen doymamış bir pazar olması ve gündemde yer alan hurda araç teşvikinin uzun vadede büyümede iki temel unsur olacağı tahmin ediliyor.

MTV ve Hurda Teşviki sektörü canlandıracak

Araştırmayı yapan EY adlı kuruluşun otomotiv sektör lideri Serdar Altay, “Motorlu Taşıtlar Vergisi konusunda yapılacak düzenlemeyle, AB ülkelerindeki gibi “kirlettiğin kadar öde” diye tanımlanan karbondioksit salımına göre hesaplanan vergi uygulamasının, tüketici tercihleri üzerinde etkili olmasını bekliyoruz” açıklaması yaptı.

2014 sonu veya 2015 başlarında hurda araç teşvikine yönelik düzenlemenin resmileşmesinin beklendiğini ve sağlanacak teşvikin otomotiv sektöründe yoğun bir hareketlenme sağlayacağına vurgu yapan Altay, “Türkiye’de yaklaşık her bin kişiden 130’u, otomotiv üretiminde lokomotif durumda olan Almanya’da ise her bin kişiden 600’ü araç sahibi. Bugüne baktığımız zaman, Türkiye’de 2 milyonu binek otomobil olmak üzere yaklaşık 4 milyondan fazla 20 yaş üzeri araç bulunduğunu görüyoruz. Hurda araç teşviki 4 milyon civarında aracın trafikten çekilmesi anlamına geliyor” dedi.

Ekonomik büyümeye ilişkin tahminlerin, geçtiğimiz çeyrekten itibaren küçüldüğüne vurgu yapan Altay, buna bağlı olarak global otomotiv piyasasını gelecek dönemde zor günlerin beklediğini belirtti.  Altay, hafif ticari araçta 2012-2017 arasında global pazarın yıllık birleşik büyüme oranı tahmini yüzde 6,3’den yüzde 5,9’a çekildiğine dikkat çekti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.