TİCARİCİ DİYORLARDI ARTIK OTOMOBİLCİ DE OLDUK

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, Avrupa pazarındaki canlanmanın yanı sıra, teşvik sisteminin desteğiyle otomotiv sektöründe yatırımların meyvelerinin 2015 ilk yarı yılda alınmaya başladığını belirtti. Önen, otomotiv sanayi üretiminin yıl sonunda yaklaşık yüzde 5 artışla 1.225 milyonu aşmasını, ihracat, iç pazar ve üretim açısından rekor bir yıl olmasını beklendiğini söyledi.

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen’in, otomotiv gazetecileri ile yaptığı 2015 ilk yarı yılı değerlendirme buluşması, rekor müjdesi ve olumlu gelişmelerin değerlendirildiği bir toplantı oldu.

Geleneksel olarak yılda 2 kere yapılan bu defaki toplantıya Önen, “Moralimiz çok düzgün üretimde ve pazarda artış var” diyerek başladı. Uzun süredir toplantılarda olumsuz pek çok gelişmeye şahit olduğum için, otomotiv sektörü verileri benim de moralimi düzeltti. Otomotiv sektöründeki yapısal değişim ile ilgili gelişmeler ise bu rekorun sürdürülebilirliği konusunda önemli mesajları içeriyordu. Üretim yelpazesi ve ağırlıklarda önemli değişimler var. Otomotiv sektörü 2013 yılından beri yaptığı yatırımların karşılığını 2015 yılında alıyor. Ancak görünen tablo bunun sonrasında rekabetçi gücün, artmış olduğu. Bu da sektöre gelecek için umut veriyor.

Rakamlar rekoru işaret ediyor

OSD Başkanı Kudret Önen bu değişimleri değerlendirirken şunları söylüyor: “İhracatın 2014 yılının üstünde bir performans göstererek 925 bin adedi aşması bekleniyor. İç pazarda olumlu beklenti, büyüyen pazarla birlikte devam ediyor. İç talebin seçim neticeleri değerlendirmesi ve hükümet kurulması faktörlerine bağlı olarak hareket etmesini bekliyoruz. 2015 yılında ihracat artışı ile üretimin 2014 yılını aşarak 1 milyon 225 bin adede ulaşacağını tahmin ediyoruz.” Önen bu rakamlarla sektörde üretim ve ihracatta rekor bir yıl olabileceğini söyledi.

Üretim 2011 yılını geçecek

OSD, otomotiv sanayi verilerine otomobil, hafif ticari araçlar ve traktörü dahil ediyor. Sektörde üretimde 2011 yılında 1.19 milyon adet, ihracatta ise 2008 yılında 910 bin adet ile rekor kırılmıştı. 2014 yılında ise üretim 1.17 milyon adet, ihracat 885 bin adet, pazar 807 bin adet olmuştu. İhracat ise parasal olarak 2014 yılında 22.8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Buna göre, 2015’de üretimde ve ihracatta adetsel olarak bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5’lik bir artış beklenirken, bu büyüme beklentisi küresel üretim artış ortalamasını da aşmış oluyor.

Önen’in LMC Global Car&Truck Forecast’ta dayanarak verdiği bilgiye göre, küresel motorlu araç üretimi 2014 yılında yüzde 2.7 arttı, 2015 yılında yüzde 2.5 artış bekleniyor.

Yatırımlar ve Avrupa etkin

Önen, 2013-2014 yıllarında sektörün 4.5 milyar dolarlık yatırım projelerini açıkladığını, bu yatırımlarla sektörün üretim kapasitesinin 1.7 milyon adete çıkmasının beklendiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“2015 ilk yarı bu yatırımların ilk meyvelerini vermeye başladığı dönem oldu. Böylece üretim ve ihracatta da ciddi artışlar gerçekleşti. Sektör olarak 2015 ikinci yarı ve hatta 2016 yılı başına kadar bu yeni yatırımların meyvelerini görmeye devam edeceğiz.”

Artık otomobilci de oluyoruz

OSD Başkanı Kudret Önen, yatırımların hem kapasite artışı, hem de ürün yelpazesinde değişimi getirdiğine dikkat çekiyor. Bunlarda yapılan teşviklerin de büyük rolü olduğunu belirtiyor. Önen, ticari araç, otomobil üretim yelpazesindeki değişime de dikkat çekiyor. “Otomotivde sektör rekabetçilikte iyi bir noktaya geldi. Türkiye artık sadece hafif ticari aracın yanında, otomobilci de oldu. Bize hep siz ticaricisiniz, otomobil yapamıyorsunuz diyorlardı. Şimdi Türkiye, ticariden sonra, otomobilde de üretim üssü olmaya doğru gidiyor.”

İhracatta lokomotif olmaya devam

Kudret Önen, otomotivde 2015 yılında da lokomotif olmaya devam edeceğini belirtirken şunları vurguluyor: “Haziran 2015 itibariyle, otomotiv sektörünün Türkiye genel ihracatındaki payı en yüksek seviyesi olan yüzde 17’ye yükselmiştir. Otomotiv sanayii ihracatında Haziran ayında ihracat euro/dolar paritesine göre dolar bazındaki yüzde 10.1 düşüşe rağmen euro bazında yüzde 11 , miktar bazında ise yüzde 18 artış mevcuttur. Otomotiv sanayimiz 2004’ten bu yana (2011 hariç) her yıl dış ticaret fazlası vermektedir. 2015 ilk 6 ayı da aynı şekilde dış ticaret fazlası verilen bir dönem olmuştur.” Önen bu toblonun verdiği mesajı da şu şekilde ifade ediyor: “Otomotiv Sanayi ihracatın lokomotifi olma konumunu devam ettirmektedir“. Otomotiv sanayi ihracatın lokomotifi olarak konumunu devam ettirmektedir. ABD’den çıkış olmaz, İran fırsat

Önen, otomotiv sanayi üretiminde ve ihracatındaki güçlü gelişmeyi en çok destekleyen konulardan birini ABD’de pazarında Türkiye otomotiv üreticilerinin yakaladığı başarı olduğunu söylüyor. Önen,

“Otomotivde her zaman nihai hedef ABD pazarına girmek olmuştur. Çok büyük bir pazar olduğu için orada olmak ve giriş yapmak önemliydi. Şimdi üreticilerimiz orada ve rekabetin içinde. Bizim bu saatten sonra ABD pazarında olmama gibi bir durumumuz yok. Artık giriş yapıldı. Bundan sonra bunun gelişimine bakacağız.”

Önen, İran’a uygulanan ambargonun kalkması durumunda da Türkiye’deki otomotiv sektörü için olumlu olacağını belirterek,”İran’daki gelişmeleri yakından izliyoruz. Yan sanayimiz açısından hem sanayi üretimi hem de ihracat açısından önemli bir pazar. İran’ın otomotiv sanayiinin gelişmesi için, Türkiye önemli. Türkiye’nin açılımında da önemli bir ülke.Y asakların kalkmasını yakınen takip ediyoruz” dedi ve Türkiye’deki şirketlerin İran’a dönük yatırımları olabileceğini belirtti.

Eylemlerde anlaşma yolu bulundu

Otomotiv sektöründeki eylemlerin ve siyasi durumun bu yıl için risk oluşturup oluşturmayacağı ile ilgili soruları da yanıtlayan Önen,

“Eylemler, beklemediğimiz bir durumdu. Keşke eyleme dönüşmeden çalışan lehine görüşme süreci ve üretim devam ederek tartışmalar yapılsaydı. Ama çok kısa zamanda toparlandı ve bu büyük bir başarı. Türkiye büyük bir imtihandan geçti. Çalışma barışı iyi bir şekilde sağlandı. Herkes sorumluluğunun farkındaydı. Ekonomi bakanımız 500 milyon dolarlık kayıp açıkladı. Sektör yıl sonuna kadar bu açığı kapatacak güçte” Rekorla ilgili başka riskleri de değerlendiren Önen, “Yurtiçi pazar düşerse üretim rakamı etkilenmez. Adet bazlı büyümeye bakıp sektöre pozitif bakmak lazım. Türkiye bu yıl 1 milyonluk pazarı görmeyi hak etti. Matematiksel olarak çok negatif bir dış etken olmazsa görülebilir” dedi.

Bazı şirketler başvuru yaptı

Son dönemde her otomotiv sohbetinde, bahsi açılan yerli otomobil konusuyla ilgili soruları yanıtlarken Önen, Türkiye için elektrikli araç çok önemli. Proje TUBİTAK üzerinden yürütülüyor. Bazı üyelerimizden bu konuda başvurular olduğunu biliyoruz. Fakat burada sürecin ayrıntılarını otomotiv şirketlerimizden almak mümkün olabilir.”

Önen, bu arada BMC’nin de kendilerine üyelik başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

VOLKAN AKI

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.