Son dakika! Fransa 1 Renault 0

Fransa hükümeti istediğini elde etti ve dün gerçekleştirilen genel kurulda Renault için ısrar ettiği çifte oy hakkına ulaştı. Genel Kurulda yapılan oylamada hissedarların yüzde 60’ı devletin çifte oy hakkı almasına ‘evet’ dedi.

Fransız hükümeti geçen yıl çıkarılan ve bir şirkette iki yıldan fazla süredir hisse sahibi olan yatırımcılara ‘çifte oy’ hakkı tanıyan Florange Yasası'na dayanarak Renault’daki payını artırmak istiyordu.

Şirketteki hisse oranını yüzde 20’nin üzerine çıkararak ağırlığını artırmak isteyen Fransa hükümetinin bu girişimine başta Renault Nissan Başkanı Carlos Ghosn olmak üzere Renault yöneticileri karşı çıkıyor.

Devletin ağırlığının artmasının şirketin elini kolunu bağlayacağını düşünen Renault yönetimi, ayrıca bu durumun 1999 yılından bu yana başarıyla devam ettirilen Renault-Nissan İttifakı’nın dengesini bozacağını düşünüyor.

Nissan’ın Renault’ta yüzde 15; Renault’nun Nissan’da yüzde 44.3 payı bulunuyor. Her iki şirketin kurduğu Renault–Nissan İttifakı’nda ise yüzde 50-50 ortaklıkları bulunuyor. Nissan’ın yüzde 15 payına rağmen oy hakkı bulunmuyor. 

Yatırım kararları etkilenir mi?

Renault'da devletin daha fazla söz sahibi olması grubun uzun vadeli planlamalarında nasıl bir etkisi olacağını zaman gösterecek.

Renault'nun anavatanı Fransa haricinde Türkiye dahil birçok ülkede büyük yatırımları bulunuyor.

2010 yılında Fransa hükümeti, Renault'nun Clio IV yatırımını Bursa fabrikasında yapmasına karşı çıkmıştı.

Ancak Clio IV yatırımının büyük bir kısmı Türkiye'de yapılmıştı. 

Son durumda Renault'da hisse dağılımı şöyle: Halka açık yüzde 57.8, Fransa devleti yüzde 19.7, Nissan yüzde 15, Daimler yüzde 3, çalışanlar yüzde 3, diğer yüzde 1.4.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.