Sıralamada iki basamak geriledik

Geçen yıl Türk otomotiv pazarında yönelik olarak açılan başlıklardan biri de Avrupa ülkeleri arasında sıralamadaki yerimizin değişmesi oldu hiç kuşkusuz… 

Avrupa’da yaklaşık 10 yıldır en fazla otomobil satılan 6’ıncı ülke olan Türkiye, 2018 yılı itibariyle 486 bin adet otomobil satışıyla 8’inciliğe geriledi. Yıl genelinde bazı aylarda, aylık bazda ilk 10’dan düşsek de, Kasım ayında başlayan ÖTV indiriminin bu sıralamada daha da geriye düşmemizin önüne geçtiğini söyleyebiliriz. 

Avrupa sıralamasında ilk beş değişmedi ve Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya olarak sıralandı. 2018 Belçika 6’ncı, Polonya 7’nci sırada yer aldı. Türkiye’den sonra 9’uncu sırada yer alan Hollanda ile aramızda sadece 25 bin adetlik fark bulunuyor. 10. sırada ise İsveç yer aldı.

Şimdi otomotivde beklentilerin sadece Türkiye için değil, Avrupa ve diğer dünya pazarları için pek de iyimser olmadığı bir yıla başladık… 

Bunun işaretlerini de geçen yılın son aylarından itibaren almaya başladık… 

Dünyanın en büyük otomotiv pazarı Çin, 20 yıldan bu yana ilk kez geriledi ve satışlar yüzde 2.8 geriledi.

Çin’den sonra dünyanın en büyük pazarı ABD’de satışlar sadece yüzde 0.6 arttı ve 17 milyon 464 bin adet oldu. Bunun ABD için yine de çok iyi bir sonuç olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. 

Avrupa genelinde 2018 yılında otomobil pazarı bir önceki yıla göre yüzde 0.04 azaldı ve toplam 15 milyon 624 adetlik satış gerçekleşti. Düşüş oransal olarak çok yüksek değil ama 2019 yılına yönelik kötümserlik oluşturuyor. 

Dışarıda; 

Ülkeler arası ticaret savaşları, Brexit’in etkileri, artan faizler, Avrupa’da uzlaşılamayan emisyon tartışmaları vs…

İçeride; 

Düşen alım gücü, ÖTV indirimine rağmen otomobil fiyatlarının artması ve daha da artacağı beklentisi; yükselen faizler ile kredili alımların neredeyse devreden çıkması vs… 

2019, hem içeride hem dışarıda gerçekten çok zor bir yıl olarak tarihe geçmeye aday… 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.