Sedan mı hatchback mi yoksa yeni nesil bir SUV mu

Türkiye hep bir sedan; yani 4 kapılı otomobillerin ülkesi oldu. 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de satılan her iki otomobilden biri sedan kasa. Yani otomobil satışlarının kasa tiplerine göre dağılımında hala yüzde 50 gibi çok yüksek bir payı sedan otomobillerden oluşturuyor. Ama artık Sedan mı, hb’mi yoksa SUV mu tartışmasında bir yana doğru evrilme yaşanıyor.

Dünyada ise sedan otomobillerin toplam  atışlar içindeki payı giderek aşınıyor. Sadece sedanlar değil hatchback gövdeli otomobiller de yani beş kapılılar da eski aranılırlıklarını kaybediyor.

Bunda her geçen yıl biraz daha kendini gösteren ve gelişen SUV modellerin daha da öne çıkmasının etkisi yüksek. SUV modeller gerileyen pazarda hem sedan hem HB otomobillerden pay çalıyor.

JATO’nun araştırmasına göre, dünyada 54 ülkede sedan satışları gerilemiş durumda. 2019 yılında global satışlar yüzde 4 gerilerken, sedan pazarındaki düşüş yüzde 6.8 olarak gerçekleşti. Yine de sedanlar 18.8 milyon adet satışla en fazla talep gören ikinci kasa tipi olarak, üretimde de pazarda da adından söz ettirmeye devam etti.

Düşüşteki en önemli etkenlerden biri hiç kuşkusuz Çin. Çünkü talebin yüzde 50’si Çin’den geliyor. Çin’de gerileyen pazarda talebin ağırlıklı SUV’lara yönelmesi sedan pazarını da küçültüyor.

ABD pazarında da benzer bir durum söz konusu. ABD’de 2009 yılında yüzde 39 olan sedan payı, 10 yılda kendi pazarının ikonik modellerini de terkederek; yüzde 22’ye gerilemiş durumda. Geçen yıl ABD’de satılan sedan otomobillerin yüzde 67’si Asya kökenli oldu.

Avrupa ise sedan pazarına Volkswagen Arteon, Kia Stinger, Mercedes CLA, Audi A5 Sportback gibi modellerle asılıyor. Ancak Avrupa zaten sedanları pek sevmiyor… Buna karşın Avrupa’da HB satışları da geriliyor.

Hatchback’ler ABD ve Çin’de pek cazip değil, Avrupa’da ise daha fazla talep görüyor. 2019 yılında hatchback satışları yüzde 12 düşerek 9.2 milyon adede geriledi. Bu satışın yarısı da Avrupa’da gerçekleşti. HB satışlarında İkinci sırada yüzde 11 düşüşle 1.2 milyon adet ile Latin Amerika ve üçüncü sırada 36 düşüşle 717 bin adet ile Çin geldi.

2019’da 2.3 milyon adet olarak gerçekleşen station satışları da yüzde 7 geriledi. Bu satışın yüzde 70’i Avrupa’da gerçekleşti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.