Sadece son 20 günün yeni projeleri

Hepsi 20 günde oldu

Tek bir projeyi sadece konuşarak yılları geride bırakırken dünya otomotivinde yatırım ve proje kararları baş döndürücü hızla alınıyor. Özellikle sektörün ‘as’ oyuncuları olmak için epey ter döken Uzakdoğulu firmaların ve yabancı yatırım çekmeye çalışan 3. dünya ülkelerinin atakları dikkat çekici. Tabii büyük oyuncular da boş durmuyor. Sadece yeni yatırım ve projelerin, sadece Kasım ayının 20 gününde duyurulan birkaçı şöyle :

Pakistan’ın ilk üreticisi Renault

Fransız Renault, Pakistan’da bir montaj fabrikası kurmak için lokal partneri Al Futtaim ile bir anlaşma imzaladı. Böylece Renault, Pakistan’da otomotiv sektöründe ilk üretici şirket olacak. Karaçi’de kurulacak olan montaj tesisi 2019 yılında üretime geçilecek. 200 milyon nüfuslu Pakistan’da 2016 yılında toplam 211 bin araç satılmıştı. Yabancı yatırımcıları çekmek isteyen hükümet Volkswagen, PSA, Fiat Chrysler ve Nissan ile görüşmeler yapmıştı.

Hint Mahindra ABD’de üretecek

Hemen hemen 15 yıldan bu yana Hint şirket Mahindra’nın Detroit’te bir fabrika kuracağı konuşuluyordu. Bu söylenti Pontiac şehrinde gerçeğe dönüşüyor. Mahindra fabrika için ilk etapta 230 milyon dolar yatırım yapacak. 2020 yılına kadar yatırım tutarının 600 milyon dolara ulaşması planlanıyor. Fabrikada SUV modeli Roxor üretilecek. Bu yatırımın 25 yıldan bu yana Michigan’da açılan ilk fabrika olduğunu not edelim…

Tata’dan Faraday Future’a 900 milyon dolar

Bir başka Hint markası Tata, Faraday Future için kurtarıcı olacak gibi görünüyor… İddialara göre Faraday Future’un yüzde 10’unu satın alan Tata, 900 milyon doları da şirketin hesabına yatırmış. Tesla’nın en büyük rakiplerinden biri olarak görülen Faraday Future, Ar-Ge ve üretim süreciyle ilgili sorunlar yaşıyordu.

Çinli Chery Avrupa pazarına giriyor

En son Frankfurt Fuarı’ndaki varlığı Çinli Chery’nin Avrupa pazarına girme hedefinin işareti gibiydi. Chery Frankfurt’ta yeni markası Exeed’i duyurmuştu. Şimdi bu markayla Avrupa pazarına girmeye hazırlanıyor. Chery’nin 2018’den itibaren bu hayalini hayata geçireceği konuşuluyor. Yeni markanın 2 sedan iki de SUV modeliyle piyasaya girmesi hedefleniyor. Tabii bu ürünlerin Avrupa normlarına nasıl uyum sağlayacağını hep birlikte göreceğiz…

PSA Cezayir’de

Fransız PSA, Cezayir’de en büyük yabancı olmaya oynuyor.

Opel’i satın alan Fransız PSA şimdi de Cezayir’de bir fabrika kurmak için imzaları attı. Üç Cezayirli yatırımcı ile yüzde 49’una sahip olacağı bir joint venture’a ortak olan PSA’nın yeni fabrikasının 2019 yılında üretime geçmesi planlanıyor. Söz konusu fabrikada üretilecek ürünleri Nijerya, Fas, Kenya gibi bölge ülkelerine de ihraç edilecek.

Ford ve Zotye’den ortak yatırım

Ford’un Çinli Zotye ile elektrikli araç üretim anlaşmasının boutu 756 milyon doları buluyor.

Amerikalı Ford ve Çinli Zotye Auto Çin’de yeni bir ortak girişim için anlaşma imzaladı. İki kuruluş yeni bir marka altında elektrikli araç üretimi konusunda işbirliği yapacak. İki şirket Zhejiang’de bir üretim tesisi kuracak. Başlangıç yatırımının 765 milyon dolar düzeyinde olması planlanıyor. Bu işbirliği geçen yaz duyurulmuştu. İmzalar ise resmen bu ay başında atıldı.

Geely’den Belarus’da fabrika

Çinliler tarafından başka ülkelerde gerçekleştirilen birçok satın almaya karşın, Çinli marka Geely başarıyı yutrdışında arıyor. Zorlu bir pazar olmasına Rusya, Geely’nin hep önceliği olmuştu. Ancak bu kez markanın gündeminde Rusya’ya komşu Belarus var. Minsk yakınlarındaki yeni fabrika 2018 yılında 25 bin adetlik üretimle yola çıkacak. Fabrikanın kapasitenin 2019’da 35 bine ve sonrasında 60 bine çıkarılması hedefleniyor.

VW Arjantin fabrikasını modernize ediyor

Alman Volkswagen, Arjantin’de Pacheco’daki fabrikasını modernize edeceğini duyurdu. Modernizasyon kapsamında fabrikaya 560 milyon Euro yatırım yapılacak ve 2.500 kişiye daha yeni istihdam sağlanacak. 2020 yılında yeni bir SUV modelinin üretimi başlayacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.