S & S sistemi araca zararlı mı, yakıt tüketimini azaltıyor mu?

Başlat ve dur! Start & Stop S&S sistemi günümüz otomobillerin emisyon kurallarının da zorlamasıyla neredeyse standart hale geldi. Bu teknoloji, araçlarımızın yakıt tüketimini düşürmeye ve emisyon değerlerini azaltmaya odaklanmış olan bir sistem. Peki bu Start & Stop teknolojisi araca ve özellikle aküye zararlı mı? Start & Stop sistemi yakıt tüketimini azaltıyor mu?

Üreticiler S&S sisteminin dayanıklı olması için arabalarının bağlantılı sistemlerini güçlendiriyor. Mekanik ve elektronik aksamlarının daha fazla dayanması için; modellerini özel bir akü ve marş motoru ile üretiyor.

Bu tür araçlar, kullanımdan kaynaklanan arızaları önleyici; güçlendirilmiş bir aküye ve marş motoruna sahiptir. Ancak yine de uzun süreli yanlış kullanım, aşınmalara yol açabilir. Yakıt gönderen pompanın, yakıt püskürten enjektörlerin aşınması ve aracın yağ devir daimini tamamlamaması örnek olarak gösterilebilir.

Peki güçlendirilmiş parçalar yeterli mi? Bu parçalar Start & Stop sisteminden kaynaklanan hiçbir sorun olmadığı ve olmayacağı anlamına mı geliyor? Tabii ki değil. Çok yavaş ilerleyen bir trafikte sürekli üzerine yük binen bu iki parçanın, uzun vadede aşınması kaçınılmaz. Peki bu yükü nasıl azaltabiliriz?

Bu aşınmayı en az indirmenin yolu Start & Stop özelliğinin devre dışı bırakılmasıdır. Zaten yakıt tüketimi açısından yararı yüzde 2-5 arasında olarak belirtiliyor.

Aracın motoru, aralıklı olarak ısıtılır ve soğutulursa veya önerilen sıcaklığın altında kullanılırsa sürekli olarak güçlü değişikliklere uğrar. Böylelikle aracın motoru, uzun vadede aşırı aşınmaya maruz kalır.

Start & Stop araca zararlı mı sorusunu sormamak için önerilen; trafik sıkışıkken bu sistemi, ilgili parçaların bozulmaması için manuel olarak devre dışı bırakmanızdır. Sıcaklık değerleri uygun olmayan motoru, sürekli olarak çalıştırmak ve kapatmak araç için uygun değildir.

Öte yandan, standart bir aküden daha yüksek bir fiyata sahip olan güçlendirilmiş aküler; ve aynı şekilde güçlendirilmiş bir marş motorunun bozulma ihtimali de; sürücülerin endişesi haline gelebiliyor.

Bunların yanı sıra, bu teknolojiyi kullanmayı bırakmanın otomobilinizin yakıt tüketimi üzerinde doğrudan bir etkisi olacağını da unutmamalısınız. Mekanik ve elektroniği korumak için bu teknolojinin çalışmasını tamamen devre dışı bırakmanızı da tavsiye etmiyoruz.

Start & Stop yakıt tüketimini ne kadar etkiliyor ? Bu, araca ve sürüş koşullarına göre değişen bir şey. Ancak, boşta beklerken yakıt tüketimi yaklaşık 0.6 litre/saniye olarak kabul ediliyor.

Bu teknolojiyi kullanarak yakıt tüketimini yaklaşık 0,2 lt/100 km azaltabiliyoruz. Yani çok da nemli bir yakıt tasarrufu yapılmıyor. Ama egzoz emisyonunda aracın çalışmadığı süre, co2 atmosfere salınmıyor.

Ve yakıt tüketiminin düştüğünü en çok fark edeceğiniz yer; şehir içi kullanım ve rolanti hali olacaktır. Şehirde zamanın yaklaşık yüzde 30’unu tamamen trafikte geçiriyoruz.

Start Stop araca zararlı mı? sorusunu sordursa da bu teknoloji uygun şekilde kullanılırsa; yakıt tüketimi ve emisyon düzeyine katkı sağlaması nedeniyle; sürücü, araç ve çevre için en uygun seçenek olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.