Bridgestone motosiklet lastiği neden ön tekerde 3, arkada 5 hamur

Bu yıl ilkbaharı karşılama turları yapılamadı. Erguvanlar yalnız başlarına açtı ve kapandı. Ama işte hepsinin bir sonu olduğu gibi, karantina günlerinin de sonuna gelindi. 1 Haziran itibariyle 15 ili kapsayan seyahat yasakları da kalktı. Bugünden bile yola çıkanlar olacağını düşünüyoruz.

Aylardır çok özlediğimiz rotalara çıkmadan dikkat etmemiz gerekenleri hatırlatmak istiyoruz. Özellikle yüzlerce, binlerce kilometre bizim yolla bağlantımızı sağlayacak tekerlekler çok önemli. Motosiklet lastiği değişimi, kontrolleri, hangi lastik gibi soruları cevaplıyoruz!

Konuyla ilgili uzman bir isimle konuştuk. Bir Yakup Sabancı şirketi olan Birlas AŞ’den Mehmet Özdemir uzman gözüyle bilgilendiriyor. Can kulağıyla dinlemekte yarar var.

Yakup Sabancı’nın patronluğundaki Birlas, İstanbul’daki merkez tesislerinin ötesinde Türkiye’nin pek çok yerine dağılmış bayilerinde Bridgestone Motosiklet Lastiklerinin satış ve diğer hizmetlerini yürütüyor.

Birlas yönetiminden Mehmet Özdemir anlatıyor:

“Hepimizin dışarı çıkmak için sabırsızlandığı, uzunca bir dinlenme döneminden sonra artık  çekine çekine de olsa normal hayata adapte olmaya çalışıyoruz. Bu dönemde evde oturmaktan giydiğimiz ayakkabılar bile heralde bizlerden ümidi kesmiş bir  şekilde buraya kadarmış demiştir.

Motosiklet kullanıcıları için bu dönemin daha da zor geçtiği kanaatindeyiz. Kolay mı, hergün  insan ruhunun birleştiği ve özgürlüğün sembolü olan makinalar; hiç alışık olmadıkları kadar dinlenmek zorunda kaldılar. Neyse ki özgürlük  sembolleri olan motosikletler artık kendilerini rüzgara ve planlanan rotalara doğru yol alacaklar.

Rotalara çıkmadan ir kaç küçük kontrol yaşamsal öneme sahiptir.

Lastik kontrolünün püf noktaları

Yola çıkmadan önce önemli detayları atlamamak gerekiyor. Motosikletin  yol ile temasını sağlayan lastiklerimiz, birkaç küçük ama önemli kontrolden sonra her şey tamam olacaktır.

İlk olarak lastik hava basınçlarının kontrolü: Lastik basıncı yetersiz ya da olması gerekenden yüksek olan değerler lastiğin yapısını olumsuz etkileyecektir. Lastikleriniz çabuk deforme olup, yanak kısımlarında ve taban kısımlarında çatlaklar ve kırılmalar oluşacaktır.

İkinci olarak çok küçük ama yine önemli bir detay olan Sibob kontrolü yapılmalıdır. Korozyona uğrayan siboblar zamanla hava kaçıracak ve sürüşü olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açar.

Yukarıda belirttiğimiz iki husus hava basıncı ve sibob dikkate alınmaz ise sadece lastiğinize zarar vermekle kalmaz, motosikletinizin süspansiyon sisteminden ve fren sistemine varıncaya kadar birçok sistemin  olumsuz etkilenmesine yol açacaktır.

Hava basıncı ve siboblardan sonra diğer husus lastik balans kontrolüdür. Bozuk balans yine titreşimden yol tutuşa  kadar birçok olumsuz etkiyi tetikleyecektir. Unutulmaması gereken, okurken bile yorulduğumuz , yaparken üfleyerek püfleyerek homurdandığımız bu işlemler hep tek bir cümle için aslında; HERŞEY GÜVENLİĞİMİZ İÇİN!

Artık yoldayız. motosiklet lastiklerinin de üretilen her materyal  gibi bir ömrü vardır. Yapılan km ve kullanılan coğrafi bölge, kullanım alanı gibi bir çok etken burada rol oynamaktadır.

Ucuz diye az katmanlı lastik takılmamalı

Düşük bütçeli ya da segment dışı ürünler lastiğin değişim zamanını hızlandırmaktadır. Sadece ebatsal karşılığı aynı diye ağır bir makinaya az katmanlı bir hamura sahip lastik takamazsınız. Aynı kural hafif motosikletler için de geçerlidir.

Lastiklerin değişim zamanının geldiğini

  • fren mesafenizin uzaması,
  • virajda savrulma
  • vibrasyondan
  • kısacası yola tutunamamasından anlayabilirsiniz.

 

İkisi birarada olur mu? Bütçeye mi dost, motosikletinize mi?

Yeni lastik alırken dikkat edilecek kriter bütçe uygunluğu değil; MOTOSİKLET İÇİN UYGUNLUĞU olmalıdır. Lastikte de kriterlerin bazıları öne çıkar, diğeri bir altta kalır. Üçü bir arada kahve gibi olmuyor maalesef.

Aslında reçete  gayet okunaklıdır. Siz motosikletiniz ile genel olarak asfalt dışına çok fazla çıkmıyorsanız; yani arazi koşullarında yol almıyorsanız, çok fazla off road yapıya sahip bir lastik seçmenize ihtiyacınız olmaz.

Off road ağırlıklı bir lastiği asfaltta kullandığınızda hem sürüşten keyif alamazsınız, hem de motosiklette vibrasyon çok fazla artar. Lastik ömrünü erken tamamlayacaktır.(enduro motosikletler için)

Aynı durum diğer motosikletler için de geçerlidir. Burada ki soru aslında motosikletinizi nerede ve ne için kullandığınızdır.

Lastiklerin ısınma süreleri de oluşumundaki hamur yapısı ile ilgilidir. Lastik yapısı genellikle sadece kauçuk, çelik teller, kord bezi ve silika olarak bilinir. Oysa lastik 50’den fazla materyalin birleşiminden oluşmaktadır.

Lastiğin çabuk ısınması yola tutuşu  kuvvetlendirecektir. Günümüzde premium segmentte yer alan marka lastiklerde genel olarak iki yada üç hamur yapısına sahip lastikler kullanılır.

Bir marka hariç BRIDGESTONE

Bridgestone motosiklet lastikleri ön ve arka lastikte birbirinden farklı hamur katmanına sahip tek lastik markasıdır. Segmente göre tek motosikletin ön lastiği 3 hamura sahip iken arka lastiği 5 hamura sahip olabilir.

Detaylı olarak anlatacak olursak 3 hamura sahip bir lastikte omuzlar 2 kat hamur, taban kısım ise ilave bir kat daha hamura sahiptir. Bu özellik virajlarda lastik omuz kısmında ısınma üst noktada olacağı için virajda savrulmayı engelleyecektir. Taban kısımlarındaki ilave hamur katmanı lastiğin uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Arka lastik için geçerli olan 5 katman da yine ağırlığın ve yıpranmanın en üst noktada olduğu arka lastiğin ömrünü uzun tutmak için tasarlanmıştır.

Bridgestone motosiklet lastikleri teknolojisi sadece hamur yapısıyla değil; 200’den fazla patentli teknolojiye sahip tek markadır.

  • En önemli teknolojik özelliklerinden biri 3D lastik dizayn teknolojisi: Lastik daha tasarım ve geliştirme aşamasındayken yola uyguladığı basınç hangi noktada ne gibi etkiler veriyor, nerelerde yoğunlaşma fazla gibi unsurları üretim aşamasından önce görebilen tek markadır.
  • Diğer önemli bir özellikte çift kuşak uygulamasıdır.
  • Öne çıkan diğer özellik radyal lastiklerinde 1X5 filament kauçuk izoleli çelik kullanan ilk motosiklet lastiği üreticisidir. Bu teknoloji lastiği daha esnek hale getirir ve şok emilimini azaltmadan dengeyi artırır.
  • Bridgestone motosiklet lastiklerinin ülkemizde yaşadığı en belirgin yanlış algılanması heralde BATTLAX adının olmasıdır. BATTLAX bütün BRİDGESTONE motosiklet lastiklerinin modellerinin açılımında temel taşı olarak yer almasına rağmen başta yer alan BRIDGESTONE ve sonda yer alan örnek olarak a41, t31 s22 serilerinin söylenirken  BATTLAX kelimesinin maalesef  söylenmemesidir.

Bridgestone motosiklet lastikleri modelleri

  1. Adventure serisi (A41, AX41,AX41S)
  2. Touring serisi (T31)
  3. Supersport serisi (s20 evo , s21, s22)
  4. Racıng serisi (rs10, rs11)
  5. custom chopper serisi (exedra max, h50),
  6. Scooter serisi (sc, hoop)
  7. Cross serisi (e50)

olarak dağılım göstermektedir.

Teknolojisi üst noktada yer alan, motogp gibi bir arenadan her seferinde başarıyla çıkan Bridgestone markası ülkemizde de birçok kullanıcının ilk tercihi olmaktadır.

Bridgestone motosiklet lastikleri Japonya’da üretilmektedir. Sadece scooter segmentindeki ürünleri Taivan üretimidir. Japonya’dan gelen ürünler ülkemizde Uzakdoğu ürünlerine uygulanan extra gümrük vergisi yüzünden ilave maliyete sahiptir.

Asıl büyük oran Taiwan menşei ürünlerde bulunmaktadır. İlave yüzde 108 gibi bir oran bu scooter segmentinde BRIDGESTONE markasının yer almasını fiyat rekabeti açısından imkansız hale getirmiştir.

Son olarak kimsenin tekerine taş değmediği, rotasının özgürlükler olduğu  günler olsun..”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.