Renault, yeni Twingo’yu Türklere soracak

 

İlk kez 20 yıl önce yollara çıkan Twingo’nun yolu Türkiye ile yeniden kesişecek mi?

Renault’nun Hollandalı Van Der Eckard tarafından yeniden yaratılan ve motoru arkaya bagajın altına alınan yeni Twingo için Türkiye test merkezi oldu.

Türkiye'de satılmayan bir model için nasıl test merkezi olduğumuz ise Renault'nun yeni dönem planlarıyla ilgili bir gelişme olarak önümüze Cenevre'de çıktı.

ilk kez 84. Cenevre Otomobil Fuarı’nda geniş kitlelere gösterilen yeni Twingo, şimdilik Türkiye’de satılmayacak. Zaten epey bir süredir de Twingo modeli Türkiye’de satılmıyordu.

Bunun en önemli nedenini ise Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, şöyle anlatıyor: “Bizim Clio’muz var. Türk işçisinin mühendisinin ürünü. Bir de Twingo ile vergiler yüzünden gerekli fiyat avantajını yaratamıyoruz. Türkiye’de Twingo’nun da yer alacağı A Segmenti yeterli olmadığı için, bu otomobili getirmeyi düşünmüyoruz.” 

 

EUROMED-AFRİKA BAŞKANI KUGLER: TWİNGO TESTİ TÜRKİYE'DE BAŞLIYOR

 

Aybar’ın Türkiye’de A segmenti küçük araçlar için çizdiği tablo genel olarak doğruları yansıtıyor. Bunu yine Cenevre’de konuştuğum Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da ifade etmişti.

 

Kibar, “Biz Türkiye’de adeta motosiklet motorlu otomobil (i10) üretip, Avrupa’ya ihraç ediyoruz. Ama vergiler yüzünden bu aracı Türkiye’de satamıyoruz” demişti.

Yeni Twingo’dan yüksek derecede umutlu olan Fransız şirketinBölge üst  yönetimi ise yeni dönem için ilginç bir karar almış.

 

Cenevre Otomobil Fuarı’nda özel bir yemekte buluştuğumuz Euromed-Afrika Başkanı Jean-Christophe Kugler, bu aracın Türkiye’ye yönelik yeni bir etkinliğini ilk kez dile getirdi.

 

Kugler, arkadan motorlu yeni şehir otomobili Twingo için Türkiye’de bu ay içinde özel bir çalışma yapacaklarını söyleyerek, şu bilgileri verdi:

“Mart ayında Türkiye’de Twingo için bir test yapacağız. Bu testimiz küçük araçları tanıtan ve ölçen bir test olacak. Türkiye’deki operasyonumuzun dışında bağımsız kuruluş tarafından yapılacak. A segmenti küçük araçlar için fiyat-fayda testi yapacağız. Deneyimiz fiyat üzerine dönecek. Küçük şehir otomobillerinin müthiş bir geleceği var. Bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. Tata Nano, bu konuda bize ne yapmamamız gerektiğini gösterdi. Türkiye’de bu aracımızı ölçmek istiyoruz. Bu alanda Twingo ve rakiplerini deneklere soracağız. Renault markasından bu tür bir araçla karşılaştıklarında neler yapacaklarını öğrenmek ve eğilimi görmek istiyoruz. Deneyde rakip modeller de marka logoları gizlenerek yer alacak.”

 

KÜÇÜK OTOMOBiLDE FİYAT ÖNEMLİ

Türkiye pazarında vergiler nedeniyle Hyundai Ayten (i10), Skoda Citigo, Fiat 500, Peugeot 108, Citroen C1 gibi küçük otomobiller, biraz daha büyük ve “idare eder” kabul edilen B sınıfı ağabeylerine yakın fiyatlarla satılıyor. Bu yüzden de satış adetleri istenilen seviyelerin çok uzağında kalıyor.

Ford Ka, Volkswagen Up, Seat Mii, Renault Twingo, Toyota Aygo ise ithal edilmiyor.

 

Bu arada Renault dünyasından bir kaç küçük ama önemli not. Her bir söz bizzat Renault Euromed-Afrika Başkanı Kugler tarafından samimiyetle dile getirildi:

  • Türkiye'deki operasyonumuza yeni bir görev vermiyoruz. MEvcut görevleri geliştirmek ve daha da mükelleştirmek hedefimiz.

  • Şu dönemde Türkiye'deki yan sanayiden daha çok tedarik anlamında yararlanmaya yoğunlaştık. Romanya'daki Dacia üretimimizde kullanacağımız bir motor parçasını Türk yan sanayi şirketine ürettireceğiz.

  • Renault Mais ve Oyak’ Renault’da yetişmiş 50 üst düzey yönetici, grubun diğer ülke operasyonlarında görev yapıyor. Romanya’daki mühendislik merkezinde 15 Türk üst düzeyde görev yapıyor.

  • Fas, Rusya ve Cezayir’deki Renault operasyonlarında Türk yöneticiler üst düzey görevlere ve sorumluluklara sahip. Tarık Tunalıoğlu Euromed-Afrika bölgesinde tüm yeni projelerden sorumlu.

  • Renault Grubu, yönetim kadrolarında kadın çalışanların artması konusunda pozitif ayrımcılık yapıyor. Renault Euromed-Afrika Bölgesi yönetim katlarının yüzde 22'si kadınlardan oluşuyor. 

  • Renault Mais Pazarlama Müdürü Talin Yıldız'ı özellikle belirten Kugler, "Kendisini bu göreve 3 yıl Fransa'da hazırladık" dedi. 

  • Euromed-Afrika içinde en büyük pazar Türkiye, Ama en büyük üretim tesisi Romanya Piteşti Dacia fabrikası. 2 milyonluk Renault satışlarının 900 bin adeti Euromed-Afrika bölgesinde gerçekleşiyor.

  • Grup içerisinde en büyük üretim bölgesi Euromed-Afrika. 900 bin adetlik bölge üretiminin 500 bin adeti Romanya'da, 350 bin adeti Oyak Renault ile Türkiye'de gerçekleştiriliyor.

  • Bölgede en önemli pazarlar Türkiye'den sonra Cezayir. Güney Afrika, Mısır ve Romanya.

  • İran'da yeniden faaliyete geçiyorlar. Üretim 110 bin adete kadar gerilemişti. Sonra da durdurulmuştu. Büyük bir pazar olarak değerlendiriliyor.

  • 2008 krizinden vatandaşı Peugeot Citroen kadar etkilenmemesinin nedeni, Avrupa dışına açılmasını başarmış olması. Kugler diyor ki, PSA BRIC ülkelerinde para kaybetti, biz kazanıyoruz".

  • Renault, Brezilya'da bir Brezilyalı, Türkiye'de Türk oldu. Bunu anlaması uzun sürdü ama sonunda gerçekleştirdi. Bulunduğu ülke insanına dayanıyor ve onlardan güç alıyor. 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.