Otomotivin 2028 planı: 50 milyarlık ihracat ve Avrupa üçüncülüğü

Otomotivde 2025 yılı ilk çeyrek sonuçlarının açıklandığı toplantıda OSD Başkanı Cengiz Eroldu soruları da yanıtladı. 2024 yılının en kötü yıl olarak geride kaldığını söyleyen Başkan Eroldu, ”2025 martından itibaren işler bunun gerçekleştiğini gösteriyor” dedi. Türkiye otomotiv sanayiindeki şirketlerin 2028 yılına kadar işleri garanti altına aldıklarını, sonrasındaki yeni projelerin yatırımlarına baktıklarını söyledi. Otomotivin 2028 planı ”Bu yıldan itibaren 1.2 milyar dolarlık yatırımın meyveleri toplanmaya başlıyor. Üretim 2.8 milyona, ihracat 50 milyar dolara çıkacak. İki yeni markanın devreye girmesiyle Avrupa’nın 3. büyük otomobil ülkesi olacağız.” diyen Eroldu, Avrupa’da içten yanmalı motorlu araçlara yönelik yumuşamaların olumlu yansıması olacağını da dile getirdi.

ABD kaynaklı gümrük savaşları Türkiye’ye tehdit değil fırsat olabilir

ABD’nin yeni gümrük vergileriyle başlayan fırsatlar ve tehditlere de değinen Eroldu, ”ABD’deki gelişmeler otomotivde Türkiye’ye doğrudan yansıması fazla etkili olmaz. Traktör ve bazı komponentlerde fırsatlar olsa da toplam ihracatımız içinde payı küçük bir ülke. Bu esas olarak Meksika ve Kanada’yı etkiler. Tabii Çin’in önünü keser” görüşünde.

Türkiye otomotiv sanayinin 2.4 milyon adetlik kurulu kapasite ile Avrupa’nın 3. büyük otomotiv ülkesi haline geldiğini söyleyen Eroldu, son 10 yılda 10 milyar dolar, 2024 yılında 1.4 milyar dolar yatırım yapan sektörün, şimdi bunun meyvelerini toplama zamanının geldiğini ifade etti.

2028 yılına kadar gerek artan kapasiteler ve devreye giren yeni modellerle yükseliş dönemi yaşanacağını ama otomotivin durmaya sabrı olmayan bir sektör olduğunu dile getirdi. Sektörde yeni bir yatırımın 2 yılı hazırlık, 8 yılı seri üretim olmak üzere 10 yılı kapsadığını ama sonrası için yeniden rekabetçi olunmak zorunda olduklarını belirtti.

Türkiye’ ekonomisinin kurlar ve yüksek enflasyon sorunlarına çözüm üreterek, sanayinin rekabetçiliğine destek vermesinin önemli olduğuna da değinen Eroldu, ”Yani şimdi Türkiye’nin bir rekabetçilik kaybı var, vaka. Şu anda Türk otomotiv sanayinde Otomotiv Sanayi Derneği üyelerinin devam eden yatırımları var. Yatırım kararları alınmış, işte başlamış olan, başlayacak olan. Bir kere mevcut oyuncular için 2028’e doğru giden artan bir şey var. Yani bir tempo olacak, onu görüyoruz. Tamam, tek tek üyelerimize baktığımız zaman o gözüküyor. E bir de yeni gelen oyuncular olacak şimdi. Eğer bunların hepsi olursa şimdi az evvel de burada hesabı yaptık. 2.7’ye mi gidiyorduk. Yani sonuçta bugün 65 kapasite kullanımıylayız. 80’e çıkardığımızı varsaydığımız zaman zaten rakam oralara gidecek.” şeklinde konuştu.

Otomotivde 2028 hedefi tutacak mı:

Eroldu, 2028 hedeflerini şöyle açıklamıştı:

”Otomotiv sanayi olarak biz şimdi dünyadaki 14.lük pozisyonundan ki aslında 12’ydik, 13 olduk. 10.’luğa çıkma hedefimiz var.

Kapasitemizi 2.5’e çıkaralım diyorduk onu zaten gerçekleştiriyoruz. Şu anda zaten 2.2’deyiz. Üyelerimizle Togg’u koyduğumuz zaman 2.4. Yani üretim kapasitemizi dolayısıyla birinci hedefi tutuyoruz. Bunları yaptığımız zaman dünyada 10. Avrupa’da 3 olacağız. Bunlar da erişilebilir hedefler. Yani Avrupa’nın 3. otomotiv ülkesi olmak son derece önemli bir hedef ihracatımızın 50 milyar dolarlara çıktığını göreceğiz. Bu yatırımlar bu adetler gerçekleştiği zaman.

Bir de geride kaldığımız alternatif yakıtların toplam üretimdeki payı. Şu anda %19’da. Biz bunun 2028’de %80’e çıkmasını hedeflemiştik ama şu anda, özellikle iklim hedefleri de Avrupa’da gevşerse yani daha ileri giderse, bunu da tekrar bir tartışmamız lazım. Bunun da belki bir revize etmemiz lazım. Şu anda gerçekçi gibi durmuyor ama 3. olmak Avrupa’da ve dünyada 10. olmak toplam araç üretiminde bizim için önemli hedefler. Bunların da arkasında duracağız.”

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.