Otomobille tatil planları yaparken trafik cezalarını da bir hatırlayalım

Yaz yaklaşıyor; bahar yolculukları ardından bayram tatil ve sonrasında yaz tatili için birçok sürücü yollarda olacak. Tatil rehaveti ya da acele ile birlikte ortaya çıkması muhtemel trafik ihlalleri beraberinde trafik cezaları olarak cüzdanları yakabilir. Peki hangi trafik ihlalinin trafik cezası ne kadar?

Tatil yolunda en önemli konulardan biri hız ihlali; Hız sınırını yüzde 10-30 aşmada 235 TL, yüzde 30-50 aşmada 488 TL, yüzde 50’den fazla aşmada ise 1.002 TL idari para cezası uygulanıyor.

Son yılların en önemli ihlallerinden biri; Seyir halinde cep ve araç telefonu kullananlara verilen 108 liralık para cezası bu yıl 235 liraya çıkarılırdı. Makas yapan ya da ters yönde gidenlere de 1.002 lira ceza yazılıyor.

Emniyet şeridi ihlali yapan kamyon ve TIR’lara 488, sol şeridi sürekli işgal eden kamyon ve çekicilere de 1.002 lira para cezası kesiliyor.

Muayenesiz araç kullanımının cezası 108 liradan 235 liraya çıkarılırken, emniyetsiz raporlu araç kullananlara da 488 lira para cezası veriliyor.

Emniyet bu konuda kampanya da başlattı; Sürücüler yaya geçitlerinde yaya görünce duracak, durmayana ceza en alt limitten. Yayaların, geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğü kaldırıldı. Sürücülere durarak yayalara ilk geçiş hakkı verme zorunluluğu getirildi.

Sürücüler yaya ya da okul geçitlerinin yanı sıra kavşak giriş ve çıkışlarında da yavaşlayacak. Uymayan sürücülere uygulanan para cezası 235 liradan 488 liraya çıkarıldı.

Çevreyi rahatsız edecek şekilde gürültü çıkaran abartılı egzoz kullananlara 1002 lira ceza veriliyor, araç da mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten men ediliyor.

Sahte çakarlıya 1002 TL ceza

Çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak. Buna uymayanlara 1002 lira para cezası uygulanması gerekiyor.

Korsan taşımacılık yapanlara 15 gün men ve 1.002 lira para cezası uygulanıyor. Hurdaya çıkarılmış araçları kullananlara 2.018 lira ceza verilirken, araç trafikten men ediliyor.

Kırmızı ışıkta 3 kez 30, 5 kez 45, 9 kez ya da daha fazla geçen sürücünün ehliyetine 60 gün süreyle el konuluyor.

‘Spin’ ya da ‘drift’ olarak nitelendirilen el freni çekilmesi ya da başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünü değiştiren ya da kendi etrafında döndürenlere 5.010 lira ceza uygulanıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.