Otomobil ihracatı kilogram değeri 10 dolara yükseldi

Türkiye’nin en büyük ihracat kapısı otomotivde sevindirici haber geldi. Nisan ve mayıs aylarında son yılların en kötü ihracatını sergileyen sektör; kg başına ihracat tutarını 9,37 dolara yükseltti.

Otomobil ihracatı kilogram değeri 10 dolara yükseldi. Her ne kadar 2020 yılında toplam otomotiv ihracatı koronavirüs salgınına bağlı olarak; 2019’dan daha düşük çıkacak olsa da; tutar bazında daha az sayıda araç ihracına rağmen, daha çok gelir elde etme seviyesine yükseldi.

Türkiye’nin en büyük otomotiv pazarı olan Avrupa’nın salgının etkilerini atlatarak, eski günlerine dönmesiyle, otomotiv ihracat gelirinin 31 milyar dolarların üzerine çıkması söz konusu olacak. Adet bazında yüzde 378 daralan ihracat, dolar bazında yüzde 32 daraldı.

Türkiye ihracatının kilogram değeri 2 doların altında..

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin toplam ihracatının kilogram değeri 1,28 dolar oldu. İhracatta kilogram değeri bakımından en değerli ürün, 722,11 dolarla mücevher olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin kg başına ihracat gelir çok düşük kabul ediliyor.

Bu da üretilen ürünlerin genel olarak düşük değerli ürünler olduğunu, ucuz işçilikle üretildiğini işaret ediyor. Türkiye, 1 kilogram bilgisayarı 600 dolara, 1 kg akıllı telefonu ise 2 bin dolara ithal ediyor. Türkiye’nin ürettiği ve ihraç ettiği elektrikli ve elektronik aletlerin neredeyse bir tonuna denk geliyor bu rakamlar.

2020 yılı Türkiye otomotiv sektörü 6 aylık bilançosunu bu linkten okuyabilirsiniz.

Ayrıca Türkiye ihracatında otomotiv, makine, elektrikli cihaz ve demir çelik önemli ihracatçı sektörler olarak sıralanıyor. Fakat petrol hariç, ithalatta da en önemli sektörler bu sektörler. Yani Türkiye’nin en büyük gelir kaynaklarının üretimi ithalata bağlı.

Ana sanayinin olmasa da tedarik endüstrisinin ABD’ye ihracat şansı artabilir.

En değerli ihracat mücevher

Bütün ülkeler ihracat kg bedellerini artırmaya çalışıyorlar. Konuyla ilgili ekonomist Kerem Alkin Sabah Gazetesi’ndeki köşesinde 2019 yılında şunları yazdı:

“Küresel ticarette ülkeler, hacim olarak önemli bir rekabet yaşasalar da, esasen çok miktarda mal satmak değil, esas marifet kilogram (kg) başına katma değeri yüksek kılmaktan geçiyor. Japonya kg başına 4 dolara yakın bir ihracat ile dünya ekonomisinde önemli bir başarıya imza atmakta. Onu, kg başına 3.7 dolarla Almanya takip ediyor. Güney Kore kg başına 2.54 dolarlık ihracat katma değeri ile, kg başına 2.53 dolar katma değer üreten ABD‘nin bir tık üstünde. Polonya kg başına 1.85, Çin ise 1.59 dolar katma değer üretiyor. Türkiye bir kaç yıl öncesine kadar 1.54 dolar seviyesine kadar kg başına ihracat katma değerini arttırabilmişti. Bugün ise, 1.37 ile 1.32 dolar arasında bir seviyeden ihracatını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin 2023 ve 2030 perspektifi adına, ihracatında kg başına 2 dolarlık bir performansı yakalaması gerekmekte.”

Sektörel bazda kilogram başına ihracat değerleri (2017)

  • Mücevher Grubu 722,11 dolar
  • Savunma ve havacılık sanayi 39,72 dolar,
  • Hazır giyim ve konfeksiyonda 14,92 dolar,
  • Deri ve deri mamullerinde 11,23 dolar,
  • Tütünde 7,64 dolar,
  • Otomotiv endüstrisinde 6,95 dolar,
  • Fındık ve mamullerinde 6,92 dolar olarak sıralanıyordu.
  • Makine ve aksamlarında 5,65 dolar,
  • Tekstil ve ham maddelerinde 4,40 dolar,
  • İklimlendirme sanayisinde 4,20 dolar,
  • Elektrik elektronik ve hizmetlerinde 3,85 dolar,
  • Demir ve demir dışı metallerde 3,69 dolar,
  • Halı 3,02 dolar,
  • Gemi ve yat 3,48 dolar olarak belirlendi.
  • Kilogram değeri en düşük ihracat kalemi 0,14 dolar ile çimento ve toprak ürünleri.
Türkiye’deki otomotiv üreticileri 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.

Otomotiv ihracatı kg değerinde çıta atladı

İşte böylesine önemli bir konuda Türkiye otomotiv sanayi kilogram (kg) başına 10 dolar gibi çok önemli bir rakamı yakaladı. OSD Başkanı Haydar Yenigün, otomotiv üretiminin daha değerli hale geldiğini anlattı:

Türkiye’de üretilen hibrit ve elektrikli otomobillerin de katkısıyla ihracata yönelik üretilen araçların fiyatları artmaya başladı. Pandemi sonrası bu rakam daha da yükselir. Artık Türkiye’de üretim yapan per markanın hibrit ve elektrikli aracı üretilecek ve ihraç edilecek.

Türkiye otomotiv sanayi 2019 verileriyle 31 milyar dolar ihracat yapan, 2 milyon adet üretim kapasiteli, 1,3 milyon adet araç ihraç eden ve 16,5 milyar dolar cari fazla veren bir sektör haline dönüştü. Yıllık ar-ge ihracatı 113 milyon dolar oldu.

Bu yıl otomotiv ihracatı önceki yılların yüzde 80-85’ini yakalar. Otomotivde ihracat geliri adetten bağımsız olarak artmaya devam edecek. Artık sadece klasik otomobil – klasik derken konvansiyonel – değil artık hibritini, elektriklisini hatta hibritinin çeşitli versiyonlarını üreten teknolojiler üretmeye başladık.

2020-2019 farkına baktığımızda tedarik sanayiinde yüzde 26’lık bir daralma, ana sanayide ise % 32’lik bir daralma var. Ortalamasının da % 30 civarında olduğunu görüyoruz. Adet konusunda % 37’lik gerilemeye rağmen dolar bazında ana sanayide % 32’lik gerileme var. Az önce bahsettiğim sattığımız ihraç ettiğimiz araçların birim maliyetlerinin transfer fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor ki bu az önce bahsettiğimiz kilogram başına ihracat rakamının da tabi yükselmesi anlamına geliyor.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.