Oto kiralama da hedef küçülttü

Geçtiğimiz yılı 850 bin adetlerin üzerinde bir satışla kapatması beklenen otomotiv pazarı döviz kuru ve ÖTV artışlarının ardından 2014’te yüzde 20 düşüş öngörüyor. Türkiye’de yaklaşık 200 bin araca sahip uzun dönem filo (operasyonel) kiralama sektörü de araçlara gelen zamlar ve faiz artışının ardından hedef küçülttü.  

2014’te büyüme hedefini yüzde 15’lerden 10’lara çeken,  ÖTV ve faiz artışlarını kiralama fiyatlarına yansıtmaya hazırlanan filocuların bu yıl 80 bin yeni araç alması bekleniyor. 

Kurumlar az etkileniyor

TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) Başkanı ve DRD Filo Kiralama Genel Müdürü  İlkay Ersoy,  ÖTV artışının ardından ocakta yeni araç fiyatlarının değişik oranlarda artacağını belirterek, kiralamadaki yükselişin ise minimum ÖTV artışı oranında seyredeceğin belirtti. Kısa dönemli krizlerin sektörü otomotiv kadar fazla etkilemediğini söyleyen Ersoy, “Biz yine de bu yıl büyüme hedefimizi küçülttük. Firmalar böyle dönemlerde nakitte kalmak için satın almaktansa araç kiralıyor. Kredi sınırlaması da bireyleri olumsuz etkiler ancak bu kurumsalda daha az olur” dedi. Ersoy, günlük kiralama sektörünü bu yıl 20 bin yeni araç alacağını sözlerine ekledi.

Filocular direkten döndü

Öte yandan  BDDK’nın şubat itibarıyla yürürlüğe koyacağı  kredi sınırlaması ile ilgili yönetmelik filo ve günlük kiralamacıları oldukça endişelendirdi. Çünkü yılda 100 binin üzerinde yeni araç alan sektör bunun ağırlıklı kısmını krediyle finans ediyor.  Yönetmeliğin araç kiralama firmalarına uygulanmaması konusunda görüş bildiren sektör, BDDK’nın kanuna “tüketici” ibaresini koymasıyla şimdilik peşinat zorunluluğu kapsamı dışında kaldı. BDDK filocuları kapsam dışı bırakmasaydı 2014’te yaklaşık 80 bin araca 1.5 milyar euro verecek sektör bunun yaklaşık 500 milyon eurosunu peşin ödemek durumunda kalacaktı. 

Bireysel kiralamaya girecek

DRD Filo’nun 1998’de 20 araç ile girdiği operasyonel kiralamada bugün 20 bin araca ulaştığını söyleyen Ersoy sektörde her zaman ilklere imza attıklarını söyledi. Önümüzdeki dönemde “bireysel kiralama” yapmak için de hazırlık yaptıklarını kaydeden Ersoy 1100 adede varan servis noktası ve 3 bin adedin üzerindeki kurumsal müşteri portföyü ile önemli bir altyapıya sahip olduklarını belirtti. Filo kiralamadaki “know-how”larını Rusya gibi ülkelere ihraç ettiklerini de ekleyen Ersoy tek şarjla 280 km yol yapabilen ve kendi dönüşümünü yaptıkları kiralık 80 elektrikli otomobilin Türkiye yollarında gezdiğini de vurguladı. 2013’te 400 milyon TL’lik araç yatımı yaparak 15’inci yıllarında filo yatırım değerlerini 1 milyar TL’ye ulaştırdıklarını anlatan Ersoy 34 farklı sektörün ihtiyaçlarına göre araç kiralama planlaması yaptıklarını dile getirdi.

Uzun dönem filo kiralama sektörünün 2014’te 80 bin yeni araç alması öngörülüyor. 

İlkay Ersoy önümüzdeki dönemde DRD’nin bireysel kiralamaya geçeceğini söyledi. 

Otomobile zam

Yılbaşında ÖTV’ye yapılan artış sonrasında 1.6 lt’ye kadar otomobillerin sadece vergiden kaynaklanan fiyatları % 3.6, 2 lt’ye kadar olanların  % 5.6, 2 lt üzerindekilerin ise % 6.5 arttı. Otomotivciler halen stoklarında bulunan 2013 model araçlara % 4 ile 12 arasında zam yaptı. En fazla zam oranı yapanlar arasında % 10’un üzeri ile Ford geldi. Toyota bazı modellerinde kurlardan kaynaklanan maliyet artışını ortalama % 5 yansıtınca  Yaris 35 bin  TL, Corolla ise artık 50.900 TL’den başlıyor.  Renault Symbol 1.2 lt 75 Bg 33.4 bin TL’den % 3.2 zamla 34.5 bin TL, 2 lt dizel Latitude % 5.5 zamla 114 bin TL’ye çıktı. Volkswagen Polo 1.2 70 Bg 33.9 bin TL , Passat 1.4 TSI Trendline da 62.6 bin TL’ye yükseldi. Kredi peşinat sınırlamasının devreye girişinin 1 şubat olarak açıklanmasının ardından bir kısım alımların bu aya çekilmesi ve toplam 40-45 binlik bir pazar oluşması öngörülüyor. 2014 model araçların ise şubattan itibaren devreye girmesi bekleniyor. 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.