Kiralık araç ortalama 166 bin TL’den alındı

Türkiye’de otomobil kiralama sektörü üçüncü yılında da küçülme trendini koruyor. 2018 yılında yüzde 11,5, 2019 yılında yüzde 13,9 küçülen operasyonel araç kiralama sektörü, 2020 yılı ilk üç ayında da yüzde 5 daraldı.

Kiralık araç pazarının ne olacağı üzerine TOKKDER Başkanı İnan Ekici ile otomotiv gazetecileri arasında zoom üzerinden bir sohbet gerçekleşti.

Bu yılın Ocak-Mart döneminde 1.3 milyar TL karşılığında 7.800 adet yeni araç satın alan oto kiralama firmaları, araç başına ortalama 166 bin TL ödediler. Sektörün ilk çeyrek itibariyle araç parkı büyüklüğü ise 264 bin adet oldu. Türkiye otomotiv kiralama şirketleri yılın ilk üç ayında satılan araçların yüzde 8’ini satın almış oldu.

Bütün bu rakamlar Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) tarafından açıklanan 2020 yılı ilk çeyrek raporundan alındı.

2018 yılına kadar hızlı bir tırmanışla toplam pazarda yıllık yüzde 35 gibi büyük oranlara ulaşan kiralama sektörü, kabuğuna çekilmeye devam ediyor. Koronavirüs salgınının araç kiralama sektörünü beslemesi beklentiler arasında.

Filoda zirve Renault ve Fiat modellerinin

TOKKDER raporuna göre, yılın ilk 3 aylık döneminde Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen markalar şöyle sıralandı:

  • Renault yüzde 26,5
  • Fiat yüzde 13,5
  • Volkswagen yüzde 12,
  • Ford yüzde 10,8.
Filo kiralama sektörü, iki yıldır olduğu gibi üçüncü yıla da düşüşle başladı.

Filolarda SUV payı düşük, dizel halen güçlü

Sektörün araç parkının yarısı kompakt sınıf (C segmenti) araçlardan oluşurken, küçük sınıf (B segmenti) araçlar yüzde 27,6, üst orta sınıf araçlar (D segmenti) ise yüzde 13,9 pay aldı.

Filodaki SUV araçların payı yüzde 4,6 olurken, hafif ticari araçların payının yüzde 4’e çıkması da dikkatleri çeken bir diğer unsur oldu.

Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 92,9’unu dizel yakıtlı araçlar, yüzde 6,4’ünü ise benzinli araçlar oluşturdu. Söz konusu araçların yüzde 61,4’ü otomatik vitesli olarak tercih edilirken, manuel vitesli araçların oranı yüzde 38,6 olarak gerçekleşti.

İnan Ekici-TOKKDER Başkanı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, iki yıldır süren daralmaya karyşı iyileşmenin başladığı bir döneme girildiğini ama bunun koronavirüs nedeniyle yarım kaldığını söyledi.

İnan Ekici, “Mart’ın başına geldiğimizde, pandemi nedeniyle operasyonel araç kiralama müşterileri için beklemeye alma süreci başladı. Ancak bu süreç henüz operasyonel araç kiralama sektörünü tam anlamıyla etkilemiyor diyebiliriz. Çünkü araçları kullanan bireyler toplu taşıma kullanmak istemediklerinden ötürü araçları bırakmak istemiyor.

Şirketler ise, zaten faizin düştüğü dönemlerde çok uygun fiyata kiraladıkları bu araçları, işleri kısmen daralsa da geçici bir durum olduğu inancıyla sözleşme süresinin bitmesine rağmen bırakmıyorlar. Dolayısıyla uzun dönemli kiralamada çok ciddi bir sorunun, pandemi çok fazla uzamadığı sürece, oluşmayacağı yönünde izlenimimiz var” dedi.

Nisan rakamları ne gösteriyor:

“Kısa dönem ve günlük kiralamada iş hacminde yüzde 50-60 düşüş var”

İç ve dış hat uçuşlarının tamamen durması nedeniyle, günlük araç kiralama sektöründeki kaybın daha ciddi olabileceğine dikkat çeken İnan Ekici sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Günlük araç kiralama sektörünün iş hacminin yüzde 30’luk kısmını yabancı turistler veya yabancı iş adamlarının yaptığı kiralamalar oluşturuyor.

Uçuşların neredeyse tamamen durmasından ötürü havalimanı ofislerinden yapılan araç kiralamalarında yüzde 90-95 seviyesinde düşüş var. Öte yandan, müşterilerimizin toplu taşıma yerine araç kiralamaya yönelmelerinden dolayı şehir ofislerindeki kiralamalarda geçtiğimiz dönemlere göre az da olsa bir artış yaşanıyor.

Özellikle 15-20 günlük veya aylık kiralamalara bir rağbet var. Tabii bu durum, seyahat kısıtlamalarından dolayı yaşanan kayıp göz önüne alındığında ciddi bir artış değil. Mevcut durumda kısa dönem ve günlük kiralama iş hacmi yüzde 50-60 daralmış durumda. Salgının kontrol altına alınması ve kontrollü yeni normale dönüşle beraber kısa dönem & günlük araç kiralamada bugüne göre bir büyüme bekliyoruz.

Çünkü tüketiciler ulaşım ihtiyaçlarını günlük araç kiralamayla çözmek istiyorlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.