ODD Başkanı: Otomobilde ÖTV değişikliği gündemde değil

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışlarında tarihin en yüksek mart ayı satış rakamı gerçekleşti. 100 bin adete dayanan mart ayı satışları, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Aylık rakamların açıklandığı toplantıda merak edilen konulardan biri de ÖTV değişikliği oldu.

Konuyla ilgili bir toplantı düzenleyen Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı Ali Bilaloğlu, “Geçen yıla göre yüksek satış rakamları nisan ayında da gelebilir. Yıl sonu tahminlerimiz 725-775 bin adetler arasında bir Türkiye pazarı yönünde. Nisan ortasındaki TC Merkez Bankası faiz kararı çok önemli.” bilgisini verdi.

ÖTV değişikliği gündemde yok

Mayıs ve haziran aylarında çip krizi gibi nedenlerle üretimleri aksama yaşamasının kesin olduğunu, sonrasında ise bir şey denemeyeceğini hatırlatan Bilaloğlu, “Türkiye pazarını ise oynak döviz kurları, TCMB faiz kararı belirleyecek.

Geçen hafta Ankara’da bürokrasi ile görüştük. ÖTV değişikli olmayacağını kesinlikle ifade ettiler. Gündemlerinde böyle bir şeyin olmadığını söylediler” dedi.

odd başkanı ali bilaloğlu

Bilaloğlu, otomotivdeki sorunun sadece ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) olmadığını da belirterek, sorunlarının Türkiye’deki yaşlı araç sayısının yüksekliği, satış sonrasını ilgilendiren ithal yedek parçalara yönelik gümrük sorunları, yeni araçlarda KVKK sorunu yani veri yedekleme sorunu, elektrikli araçlar şarj altyapısında yeterli adımların atılamaması sorunu, emniyet güçlerinin elektrikli araç güvenliği konusunda yeterince eğitim almaması sorun olduğunu da ifade etti.

ÖTV sisteminin kökünden yenilenmesi gerektiğini dile getiren ODD Başkanı, “30 yıllık ÖTV kanunu yamalanarak ilerliyoruz. Oysa teknoloji ve ihtiyaçlar çok değişti. Buna uygun bir kanuni düzenleme şart” dedi.

Ali Bilaloğlu-Doğuş Oto İcra Kurulu Başkanı
Ali Bilaloğlu: Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı

Türkiye’de yüksek verilere ve yüksek kur değerine karşın pazarın da yüksek olması sorusuna cevap veren Bilaloğlu, “Türkiye 900 bin 1 milyon adetlik bir pazar. Bazı yıllar alınan kararlar, yapılan düzenlemelerle  talep öne çekiliyor veya öteleniyor. Bu nedenle uygun fırsat dönemlerinde satışlar tarihi seviyelere çıkıyor” değerlendirmesini yaptı.

Pandemi nedeniyle bireysel ulaşımın önemli oranda arttığını hatırlatan Bilaloğlu, “Yapılan son araştırmalardan biri Avrupa’da salgın öncesi yüzde 40’larda olan saatlik araç kiralamanın şimdilerde yüzde 10 seviyesine gerilediğini gösterdi” örneğini verdi.

Çip krizi gibi lojistik sorunların en erken haziran ayına kadar süreceğini söyleyen Bilaloğlu, “Sonrası ne olur konuşmak için erken. Sorunun temelinde Asya’daki su sorunu var. Çip üretiminde su yokluğu önemli etken. Bu nedenle su tanrısına bakmak gerekiyor. Bu sorun sadece otomotivi değil, elektronikle ilgili tüm sektörleri etkiliyor. Çip yokluğu vb sorunlar otomotiv üretimini etkilemeye devam edecek. Süveyş Kanalı’nı kapatan gemi nedeniyle Avrupa’da bir iki şirket etkilendi. Üretimini yavaşlattı. Sorun hazirana kadar da çözülemezse üretime yönelik kriz derinleşecek beklentisi var.” şeklinde yorum yaptı.

Siz otomotivde ÖTV değişikliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizimle paylaşın…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.