Motosikletçilerin itirazı var: #motosikleteekvergiyehayır

Motosiklet vergileri tutulmuyor. Uzakdoğu kökenli motosikletlerin üzerindeki Ek Gümrük Vergisi tutarının yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarılması motosiklet severleri isyan ettirdi. Kimi motosiklet sever change.org üzerinde imza kampanyası açarken, bazıları da sosyal medyada itirazını aynı etiketi paylaşarak göstermeye başladılar. motosikleteekvergiyehayır başlığıyla ilerleyen kampanyalara giderek daha çok katılım gerçekleşiyor.

Change.org üzerinde açılan imza kampanyasıyla motosikletlere getirilen verginin geri alınmasını isteyenlerin sayısı şimdiden 2 bine yaklaştı.

Ayrıca motosiklete gelen ek vergiye tepki #motosikleteekvergiyehayır hashtagi ile ortaya konuyor. Bu etiketle yapılan sosyal medya paylaşımları da hızla artıyor.

Türkiye’de yılda küçüklü büyüklü 125 bin adet çivarında motosiklet satılıyor. Bu satışların yeni ek vergi ve koronavirüs önlemleri etkisiyle 75 bin adetlere gerilemesi .ekleniyor. En ekonomik ve çevreci ulaşım çözümleri arasında başlarda gelen motosikletin Türkiye’de vergiye boğulması tepki çekiyor.

Honda, Yamaha, Suzuki, Hero, BMW, KTM etkileniyor

Türkiye’de Honda, Yamaha, Suzuki, Bajaj. Hero gibi büyük Uzakdoğulu üreticilerin pek çok motosikleti vergi artışından doğrudan etkileniyor. BMW ve KTM gibi markaların bazı modelleri de vergi artışı kapsamında yer alıyor. Yeni vergilerle otomobil fiyatlarına yeten motosiklet fiyatları, tüketiciler için giderek ulaşılmaz hale geliyor.

Ek vergi artışı ile 5 bin TL vergi öncesi fiyatı olan 2500 cc’den küçük bir motosiklet 8500 TL’ye. 250 cc üstü bir motosiklet ise 11 bin TL’ye etiketleniyor.

Pek çok motosiklet bayisini de zor durumda bırakarak, çalışanların işten çıkarılmasına yol açabilecek yeni vergi artışı 30 Eylül tarihine kadar geçerli olacak. Yeni yasa 1 Mayıs itibariyle ithal edilecek Uzakdoğu kökenli motosikletleri kapsayacak.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.