Mitsubishi Eclipse Cross nasıl bir SUV?

Türkiye’de özellikle pick up segmentindeki L200 modeliyle adınan söz ettiren Mitsubishi Motors, geçen yıl yeni bir SUV aracı satışa çıkarmıştı. Yeni SUV isim olarak da yeniydi Eclipse Cross. Türkiye bu ismi tam anlamadan satışları başladı. Halen de 2018 model olarak satışta.

İlk bakışta Japon stili köşeli hatlar dikkat çekiyor. Ama bu sert görünümün altında içeride yüzünüzü güldürecek bir SUV yatıyor. Yani dışına bakıp aldanmayın.

Öncelikle belirtelim EuroNCAP bu aracı da teste aldı ve güvenlik açısından mührünü vurdu. 5 yıldızlı güvenliği onun gururu.

Klasik güvenlik sistemleri 7 hava yastığı, ABS, ESP, yokuş kalkış desteği gibi teknolojilerin yanı sıra ön çarpışma önleme, adaptif hız sabitleme, şerit takip uyarısı, yan aynalarda kör nokta uyarısı, arka tarafta trafik uyarısı gibi yeni nesil sistemler Eclipse Cross donanımları arasında yer alıyor. Bu sistemler ön camda dikiz aynasının arkasındaki radarlardan kontrol ediliyor.

Bu radarlar, kameralar ve sensörler vasıtasıyla önden topladıkları verileri, aracın bilgisayarına ileterek, saliseler içinde tepki verilmesini verebilecek güçlü RAM’lere sahip.

Renault ve Nissan ile ittifak içerisinde yoluna devam eden Mitsubishi’nin yeni SUV modeli Eclips Cross, yeni neslinde şimdilik ithal edilmeyecek olan ASX’in yerini aldı bile. Belki bu yıl son ASX’ler gelir ama Cenevre’de gösterilen yeni ASX’leri -motor nedeniyle- boşuna beklemeyin.

Güçlü ön görünüm iri sis farları, arazi kullanıma uygun çamurluk eklentileri, metal efektli parçayla takviyeli marşpiyeller ile dikkat çekiyor. Jantlar standart versiyonda 215/70R16. Resimdeki test aracımızda ise 225/55R18. Rakiplerden bazılarının artık 19 inç janta geçtiğini hatırlatalım. 16 inç biraz küçük kalıyor artık.

Eclipse’in önü, aydınlatma grubu ile onların arasında bağlantılı görünümü sağlayan ikili çıta ve onun ortasındaki marka logosu ile belirginleşiyor. Kendine özgü mü, evet, kesinlikle. Burada Mitsubishi imzası belli oluyor. Ön difüzörlerin sportif, sert ve metalik görüntüsü aracın algısını da yükseltiyor.

Önde sert görünüm yaratılırken, aerodinamik unsurlar da göz ardı edilmemiş. Kalın burunlu görünen otomobil rüzgarı yararak ilerleyebilecek ok burnu hatlarına da sahip.

Eclipse’in önü tam olarak böyle. Bol metalik efektli parçalar geometrik desenler halinde kullanılmış. Sis farlarını da içinde barındıran alttaki kalın girintiler, aynı zamanda aracı kucaklayan kollar gibi görünüyor.

Arkaya geçtiğimizde bizi çok katlı değişik bir bagaj kapağı karşılıyor. Kat kat bir apartman gibi. Önce üstte bir spoiler. Tavanla aynı hizada ve bir penthouse balkonu gibi güneşleniyor. Belki de üç katlı demek gerekiyor. Onun gölgesinde alta kıvrılan bütün bu tür araçlarda olduğu gibi cam bölümü. Ve bir anda araya giren boydan boya arka aydınlatma unsuru.

Bagaj kapağı veya Eclipse apartmanının arkası burada bir kez daha kırılıyor ve cam olarak devam ediyor. Hayır metal parçaya dönse bir şey demiyeceğim ama bu tam sıradışı. Ama küçük bir ayrıntı; sürücü için arkayı görmede kolaylık sağlıyor bu ikinci kat cam. Bu sırça köşkü kenarlardan ve üstten arka aydınlatma grubu çerçeveliyor. Bu boydan boya üç boyutlu spolier tasarımlı aydınlatma takımı bana bir başka Japon otomobilini hatırlatıyor ama 🙂

İşte Mitsubishi Eclipse Cross arka görünümü. Ve sonra bildiğimiz bagaj kapağı yer alıyor. Plakalık, marka logosu ve model ismi bu kısımda yazıyor. Bir gün bu aracın arkasında kalırsanız, sürücünün dikiz aynasından sizin plakınızı bile gördüğüne emin olabilirsiniz. Üç katlı bagaj kapağı arka kamera dahil gizemli bir yapıya av sahipliği yapıyor.

Bagaja göz atalım. Devasa bagaj kapağını açtığımızda karşımıza şehirlerarası yolculukta bile 4 kişilik bir ailenin ihtiyaçlarını alabilecek bir alan çıkıyor.

Arka koltuklar koltukların omuz kısımlarındaki tuşlara bastırılarak pratik bir şekilde yatırılıyor ve bu sayede bagaj alanı çok daha büyük hale getirilebiliyor.

Arka kapıdan içeriye göz atabilirsiniz. Birbirinden bağımsız öne ve arkaya hareket edebilen arka koltuklar ile farklı ihtiyaçlar için çözümler yaratabilirsiniz.

Arka kapılar yeterli genişlikte açılıyor. İniş-biniş kolay. Diz mesafesi uzun boylular için de tatmin edici. Uzun yol konforu da 10 numara.

O zaman yavaşça aracın içine süzülelim. Deri koltuklarına kurulalım. Direksiyona dokunalım. Boydan boya cam tavandan gök maviye bakalım.

Üst versiyonda deri koltuklar, metal efektli süslemeler, rahat diz ve oturma mesafesi aracın SUV karakterinin gerektirdiklerini karşılıyor.

İşte sürücü bölümü. Karşımızda deri kaplı direksiyon. Direksiyonun solunda kokpit üzerinde güvenlik sistemlerinin kontrol tuşları. Direksiyonda parmaklarınızın altında ise radyo-bluetooth, ses açma-kapama yani mobility kontrol tuşları.

Sürücünün sol yanında kapı düzeneği. Sol kolçakta ayna ayarları el altında ama cam kontrol tuşları kolçağın arkasında. Ergonomik değil. Ama karbon fiber görünümlü kol dayanağı, metal efektli kapı açacağı, parlak piyano siyahi kol çerçevesi içeride algıyı yükselten şık unsurlar.

Sürücü önün bakınca neleri görüyor? Gösterge panelinde hız ve devir göstergesi analog olarak yer alıyor. Ortadaki ekranda ise araç bilgilerini izleyebileceğiniz dijital bir ekran bulunuyor. Bu ekrandaki görüntüleri direksiyon üzerindeki tuşlar yardımıyla kolaylıkla değiştirebiliyorsunuz.

Kullandığımız Eclipse Cross head up display ekrana da sahipti. Gösterge panelinin üzerinde konumlanan bu şeffaf ekran sürücünün gözünü yoldan ayırmadan hız vs gibi sürüş bilgilerini net olarak görmesine yardımcı olarak, sürüş güvenliğini artırıyor. Mitsubishi teknolojik sistemlerinin hepsini bu SUV’a koymuş.

Orta konsolda renkli TFT ekran konumlanıyor. İnternet bağlantısı dahil radyo, uygulamalar, telefon bağlantısı ve bluetooth bağlantısını bu ekran üzerinen kolaylıkla ayarlayabiliyorsunuz. Standart versiyonda AM/FM radyolu 7″ 2DIN multimedya sistemi var. Test aracımızda ise Rockford Fosgate® premium ses sistemi (DTS Neural Surround™) çok iyiydi.

Direksiyonun hemen arkasında vitesleri manuel olarak kulakçıklar üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca anahtarsız çalıştırma tuşu da direksiyonun sağ kısmında arkada.

Gösterge panelinin içindeki dijital ekran çözünürlük olarak da yeterli. Anlık sürüş bilgileri, yakıt tüketimi, kalan yakıt miktarı, sürüş modu gibi araca dair her tür bilgiyi buradan izlemek mümkün.

Direksiyon kumanda tuşları. Dijital ekran ve altında havalandırma üfleçleri.

Orta kısmın altında otomatik klima aç-kapa tuşu ve kontrol ünitesi yer alıyor.

Onların da altında araç sürüş modu seçim tuşu. Onun yanında ise ikili USB bağlantı noktası ile 12 volt çakmak girişi konumlanıyor. Tuşların kullanımı pratik.

İçeriyi ferahlatan boydan boya panoramik cam tavan.

Ön yolcu tarafı sıkıntısız. Torpido gözü kullanışlı.

Sürücü koltuğu elektrikli olarak ayanlanabiliyor.

Ön yolcu kapısında da büyük boy su şişesi alabilecek saklama alanı ve kırmızı dikişli deri kaplı kaplama algıyı yüksek tutuyor.

Bu da arka kapının içi.

Baharı karşılama…

Eclipse Cross 1.5 lt turbo benzinli makine ile yol alıyor. 1425 kg boş ağırlığa sahip araç için 163 PS’lik ünite beklentilerin ötesinde başarılı. 4500 devirde 250 nm tork ise dizellere yetişecek kadar başarılı.

Mitsubishi Eclipse Cross fiyatları 130 bin lira ile 190 bin lira arasında değişiyor. İki ve dört çeker seçenekleri üç donanım paketi mevcut.

Mitsubishi Eclipse Cross şehir içinde resmi olarak 8.2 litre yakıt tüketim değerine sahip. Bizim kullanımızda bu değer İstanbul koşullarında 10 lt civarında gezindi. Dur-kalkları start-stop sistemi tolere etse de gaz pedalına bastığınızda yakıt tüketimi de artıyor.

Mitsubishi Eclipse Cross arkaya doğru coupe silüetiyle sportif etki bırakmak istiyor. Bu tasarım içeride alan kaybı yaratmıyor denebilir.

Mitsubishi Eclipse Cross köpek balığı yüzgeci tarzı antene sahip.

Aydınlatmada halojen ve led unsurlar birlikte kullanılmış.

Mitsubishi Eclipse Cross yan aynalarda sinyallere dikkat.

Vites kolunun yanında dokunmatik bir pad ile ekrana kumanda edebiliyorsunuz.

Mitsubishi Eclipse Cross Instyle anahtarsız çalıştırmaya sahip.

Motor kaputunun izolasyonu sağlam.

Mitsubishi Eclipse Cross motor detayı…

Mitsubishi Eclipse Cross

Mitsubishi Eclipse Cross 0-100 hızlanmasını 10 saniyenin biraz altında tamamlıyor. 1,5 tonluk bir araçtan beklenmeyecek kadar çevik.

Mitsubishi Eclipse Cross Mcperson ön süspansiyonlar arkada çok noktadan bağlantılı bağımsız süspansiyonlar aracın yol tutuşunu ve konforunu besliyor.

Mitsubishi Eclipse Cross’u zaptetmek için ön ve arkada disk frenler kullanılmış.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.