Küçük arabalar ve düşük vergiler Türkiye’de olsa nasıl olurdu?

Küçük arabalar; 2.Dünya Savaşı sonrası yeniden ayağa kalkma savaşına girişen Japonların sadece şehirde kullanılacak otomobil ihtiyacının çözümü oldu. Bu araçlar geliştirilirken motosikletlerle aynı vergi diliminde ekonomik otomobil mantığıyla ortaya çıkıldı.

Suzuki-e-Survivor konsepti 2017 Tokyo Otomobil Fuarı’nda sahneye çıkmıştı.

Küçük hatta minik arabalar, ailesindeki her bir üyenin izlerini taşıyor. Araç modelleri, abilerinden bayağı bir küçük ve bu otomobillerin vergisi de neredeyse yok denecek kadar düşük. Japonya’da vergi indirimi kolaylığı sunulan Kei Car adı verilen bu modeller çok seviliyor.

Kei Car, Japonya’daki petrol tüketimini azaltmak ve yoğun nüfus kalabalığı ile ortaya çıkan park sorunlarına çözüm olmak amaçlı üretiliyor. Uzunluğu 3,6 metreyi geçmeyen, genişliği 1,4 metreyi aşmayan; küçücük otomobiller düşünün ve silindir hacmi de en fazla 660 cc olmak zorunda.

Japonya, Kei Car’ların trafikte gezmesi için onlara özel plakasını da hazırlamış. “Sarı Plaka” ile trafikte yer alıyorlar, ama yer de kaplamıyorlar. Sarı plakalı otomobillere ayrıca vergi indirimi uygulanıyor. Uygulanan vergi boyutları gibi minicik.

Küçük arabalar birazdan sizi daha çok şaşırtabilir; çünkü 660 cc olsalar da turbo motorlu, 4 çeker ve pek de donanım eksiği bulunmayan modelleri de bulunuyor. Bazı Kei Car modellerine Türkiye’de de denk gelmek mümkün fakat 660 cc olmadıklarını söyleyelim.

Honda Beat; Ortadan motorlu, arkadan itişli sürüş düzenine sahip sportif karakter taşıyan bir model. 660cc motoruna rağmen, tekere 63 beygir güç iletebiliyor.

Honda S660; Japonya’daki en ilgi çekici olan kei otomobil olarak görülüyor. Yer yer NSX izleri taşıyan; S2000 stiliyle oldukça dikkat çekici. S660, ortadan motorlu, arkadan itişli düzeniyle, kendisinin önceki modelde olduğu gibi; iyi bir ağırlık dağılımı sağlaması yüzünden çok seviliyor.

Suzuki Alto Turbo RS; Suzuki, standart bir model yerine performanslı ve heyecan verici bir model oluşturmak istemiş. “Turbo RS” yazılı bir Suzuki Alto görürseniz, çok küçümsemeyin. Kei bir otomobil olması yüzünden sadece 63 beygirlik bir motoru var; ama 4 çeker ve görünümü günümüz arabalarına taş çıkartıyor. Soğutma boşlukları, aerodinamik dudaklar ve hoş alaşım jantlar gününüzü şenlendirebilir.

Yamaha Ami; İşte Japonya’nın küçük Ferrari’si karşınızda! Alt yapısı Daihatsu Opti’ye ait 55 beygirlik minyatür Ferrari F40.

Toyota Pixis Mega;  İki veya dört tekerlekten çekiş seçenekleri ile sunulan bir otomobil, 52 veya 63 beygirlik motor seçeneklerine sahip. Kutu formlu tasarımı, birbirine ters iki kapı ve alçak bir zeminle birleştirilmiş. Bu sayede arabaya binmek oldukça kolay ve çok geniş bir alana sahip.

Daihatsu Hi-Jet; Ve bu da mini sucu arabası ya da mini manav. Bir kamyonetten daha pratik ne olabilir? 1960 yılında piyasaya sürülen Hi-jet, zamanın kei otomobil yönetmeliğine uygun olarak 360cc motorla tasarlanmıştı. Günümüzde ise 660 cc destekleyen yönetmelik sayesinde biraz daha büyüdü. Japonya’daki çiftçiler arasında oldukça popüler bir model.

Autozam AZ-1; Aslında kendisi bir Mazda, fakat Mazda Kei otomobillere kendi adıyla yanaşmamış. Evet, bu acayip küçük araba, martı kapılara sahip. Spor otomobil olarak üretilen bu modelin sizce çamurluk delikleri mi, martı kapıları m, hangisi çok daha çekici?

Honda Vamos; Teknolojik golf arabası gibi gibi zannediyoruz. Tatil yerlerinde gezi arabası olarak da kullanılabilir. Japonların nerede kullandığı hakkında da pek fikrimiz yok çünkü epey az satılmış.

Subaru Sambar; Japonya’nın ilk Kei sınıfı kamyonu, Subaru Sambar oldukça heyecan verici. Bu kamyonun çok sevilmesinin temel nedeni, ikonik Volkswagen Camper’in mini versiyonlarına kolayca dönüştürülebilmeleridir. Gerçek Camper’ın biraz yenilikçi olduğunu düşünüyorsanız, bu kamyon biraz kuralların dışında.

Suzuki Hustler; Jeep Renegade’nin küçültülmüş bir versiyonunu hayal edin işte Suzuki Hustler! Jeep bu modeli gördükten sonra Renegade modelini küçük bir pakete sığdırmayı düşünmüştür bile.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.