Kia Stonic; 1 litrelik motorla şehirde büyük kolaylık

Kia SUV tecrübesi ve şehir otomobili pratikliğini Stonic modelinde birleştirmiş. Giderek yaygınlaşan B SUV sınıfında Kia Stonic Türkiye yollarındaki 18 farklı modelden biri. Bu sınıfta Captur, 2008 ya da Renegade, Vitara gibi farklı iki kulvarda yarış var.
Peki bu yarışta Stonic hangi alana yöneliyor? Yakın rakipleri kimler? Onu rakiplerinden farklı kılan ne? Bu sorulara cevap bulmak üzere markanın Türkiye temsilcisi Çelik Motor’dan bir hafta kullanabileceğimiz bir Stonic alıyoruz.
İstanbul’da kar yağdı/yağmadı günlerinde mümkün olduğu kadar farklı yollarda 1 litrelik motora sahip şehirli otomobili test etmeye çalıştık. İşte sürüş izlenimlerimiz…
Nerdeyse herkesin sıkılmaya başladığı bir dönemde B sınıfı HB modellerin geri plana itildiği yeni bir SUV sınıfı doğdu; Stonic bu sınıfın zarif şehirli modellerinden biri. Çizgileriyle sıcak, aileden ama modern ve hayatın içinde! Bu bizim görüşümüz…
Özellikle önde başlayan güncel tasarım detayları, arka kısımda daha belirgin; eğimi çok ölçülü arka cam, gri tamponlar modaya uygun, gençlik ruhunu yansıtıyor.
Tasarım bu sınıfta rekabetin altın anahtarlarından biri. Kia Stonic’te silüeti oluşturan mimari oldukça hareketli; üç boyutlu grafiklere sahip stoplar, LED farlar, gövdeyi zeminle paralel dolaşan siyah alt kontürler destekleyici detaylar oluyor.
Adı üzerinde küçük SUV; 4 metre 14 santimlik uzunluğa sahip Stonic, 2 metre 58 santim şasi aralığı ile içeriye mümkün olan en geniş alanı oluşturmayı hedefliyor. Aslına bakarsanız B sınıf modellerden farklı bir iç mekan ortaya çıkmış.
Bunu 1 metre 52 santime ulaşan tavan yüksekliği ile elde edildiğini söyleyebiliriz. Ama özellikle arkada oturanlar açısından kompakt HB bir model baş yüksekliği beklememek gerekiyor.
Son dönemin çok teknolojik çok şık otomobilleri yanınsa Stonic, iç mekanda daha kullanılabilir bir sade teknolojinin peşinde. Evet ortada 7 inç boyutlu dokunmatik ekran var; navigasyon, telefon gibi tüm fonsiyonlara buradan da ulaşabiliyorsunuz.
Doğru bir büyüklükte ve kullanışlı, tamamlayıcı butonlar ana gösterge panelinde ortada ve kontrolleri direksiyon üzerindeki tuşlarla yapılabiliyor. Üstelik kafa karıştırmayan bir akışa sahip.
Kokpite birazdan yeniden döneceğiz; az önce konumuz olan arka oturma alanına bir de bu açıdan bakalım; arkada 85 cm diz mesafesi var, yeterli. Küçük bir eleştiri kapı içi ceplerin litrelik su şişesi için yetersiz, 50 ya da 75 ml için yeterli olması…
Kia Stonic Türkiye’de klasik 1,4 ya da yeni 1.0 T-GDi kodlu benzinli motorlarla alınabiliyor. Kullandığımız otomobil 1 litrelik yeni nesil 120 beygir güç üreten modeldi.
Kardeş marka Hyundai’nin Kona modelinde de yer alan 1 litrelik bu motor performans konusunda başarılı; 1313 kg ağırlığındaki otomobil 0’dan 100 km-saat hıza 10,6 saniyede ulaşıyor, son hızı ise 185 km/saat. 100 km ortalama yakıt tüketimi de 5,2 litre.
Ancak bu verileri iyi kılan 7 ileri DCT otomatik şanzımanı da unutmamak gerek; Zira Kona’da 1 litrelik motor 6 ileri düz şanzımanla kombine ediliyor ve Stonic bu motor versiyonunda daha iyi sonuçlar elde ediyor.
Stonic özellikle derin yükleme eşiği sayesinde daha fazla bagaj alanı sağlayabiliyor; 352 litrelik bagaj alanı arka koltukların yatırılmasıyla 1155 litreye kadar artabiliyor.
Dış tasarımda atladığımız bir konu daha var; Elegance donanımda sunroof ile birlikte sağlanan tavan rayları küçük SUV tanımını tamamlayıcı etkiler bırakıyor. Öyle değil mi!…
Kia’nın modern çizgilere sahip, küçük hacimli performanslı motorunu biraraya getiren donanım konusunda cömert otomobilin satış fiyatı şu sıralar indirimlerle beraber 123,2 bin TL.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.